Šta je novo?

KaiOS

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Zgadilo mi se prethodnih nedelja sto sam dosta vezan za telefon, a posto S20FE zdere bateriju (5g SD verzija), cesto se desi da ne doceka vece. Mislim dovuce on 6h+ ost, ali u odnosu na 10 na POCO x3, mislim da nemamo o cemu da pricamo.

Posto sam POCO prodao, resio sam da mi treba jos jedan uredjaj u zivotu, pa sam razmatrao sledece zahteve i pokusavao da se uklopim u neku razumnu opciju, koja mi ne bi mnogo zakomplikovala zivot (zelim jednostavniji zivot sve vise sto sam matoriji).

1. da ima sim - da prebacim srpsku karticu u njega. ako mi neko ukrade s20fe, nemam sanse da da dobijem novu narednih x meseci
2. da ima wifi
3. da ima usbc da ubodem dac ili pristojan 3.5mm izlaz. Posle toga sam ustanovio da postojanje usbC nije dovoljan uslov da bi dac radio. Komsijin oppo uopste nije hteo da prepozna 2 dac-a.
4. da ima bluetooth
5. da ima microsd

Jasno kad se to sve sabere, opet sam stigao do toga da nadjem jeftiniji andorid telefon sa usbc, ali me je problem opisan u koraku 3 odvratio, plus znaci jos jedan uredjaj za punjenje svaki dan.
Onda sam gledao tablete oko 8" sa 4g portom, sto bi bilo dosta zgodno, pogotovo sto moze i da se cita na njima, ali ja ne zelim da mi radi data na mts kartici ovde. A i draze mi je da kupim novi kindle za citanje nekad kad stari ispusti dusu, plus tesko da bih ikad tablet igde nosio.
Gledao sam neke opcije jeftinijih i skupljih MP3 playera. Od 10e do 200e (ovi skuplji vuku sa spotify mozda i sa tidala direktno), ali baterija...
Onda sam digao ruke od svega i krenuo ka Nokiji 230. zasto to kod nas kosta 6000+ dinara, meni potpuno nejasno. Ovde je oko 10e. Citajuci oko nokie 230 nasao sam komentar - steta sto nije KaiOS. Setio sam se da sam nekad citao i o tome. Nasao sam nokije koje imaju kaios (ako se ne varam 8000 i 6630, 4g iz 2020). ali kostaju ko pravi telefoni :D
Onda sam malo gledao redom i nasao dve opcije koje je jedna cudna radnja imala u ponudi ovde (to su one radnje kao oni sto prodaju telefone kod nas na pijaci)

cena 13 evra sa dostavom. Narucio sam Mtn, a dobio sam Orange. Kolko vidim sve je isto (cak i dugmici na mom primerku izgledaju kao na MTN, samo ima srebrni prsten u sredini).

Elem, odusevljen sam.
Malen telefon, 2000mah baterija. sve intuitivno, doduse zaboravio kako dugmici rade, pa mi treba vezbe :D
Odmah je skontao i mts karticu i microsd od 64gb (mislio sam da mu je puno, ali nije). BT bez problema radi sa vise uredjaja sto sam probao. WiFI se isto zakacio, sam ponudio mreze.
mts kartica radi - 3g. data roaming iskljucen po defaultu (sad sam skroz iskljucio data saobracaj, za svaki slucaj).
3.5mm dobar, glasan i ok kvaliteta (sigurno u rangu mp3 playera za 20e :D)
ima whatsup, nisam aktivirao, mislim da ne moze na dva telefona od jednom.
ima kao FB - na ovom ekranu bas nema smisla :)
maps, neki kao google, twitter, youtube (ima smisla kao izvor muzike ko doceka preklame).
KaiOS nalog moze i ne mora da se napravi.
Ubodes USB kabl u racunar - lepo prepozna, prepozna i SDCard, sve super.

Istrazivacu sta jos moze, ali bas sam veoma zadovoljan.
Ovde se verovatno lose prodaje, jer nema aplikacije za placanje QR kodom, a to je must za preziveti... no za moj use case ce valjati.

Prilozi

• 20211002_134338.jpg
    20211002_134338.jpg
    133.9 KB · Pregleda: 25
Nazad
Vrh Dno