Šta je novo?

kako da dodam bas

BooQy

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2004
Poena
660
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7600 + Cooler Master MA824
Matična ploča
Gigabyte B650M
RAM
32gb
GPU
Sapphire Radeon 7900XTX
Storage
KINGSTON 2TB M.2 NVMe
PSU
Cooler Master V850 Gold I Multi 850W
Kućište
NZXT H5 Flow
Monitor
LG 5k2k 40WP95C-W
Miš & tastatura
8bit Retro Keyboard & Logitech MX Master 3
Ostale periferije
Steam Deck
Laptop
M2 MacBook Pro 16
Mobilni telefon
Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
OnePlus Watch 2
Steam
stojanb
skinuo sam neke live nastupe u mp3 formatu, i problem je sto neki imaju normalan zvuk (radio woofer) dok kod nekih se woofer skoro ne cuje. posto znam da sigurno mora da bas bruji a on se jedva cuje, da li mogu i kako da "popravim" te fajlove"? hvala

Pa ovako, ako su uradjeni odma u tim losim fajlovima npr. dvix film snjiman u bioskopu ne mozes da opravis, ali dok dvd skinut u dvx mozes da vratis u dvd ako me razumes, tako i te tvoje fajlove ako su uradjeni krs i odma snimljeni tako onda mozes da se slikas. E sada uzmi Jet audio ili audio graber pa ih konvertuj na vece ako su 128 ti ih stavi u 192, 256kb mp3 format.

PA probaj sa akvilajzerom u Winamp, ako se bas povecava onda mozes u neki audio editing program kao SoundForge pojacati bas na celu pesmu. Ako se bas(tapane, bas gitara) ne poveca sa EQ onda nista ne mozes uraditi.

Ako ti EQ ne pomogne...
Mozda donekle uspes sa jednim besplatnim subharmonic synth-om. Ime mu je FatAss,mozda se pise sa razmakom...dodaje oktavu ili dve i mozes regulisati nivo (koliko se secam). Nemam ga sad nigde instaliranog ali ga verovatno mozes naci na

http://www.digifreq.com/

Odmah da ti kazem neces sa njim regenerisati ono cega uopste nema, on samo dodaje oktavu ili dve ispod postojeceg. Ali eto, ako ti je cilj da subwoofer nesto tutnji, onda moze da posluzi.

Mozda da u Adobe Audition 2 razbijes fajl na npr. 4 frekvencijska podrucja od kojih ce ti jedno biti otprilike 80-120 Hz (ili 60 do 100,120,150 u zavisnosti od tvog sistema i toka kojih frekv nema u snimku-upotrebi neki analizator spektra) i na samo njega primenis FatAss pa ponovo eksportujes sve kao stereo. Ako tu nece da radi FattAss, eksport samo taj kanal u Sound Forge,tu FatAss radi, pa otvoris opet Audition.

Mozda bi i Waves MaxxBass malcice pomogao-on generise vise harmonike basova ali ako ih uopste nema, nema na osnovu cega da generise...

Ima i Ozone (firma iZotope) neki cetvoropojasni harmonoc exciter-takodje sluzi za generisanje harmonika, pa se poigraj sa najnizim pojasom. (Stavi tom pojasu delay na negde -0.1 ;) )

ZZ top? ako popijesh pola flashe coca cole, i onda na nju stavish chep od pune, i ta tvoja do pola popijena ce biti puna?

Probaj sound forge...ali ako je niski opseg skroz sasechen, tu nishta ne mozesh uraditi, osim da sam otvorish svoj studio i dosnimish taj deo...ali, pojachavanjem tog niskog opsega (u sf, isto kao i sa eq) ces povecati i shum...probaj prvo u winamp da podignesh klizache na levom delu, ali prvo smanji malo onaj skroooooz levi...***a, nece to "popraviti fajlove", ali dok slushash trebalo bi da bude bolje...

DFX 8 ja koristim za ispravljanje zvuka to je plugin za winamp i sa njim moze dobro da se izmeni zvuk

Probaj Izotope Ozone plugin za Winamp. Vidim da ga je neko vec pomenuo, pa samo da dodam moj glas za njega. Odlican je. Njime mozes da dodas niske tonove barem prilikom slusanja muzike. Uz pomoc njega mozes da postignes da ti muzika zvuci toplije i da dobijes bas kao sa cevnih pojacala (naravno ne 100% isti, to je nemoguce, ali ipak muzika zvuci mnogo toplije i prirodnije).

Postuj 10-20 sekundi tog loseg materijala pa cu reci sta da radis. Inace, Sound Forge je za zvuk sto i Photoshop za slike.

Nazad
Vrh Dno