Šta je novo?

Kako da excel izoluje najsličnije vrednosti

rbbr

Cenjen
Učlanjen(a)
28.10.2012
Poena
154
Pozdrav svima,
Nadam se da neko ima rešenje za problem koji me muči u poslednje vreme.
Ovako imam jedan spisak u Excelu, prve dve kolone (prezime, ime), zatim idu još četiri kolone. Hteo bih da pitam, da li je mogućem da korišćenjem različitih funkcija, uspem sledeće: da mi excel izdvoji imena koja imaju slične vrednosti u koloni 3, na primer da budu imena koja imaju retultat u kol 3 +-10% različit. Da li je to moguće da on automatski izbaci dole. To mi je malo čudno, jer ne znam koliko će takvih vrednosti biti, pa ne znam da li je moguće da on sam dole popuni slobodne ćelije imenima/prezimenima onoliko onih koji imaju sličan rezultat.
E, sad ide komplikovan deo, uz sve gore navedeno, da bi dole bio ispisan rezultat, trebalo bi da se vrednosti u preostale tri kolone(4,5,6), za ta imena koja imaju slučne rezultate iz kolone 3, potpuno poklapaju.
Znači na kraju da skratim, trebaju mi imena za koje su vrednosti slične u koloni br 3, i za koje važi da imaju iste vrednosti u kolonama 4,5,6.

Nadam se da nisam mnogo zakomplikovao,

Sve ideje su dobrodošle

Srdačan pozdrav :)

Bilo bi mnogo lakse da postavis neki fajl za primer. Nisam siguran na koji nacin treba da dobijes rezultat za kolonu 3 - da li si mislio kao da trazis duplicate values ali sa mogucim odstupanjem od 10% tj da sve koji nemaju takve "duplicate values" ne prikaze kao rezultat.

http://www.sendspace.com/file/ndoi0v

Možete pogledati na ovom linku fajl.

Pa da, eto može duplicate values sa odstupanjem, uz zadovoljavanje ostalih uslova. Da više ne prikazuje te koji imaju reličit rezultat, ali ne znam kako bih to mogao uraditi forumulama :(

Evo sad ću preciznije, pošto sada može da se vidi fajl. Treba da mi se izdvoje imena i prezimena (bilo kako, oboje u neku boju, izdvoje dole u slobodne ćelije...) onih koji imaju sličan rezultat, znači uslov da bude +- 3 ( do 3, uključijući 3) u koloni rezultat (ipak mislim da je bolje kad nije sličnost u % kao u mom prvom postu što sam rekao), i da u koloni redni broj da je razlika +-5 (do 5, uključujući 5) (ovo mi je dodatno u odnosu na prvi post), i da u ostalim kolonama, "šifra", "grupa", "kolona" brojevi budu jednaki. Tj. približne vrednosti se traže u kolonama rezultat i redni broj (razlike do 3 odnosno do 5), dok u isto vreme treba da su ista kolona, grupa, i šifra testa.

Ovo su naravno imena izmišljenih likova, imena ima mnogo više, tako da je i verovatnoća da se nadju oni koji zadovoljavaju gore navedene uslove mnogo veća.

Hvala
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ovo bi bilo resenje bez koriscenja array formula - u kolonu H u tvom primeru unesi sledece i razvuci do poslednjeg popunjenog reda:

=COUNTIFS($C$2:$C$11,CONCATENATE("<=",C2+3),$C$2:$C$11,CONCATENATE(">=",C2-3),$F$2:$F$11,CONCATENATE("<=",F2+5),$F$2:$F$11,CONCATENATE(">=",F2-5),$D$2:$D$11,D2,$E$2:$E$11,E2,$G$2:$G$11,G2)

Za sve koje dobijes rezultat 1 to su ti jedinstveni unosi po svim kriterijumima koje si trazio.
Naravno, isto mozes da uokviris sa IF funkcijom da zameni 1 i sve vece od jedan sa nekim opisom.

Nazad
Vrh Dno