Šta je novo?

Kada flešovanje BIOS-a krene naopako,error code 10 u IMEI

pcpartpicker

Cenjen
Učlanjen(a)
05.04.2019
Poena
125
Pozz drugari.
Pre neki dan krenuo sam da flešujem BIOS za Zenbook UX31A..
Skinuo sam fajl sa oficijelne stranice snimio na USB pen drive te ušao u BIOS i krenuo flešovati.
Pisalo je erasing BIOS,programming da bi onda se desilo ovo sa slike.
Nakon toga nisam mogao bootati Windows 7 uopšte te pri paljenju dobio sam samo crn ekran.
Mislio sam da sam spalio laptop,krenuo sam nanovo instalirati Windows i srećom uspjelo mi je.
Uplašio sam se jako, ali sada me brine ova greška što je u device manager-u odnsno želio bih da vas pitam da li to može biti u vezi sa koruptiranim BIOS-om a ako ne ne znam kako bih mogao da je se riješim.
Uredno je prošla instalacija drajvera za chipset sa stranice proizvodjača (support) ali meni nekako ova greška (Code 10) više liči na hardverski problem tj. da je nešto ipak u laptopu ciknulo.
Šta vi mislite, ako nije to to volio bi da uredno radi taj drajver za IMEI no očito neki problem ima i ne želi da proradi.
Čipset je Intel HM76.

Prilozi

• bios.jpg
    bios.jpg
    228.2 KB · Pregleda: 101
  • Screen Shot 08-21-22 at 12.47 PM.JPG
    Screen Shot 08-21-22 at 12.47 PM.JPG
    110.7 KB · Pregleda: 84
  • Screen Shot 08-20-22 at 06.15 PM.JPG
    Screen Shot 08-20-22 at 06.15 PM.JPG
    421.4 KB · Pregleda: 85
Ti si uspešno flešovao BIOS čip, ali flešovanje ME regiona nije uspelo. Moraš ponoviti ceo proces flešovanja dok god na kraju ne dobiješ poruku da je sve uspešno flešovano. Da sam na tvom mestu, ja se nebih uopšte cimao oko Intel Management Engine-a jer je to svakako spyware i sigurnosna rupetina koja ničemu ne služi.

Pre ponovnog flešovanja takođe proveri da li si skinuo pravu verziju, i da li je moguć update sa jako stare verzije ME-a na najnoviju. Na nekim laptopovima je neophodno flešovati jednu po jednu verziju dok se ne stigne do poslednje. Jako čest slučaj na MSI i Asus laptopovima.

Ma čini mi se brate da sam ja pokušao flešovati staru verziju preko nove jer trenutna verzija je ux31a.219 ako se dobro sjećam no mogu provjeriti...
Vrlo moguče da zato proces nije uspio ili grešim?
Spyware?? o,O

U stvari i ja tek sada vidim da grešim.
Prema ovome izgleda da je flešovanje uspjelo.
Sad mi ništa nije jasno,ili sam ja pokušao da reflešujem...hmmm..
Znači da se ne brinem oko IMEI.

Drugi problem je, sve sma drajvere instalirao uredno sa sajta a vidi masa stvari mi je ostalo "unknown device".

Prilozi

• Screen Shot 08-23-22 at 05.48 PM.JPG
    Screen Shot 08-23-22 at 05.48 PM.JPG
    25.2 KB · Pregleda: 52
  • Screen Shot 08-23-22 at 05.49 PM.JPG
    Screen Shot 08-23-22 at 05.49 PM.JPG
    36.5 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Ma čini mi se brate da sam ja pokušao flešovati staru verziju preko nove jer trenutna verzija je ux31a.219 ako se dobro sjećam no mogu provjeriti...
BIOS downgrade može, ali Intel Management Engine downgrade ne može. Zato si dobio grešku da flešovanje nije uspelo. Ti si bukvalno uradio parcijalni fleš. BIOS region si flešovao, ME region nije moglo jer je starija verzija. ME je vezan za verziju BIOS-a, i ako se verzija ne poklapa dobijaš grešku koji si okačio na slici.
Vrlo moguče da zato proces nije uspio ili grešim?
Ne grešiš. Ako si stvarno flešovao stariju verziju, to je problem. Ako je ipak poslednja verzija, onda je moguće da moraš da odradiš postepen upgrade ME regiona. Na mojoj Asus ploči update za BIOS i ME su 2 odvojena programa za flešovanje. BIOS se flešuje klasično iz BIOS-a koristeći EZ flash tool, a ME flash ide iz Windows-a posebnim programom.
Da. Intel Management engine je Intelov spyware koji je ugrađen u sve matične ploče proizvedene posle 2006 godine. Imaš sve objašnjeno ovde, pa čitaj ako te zanima. Zbog toga se nebi preterano cimao oko rešavanja bilo kakvih problema vezanih za ME. Ako je parcijalno ili u potpunosti onemogućen, to je korisna stvar zapravo.

Malopre je otišao u "sleep" režim i ja pomjerim miša on se rebootuje...znači da sam ga nažalost na neki način ipak sj..o :(
I to rebootuje se as (start windows normally).
BIOS downgrade može, ali Intel Management Engine downgrade ne može. Zato si dobio grešku da flešovanje nije uspelo. Ti si bukvalno uradio parcijalni fleš. BIOS region si flešovao, ME region nije moglo jer je starija verzija. ME je vezan za verziju BIOS-a, i ako se verzija ne poklapa dobijaš grešku koji si okačio na slici.

Ne grešiš. Ako si stvarno flešovao stariju verziju, to je problem. Ako je ipak poslednja verzija, onda je moguće da moraš da odradiš postepen upgrade ME regiona. Na mojoj Asus ploči update za BIOS i ME su 2 odvojena programa za flešovanje. BIOS se flešuje klasično iz BIOS-a koristeći EZ flash tool, a ME flash ide iz Windows-a posebnim programom.

Da. Intel Management engine je Intelov spyware koji je ugrađen u sve matične ploče proizvedene posle 2006 godine. Imaš sve objašnjeno ovde, pa čitaj ako te zanima. Zbog toga se nebi preterano cimao oko rešavanja bilo kakvih problema vezanih za ME. Ako je parcijalno ili u potpunosti onemogućen, to je korisna stvar zapravo.
Aha. Pa šta sada treba da uradim?
Ne znam ni šta je ME Region.
Jel znači misliš da pogrešno flešovanje nema veze sa IMEI greškom, ako sam te dobro razumio on uopšte nije ni flešovao jel tako?
Ali ipak evo vidim problem je budnjenje iz sleep moda koje je pre flešovanje uredno radilo....

Malopre je otišao u "sleep" režim i ja pomjerim miša on se rebootuje...znači da sam ga nažalost na neki način ipak sj..o :(
I to rebootuje se as (start windows normally).
Ako pročitaš informacije sa linka od gore, videćeš da bilo kakvo onesposobljavanje Managmenet Engine-a prouzrokuje reboot. Micro kod u procesoru je napravljen tako da kada Intel Managment engine ne radi, procesor šalje reboot komandu. I to će ti se sada stalno dešavati dok god ne uflešuješ pravu verziju BIOS-a sa pravim ME paketom.
Aha. Pa šta sada treba da uradim?
Prvo napuni bateriju na laptopu do kraja. Onda skini ovaj file. Uđi u BIOS i učitaj BIOS defaults. Restartuj laptop, i ponovi proces flešovanja sa fajlom koji sam ti ostavio u linku. Moraš da dobiješ poruku da je flešovanje i verifikacija uspešna. Ukoliko opet prijavi grešku, skini BIOS flash utility za Windows 7 odavde, i odradi update BIOS-a direktno iz WIndows-a.
Ne znam ni šta je ME Region.
Region u flash čipu BIOS-a u koji je upisan ME (Management Engine). Negde je taj region u sastavu samog BIOS-a a negde se nalazi u odvojenom čipu koji je potrebno flešovati programom koji je za to namenjen.
Jel znači misliš da pogrešno flešovanje nema veze sa IMEI greškom,
Ima veze. Pogrešno/parcijalno flešovanje je onesposobilo ME. Zbog toga ni instalacija ME drajvera u Windowsu ne prolazi.
ako sam te dobro razumio on uopšte nije ni flešovao jel tako?
Ne znam. Ti si radio flešovanje. Ako si video poruke tipa erasing, pa onda programming, moguće da si uspešno flešovao BIOS čip i njegov BIOS regioan, ali flešovanje ME regiona u BIOS-u nije prošlo.
Ali ipak evo vidim problem je budnjenje iz sleep moda koje je pre flešovanje uredno radilo....
Kada ME ne radi, dešavaju se svakakvi problemi. Random reboot je jedan od njih.

Poslednja izmena:
Ako pročitaš informacije sa linka od gore, videćeš da bilo kakvo onesposobljavanje Managmenet Engine-a prouzrokuje reboot. Micro kod u procesoru je napravljen tako da kada Intel Managment engine ne radi, procesor šalje reboot komandu. I to će ti se sada stalno dešavati dok god ne uflešuješ pravu verziju BIOS-a sa pravim ME paketom.

Prvo napuni bateriju na laptopu do kraja. Onda skini ovaj file. Uđi u BIOS i učitaj BIOS defaults. Restartuj laptop, i ponovi proces flešovanja sa fajlom koji sam ti ostavio u linku. Moraš da dobiješ poruku da je flešovanje i verifikacija uspešna. Ukoliko opet prijavi grešku, skini BIOS flash utility za Windows 7 odavde, i odradi update BIOS-a direktno iz WIndows-a.

Region u flash čipu BIOS-a u koji je upisan ME (Management Engine). Negde je taj region u sastavu samog BIOS-a a negde se nalazi u odvojenom čipu koji je potrebno flešovati programom koji je za to namenjen.

Ima veze. Pogrešno/parcijalno flešovanje je onesposobilo ME. Zbog toga ni instalacija ME drajvera u Windowsu ne prolazi.

Ne znam. Ti si radio flešovanje. Ako si video poruke tipa erasing, pa onda programming, moguće da si uspešno flešovao BIOS čip i njegov BIOS regioan, ali flešovanje ME regiona u BIOS-u nije prošlo.

Kada ME ne radi, dešavaju se svakakvi problemi. Random reboot je jedan od njih.
Hvala na svemu...vidjet ću kako se laptop bude ponašao,ako bude radio normalni da a samo sleep režim je problem koji ja nikada i ne koristim onda ja zaista više ne bih ništa radio...
Ali i dalje mi nije jasno zašto nije flešovanje BIOS-a prošlo normalno odnosno flešovanje tog kako kažeš ME regiona...
Proces u koraku 1 sa linka koji si postavio je rađen tako da da se plašim ponovo da ga radim iz razloga što nije ni uspio iz BIOS-a.
Jel to BIOS fajl sa sajta (support za UX31A pod BIOS)?
Jedino što kažeš eto iz Windowsa.
Pratit cu rad laptopa,ako bude dolazilo da random reboota kako kažeš onda je to već ozbiljan problem.

Poslednja izmena:
Jel se slažeš s time da ne čačkam dalje ako laptop radi uredno?
Sleep mod nikad i nisam koristio na laptopima...

Jel se slažeš s time da ne čačkam dalje ako laptop radi uredno?
Apsolutno se ne slažem. Ti si polovičnim flešovanjem doveo laptop u neispravno stanje bez obzira što iz tvoje perspektive tebi sve deluje da radi ok. Flešovanje BIOS-a se UVEK mora odraditi do kraja i ne sme biti apsolutno nikakvih grešaka u toku tog procesa. Možda flešovanje ne prolazi jer BIOS čip polako umire. Mi to u ovom momentu ne znamo. Ako je to slučaj, dolazi momenat kada ćeš upaliti laptop, i dočekaće te crn ekran i to je to. A onda moraš u servis na zamenu čipa, i ponovno reprogramiranje. A finansijska isplativost svega toga je upitna za laptop tog godišta. Ja za takve stvari uzimam 5000 din.
Sleep mod nikad i nisam koristio na laptopima...
Daj bože da ti samo sleep mode bude problem.

