Šta je novo?

Kakao vratiti izbrisane fajlove

mbr

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2004
Poena
319
Koristim Win XP.

Slucajno sam izbrisao jedan bitan folder;
I odmah izbrisem i sadrzaj kante - "recycle bin"-a

Pretpostavljam da bez obizira sto sam izbrisao sadrzaj iz kante, da mogu nekako da vratim fajlove.

Da li moze neko da mi predlozi resenje; bio bih zahvalan.

Poslednja izmena:
Evo da i ja pitam nešto što nema u tim temama čije si linkove koristio...

Mene interesuje neki freeware program koji radi taj posao... Konkretno, našao sam ih nekoliko, a ubedljivo najmanji je "Fundelete" (ispod megabajta, što je spas za moj dial-up)...
E sad, u opisu mogućnosti piše mu:

Fundelete replaces the standard Windows NT/2000/XP recycle bin and allows you to undelete files, even if they have been deleted from other programs or the command line. The standard recycle bin only catches files that have been deleted from within Windows explorer - Fundelete extends this to include all files, regardless from where they have been deleted. You can set an exclusion list for files that you do not want to be kept in the Fundelete recycle bin (e.g your browser cache, cookies, temp files etc.) and also remove all or selected files from the bin. Fundelete cannot recover files that have been deleted before it was installed. The program was originally designed for Windows NT, but works with 2000 and XP as well.

Znači li to da taj program obrisane fajlove čuva u svojoj korpi za otpatke, odnosno, nisu stvarno obrisani? To mu onda i nije neki štos jer bi mi se hard lagano punio svim i svačim, pre nego što mi program stvarno zatreba da spase nešto...

Kako uopšte rade ti programi? Svi ostali su minimum 6-7 MB, a jedan već imam - PC Inspector Recovery (za memorijske kartice, dobio uz čitač). Postoji i verzija za komp... Da li je pametnije da ipak nju skinem, umesto ovog "Fundelete"?

U svakom slučaju, nameravam da instaliram jedan takav program (zlu ne trebalo), da ga ne moram instalirati u trenutku kada mi zatreba, pa da tako njime "prepišem" preko obrisanih podataka...

Sasa_NS je napisao(la):
Znači li to da taj program obrisane fajlove čuva u svojoj korpi za otpatke, odnosno, nisu stvarno obrisani?

Upravo tako.

Kako uopšte rade ti programi? Svi ostali su minimum 6-7 MB, a jedan već imam - PC Inspector Recovery (za memorijske kartice, dobio uz čitač). Postoji i verzija za komp... Da li je pametnije da ipak nju skinem, umesto ovog "Fundelete"?

Recovery programi i Fundelete nisu ista stvar. Recovery programi sluze za povracaj fajlova cak i onda kad su obrisani iz MFT-a ili FAT tabele (to se desi kad ispraznis recycle bin). Kad obrises neki fajl, on se ne brise fizicki sa hard diska (npr. tako sto ce se upisati sve nule tamo gde je bio fajl), vec se samo ukloni njegov record iz tabele.
Fundelete je samo zamena za windows recycle bin, nema mogucnost povracaja podataka koji su obrisani pre njegove instalacije, niti moze da povrati ono sto obrises iz njegove kante. Recovery programi to mogu, ukoliko u medjuvremenu nije prepisana lokacija na hard-u gde je bio fajl koji hoces da povratis nekim drugim fajlom.

@mbr: cekiraj http://www.benchmark.co.yu/forum/announcement.php?f=20&announcementid=6

Poslednja izmena:
O.K. Hvala!

Skidam PC Inspector Recovery, verziju za komp, valjda će da radi posao...

Momci hvala nadam se da cu uspeti da ovo sve vratim;

samo ako neko moze da mi posalje GDB za NTFS bilo bi super.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno