Šta je novo?

Kada rezem audio CD ....

Učlanjen(a)
15.07.2000
Poena
630
Kada se radi pomenuto, koja je razlika kada ga rezem na 1x ili 24x (pitanje je vishe hipoteticko:))

BTW: Samo bez odgovora da kada rezem na 24 x bice brze gotov...
Zanima me kvalitet snimka...

POZ:))

U principu, kvalitet je bolji kada snimas sporije, ali ne mora da znaci, uglavnom stariji cd-playeri imaju problema sa brze snimljenim cd-ovima koji se ispoljavaju u vidu preskakanja u pesmama, a jos sto brze snimas, to je % greske veci, znaci kvalitet podataka slabiji, madjutim ja sam poslednjih 50-ak muzickih cd-ova rezao na 12X i nije bilo problema, mada bih ti ne bi preporucio da rezez audio cd-ove preko 4x......

Bio je vec veoma dugacak tj. opsiran thread na istu temu, vodila se ostra diskusija ;) , al se ne secam da li je to bilo na starom forumu, ciju smo bazu izgubili...ipak potrazi za svaki slucaj preko search opcije...

LM, ako si audiofil i imas namere da te diskove slusas na vrhunskom ili barem ozbiljnom hi-fi sistemu, onda vazi princip sto sporije to bolje. Do pre izvesnog vremena je bilo da samo 1x dolazi u obzir, tj. da se cuje razlika (barem audiofili sa "istreniranim" usima mogu da je cuju) izmedju diska narezanog na 1x iili 2x ili 4x.
Medjutim, sa razvojem brzine rezaca, pa samim tim i adaptiranja samih medija na sve vece brzine, izgleda da nekim (ili mnogim) medijima vise ne prija rezanje na niskim brzinama (pitanje preteranog zagrevanja povrsine diska zbog sporog prolaza lasera...tako nesto).
Tako da je sada situacija otprilike da mozes da biras izmedju 2x i 4x.

Naravno ponavljam da je ovo cisto audiofilsko glediste, proizaslo iz iskustva i slusanja i da nema nikakvog naucnog ni teoretskog osnova. To kazem zbog onih koji ce da se jave sa objasnjenjima da je bajt uvek bajt i da je digitalni zapis uvek isti i da ne moze da se menja. To se jednostavno cuje i tu je kraj price (ili tacnije cuju oni "ludaci" koji znaju da slusaju).
Ako nameravas da diskove reprodukujes na kompu, makar i sa dobrim zvucnicima, onda naravno sve ovo sto sam rekao baci u vodu i snimaj na koliko ti drago...

Ja razumem da se cuje razlika. Dakle neka to bude aksiom. Samo trazim objasnjenje kako je to moguce sa stanovista da se na cdrom upisuju podaci (kecevi i nule) koji nikako ne smeju da se promene, inace programi nece da rade, dakle nije to gramofonska ploca. Molim vas da mi neko objasni, ovo me je uvek bunilo, u cemu je "stos". Jer postoje i razni programi za proveravanje kvaliteta narezanih cd-ova i oni nadju "greske". Medjutim cd je citljiv i programi normalno rade. Sta su u stvari te "greske"?

Na data cd-ovima imas sisteme za korekciju greske i zato cesto i ako greska postoji ona se u letu ispravi i ne primetis da je do nje doslo. Audio cd zapis, koliko ja znam nema tu korekciju i onda svaka greska u zapisu ide direktno u output kada slusas disk.

Dandy je napisao(la):
Na data cd-ovima imas sisteme za korekciju greske i zato cesto i ako greska postoji ona se u letu ispravi i ne primetis da je do nje doslo. Audio cd zapis, koliko ja znam nema tu korekciju i onda svaka greska u zapisu ide direktno u output kada slusas disk.
Mislim da je upravo obrnuto !
Kao prvo to nema veze sa medijima, odnosno za zapisom, nego sa citacima, CD-ROM-ovima odnosno hi-fi CD playerima.

Data CD se naravno pusta u CD-ROM-u koji nema sistem korekcije i zato ako neki program nije dobro narezan, cd je neupotrebljiv.
Audio CD se obicno pusta u hi-fi CD playeru koji ima sistem korekcije, ponekad vrlo sofisticiran, tako da zapis moze da bude i los i izgreban i svasta, muzika ce uglavnom uvak da svira, jer sistem generise bajtove koji nedostaju. Sve zavisi naravno od kvaliteta playera, kod nekih ce to da se cuje kao malo krckanje ili preskakanje, kod nekih se nece cuti apsolutno nista.Bolji playeri mogu da premoste "prazninu" i do nekoliko milimetara u zapisu.

Naravno ovde sad govorimo o mehanickim aspektima i problemima, sto nema veze sa kvalitetom zvuka...

drapin je napisao(la):
Mislim da je upravo obrnuto !
Kao prvo to nema veze sa medijima, odnosno za zapisom, nego sa citacima, CD-ROM-ovima odnosno hi-fi CD playerima.
Ime veze sa medijima, tj ima veze sa fajl sistemom na tim medijima.
Pun audio cd je 44100 semplova * 2 bata po semplu * 2 kanala * 60 sekundi * 80 minuta = 807 MB
Kako na data cd od 80 min staje 702MB, sledi da je onih 105 MB stoje podaci koji su potrebni za korekciju grešaka (checksumi i slično)

...

drapin je napisao(la):
Bio je vec veoma dugacak tj. opsiran thread na istu temu, vodila se ostra diskusija ;) , al se ne secam da li je to bilo na starom forumu, ciju smo bazu izgubili...ipak potrazi za svaki slucaj preko search opcije...

LM, ako si audiofil i imas namere da te diskove slusas na vrhunskom ili barem ozbiljnom hi-fi sistemu, onda vazi princip sto sporije to bolje. Do pre izvesnog vremena je bilo da samo 1x dolazi u obzir, tj. da se cuje razlika (barem audiofili sa "istreniranim" usima mogu da je cuju) izmedju diska narezanog na 1x iili 2x ili 4x.
Medjutim, sa razvojem brzine rezaca, pa samim tim i adaptiranja samih medija na sve vece brzine, izgleda da nekim (ili mnogim) medijima vise ne prija rezanje na niskim brzinama (pitanje preteranog zagrevanja povrsine diska zbog sporog prolaza lasera...tako nesto).
Tako da je sada situacija otprilike da mozes da biras izmedju 2x i 4x.

Naravno ponavljam da je ovo cisto audiofilsko glediste, proizaslo iz iskustva i slusanja i da nema nikakvog naucnog ni teoretskog osnova. To kazem zbog onih koji ce da se jave sa objasnjenjima da je bajt uvek bajt i da je digitalni zapis uvek isti i da ne moze da se menja. To se jednostavno cuje i tu je kraj price (ili tacnije cuju oni "ludaci" koji znaju da slusaju).
Ako nameravas da diskove reprodukujes na kompu, makar i sa dobrim zvucnicima, onda naravno sve ovo sto sam rekao baci u vodu i snimaj na koliko ti drago...

Pa ono ... imam osrednje istrenirane ushi, na taj cd snimam kompilaciju Dire Strait-sa....
A sistem je Dayens Extasy II B (2 x 60W@ 8Ohma)+CD (Denon DCD-1500, Sony CDP-222ESD) i za sada budjavi zvucnici, uskoro se nadam Canton-u ili Quadral-u..

POZ....

Rezi na 2x plafon na 4x i to Disc At Once ..

Vrh Dno