Apsolutno se ne slažem. Ti si polovičnim flešovanjem doveo laptop u neispravno stanje bez obzira što iz tvoje perspektive tebi sve deluje da radi ok. Flešovanje BIOS-a se UVEK mora odraditi do kraja i ne sme biti apsolutno nikakvih grešaka u toku tog procesa. Možda flešovanje ne prolazi jer BIOS čip polako umire. Mi to u ovom momentu ne znamo. Ako je to slučaj, dolazi momenat kada ćeš upaliti laptop, i dočekaće te crn ekran i to je to. A onda moraš u servis na zamenu čipa, i ponovno reprogramiranje. A finansijska isplativost svega toga je upitna za laptop tog godišta. Ja za takve stvari uzimam 5000 din.

Daj bože da ti samo sleep mode bude problem.
Flešovao sam BIOS fajlom sa ofcijelnog sajta za ovaj model...i ne vidim apsolutno razlog zašto mi je izbacilo da nije uspjelo.
I ti sada želiš da ja flešujem ponovo istim fajlom.
Hmmm....
Ne znam koliko ti uzimaš ali ovaj laptop sam ne vredi više od 150 eura...
Šta god bude gotovo sad, ja sam kriv, vrlo moguče da je BIOS već bio verzija 209 i ja sam flešovao isti BIOS.
No nisam siguran.

Flešovao sam BIOS fajlom sa ofcijelnog sajta za ovaj model...i ne vidim apsolutno razlog zašto mi je izbacilo da nije uspjelo.
I ti sada želiš da ja flešujem ponovo istim fajlom.
Da. Ne razumem šta ti nije jasno. Ako flešovanje opet ne prođe, to znači da nije tvoja krivica, već to ukazuje na hardverski problem.
Hmmm....
Ne znam koliko ti uzimaš ali ovaj laptop sam ne vredi više od 150 eura...
Svakako se ne isplati.
Šta god bude gotovo sad, ja sam kriv, vrlo moguče da je BIOS već bio verzija 209 i ja sam flešovao isti BIOS.
No nisam siguran.
Flešovanje iste verzije BIOS-a nije štetno niti može da napravi problem. To što si ti uradio flešovanjem iste verzije je samo ukazalo na potencijalni hardverski problem. Ponavljam. To nije tvoja krivica.

Alex je 100% u pravu.
Drugi laptopovi su bili u pitanju - Thinkpadovi stari i novi, ali fleshovanje bios roma uvek mora biti odradjeno do kraja i 100% successful.
Svaki drugi scenario je jako volatilan i nepredvidiv.

Alex je 100% u pravu.
Drugi laptopovi su bili u pitanju - Thinkpadovi stari i novi, ali fleshovanje bios roma uvek mora biti odradjeno do kraja i 100% successful.
Svaki drugi scenario je jako volatilan i nepredvidiv.
Dobro a recite mi zašto nije odrađen fleš uspješno?
Barem neki od razloga?

Dobro a recite mi zašto nije odrađen fleš uspješno?
Barem neki od razloga?
Ja sam ti dao već nekoliko mogućih odgovora i to dva puta. Evo daću ti i treći put, a ti probaj da se pronađeš ako ti je razlog bitniji od rešenja.

• Dotrajao FLASH čip.
  • Oštećen binarni fajl.
  • Oštećen USB na kojem se nalazio binarni fajl.
  • Oštećen USB kontroler.
  • Pregrevanje USB kontrolera.
  • Pregrevanje CPU-a.
  • Loša RAM memorija.
  • Prazna ili oštećena baterija.
  • Neispravan punjač.
  • Neispravna ploča.
I sa ovim postom ja se udaljavam iz ove teme.

Srećno.

Ja sam ti dao već nekoliko mogućih odgovora i to dva puta. Evo daću ti i treći put, a ti probaj da se pronađeš ako ti je razlog bitniji od rešenja.

• Dotrajao FLASH čip.
  • Oštećen binarni fajl.
  • Oštećen USB na kojem se nalazio binarni fajl.
  • Oštećen USB kontroler.
  • Pregrevanje USB kontrolera.
  • Pregrevanje CPU-a.
  • Loša RAM memorija.
  • Prazna ili oštećena baterija.
  • Neispravan punjač.
  • Neispravna ploča.
I sa ovim postom ja se udaljavam iz ove teme.

Srećno.
OKej. I ti uprkos tome želiš da ja ponovo flash-am?
To je isto kao da lik kupi auto zapali se motor/akumulator oni ga ohlade aparatom za gašenje požara a kolega mu kaže upali ga ponovo :D

S'tim sto uopste nije isto, ali ni blizu. :D

@pcpartpicker
Vidi, ljudi ovde pokušavaju da ti pomognu da nađeš rešenje, a ti tvrdoglavo hoćeš da ti neko ispali iz topa koji je uzrok.
Nije toliko važan uzrok, može da ih bude onoliko (@alex303 ti je naveo praktično sve teorijski moguće), kolio je važno da se nađe rešenje, ako može.
Kada se flešuje BIOS apsolutno je važno da sve prođe 100% ispravno, ništa drugo se ne računa.
Ponovnim reflešovanje BIOS-a sa adekvatnim fajlom ne možeš praktično ništa da pokvariš, a onda možemo da naslutimo da li je možda loš sam fajl koji si skinuo, da li je loša fleška na koju je stavljen fajl (vrlo često),...
Ovako nećeš ništa postići, imaćeš laptop koji je po dafultu nesiguran za rad, a ljudi će se isključivati iz teme i ostaćeš tu gde si.

Tek sad kapiram što mi je alex303 poslao savjete..mora da sam tada bio jako nadrndan što sam pokvario.
Hvala vam svima.
Još uvijek se razmišljam ali da probam iz Windowsa na predlog alex303.
Ono što mi najviše smeta je što CPU ne boosta uopšte a što je radilo na Windows 10, doduše sada kad sam ga sj..o vrvt ne bi radilo ni na W10.
Laptop radi okej,danas ću ga čitav dan koristiti čisto da vidim ima li nekih ozbiljnijih problema u radu.
Jedino što sam primjetio je da malo duže treba da se upali nakon pritiska na tipku paljenja,te fan vjerovatno radi manjom brzinom jer CPU ne boosta.
Kada bi znao da bi problem riješio iz Windows-a flešovanjem a da nešto ne napravim gore probao bih.

Možeš ti experimentisati još 5dana, samo gubiš vrijeme. Ljudi ti daju savjete, odvoje vrijeme da ti pomognu a ti svoje pa svoje. Odnesi brate mili u servis, i kraj priče. Zašto tražite pomoć i na kraju nećete da poslušate.

Možeš ti experimentisati još 5dana, samo gubiš vrijeme. Ljudi ti daju savjete, odvoje vrijeme da ti pomognu a ti svoje pa svoje. Odnesi brate mili u servis, i kraj priče. Zašto tražite pomoć i na kraju nećete da poslušate.
Nema potrebe za time..ja sam kompovima deveram 25 godina i napravit ću ako Bog da...boost sada radi na Windows 10.

Skontao sam da imaš iskustva kada si pomenuo motor i akumulator, super da radi, sa srećom.

Intel® Turbo Boost Max Technology mozes da upalis ako skines ThrottleStop , neki proizvodjaci laptopova gase Turbo kada laptop nije na punjacu kako bi duze trajala baterija , meni 900mhz radi manje na bateriji pa palim preko ThrottleStop na bateriji Turbo , cim ubodem punjac i izvadim resetuju se podesavanja za Turbo tako je kako je i softverski ne mogu nista da uradim.

Napravio sam, sve sada radi....neko je napisao ili ovde ili na drugom forumu da vrvt mi BIOS se i nije updejtovao.
Boost uredno radi na custom verziji Windows 10.
IMEI drajver nisam ni install.
Hvala svakako svima na pomoći.

Prilozi

• Screen Shot 10-18-22 at 09.01 AM.JPG
    Screen Shot 10-18-22 at 09.01 AM.JPG
    167.2 KB · Pregleda: 14
Vrh Dno