Šta je novo?

Kad ti nestane particija iz cista mira...

Pusher

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poena
304
Istorija [pre 2-3 god] -Imao sam win98 koji se jednog dana jednostavno samo implodira [shto nije bilo cudno za 98].Nekako sam podigao sistem samo da bi spasao neke stari sa C:.Poshto sam prebacio sve vazno na D: probao sam Norton Disk Doctor na Win - po ulasku u program rekao je da ako ti je sistem uredu ne bi trebao da kliknem na yes i pokrenem doktor-a.Poshto mi sistem nije bio uredu kliknem ja yes odradi on neshto restartujem ja sistem - nishta se nepromeni.Ok np - format c: - d: enter .....d: nepostoji.... ok probam neke stvari odnesem kod druga bla bla nishta unalocated space tamo gde je nekada bio d:....nishta potrazim u oglasima nekog lika koji "spashava" podatke nadjem ga pljunem jedva neki kesh i on mi spasi podatke.Josh nisam provalio zashto je nestao disk sa lica HDD.Taj 60gb maxtor je sad mrtav.
Pouka Norton Disk Doktor je SR*!

Prica [pre 2-3 dana - Maxtor 80gb c:10gb d:70gb oba fat32] - Znaci silom prilika promenim ja driver za sata disk i sj*** sistem [jer mi je i c na SATA disku] - nishta napravio sam greshku np - instaliram sistem sve uredu [d: se nevidi iz dos-a.....moze biti problem ali vidi se iz win-a].Ulazim u dos ulazim u PowerQuest Drive Image [prvi put u zivotu] kako bi napravio image svezeg WinXPSP2 koji sam instalirao.Napravim image - drug koji mi ga je doneo kaze evo probaj da ga povratish[image] da vidish kako je lako_Ok povratim image ,nije trajalo vishe od 5 min.Ode mi ortak sad treba da se bacim na ponovnu istalaciju 100+ programa koje koristim.Ulazim u win ulazim u My comp....nema d ponovo......WTF......
Ulazim u computer menagment tamo se svi hardovi vide [cak i d - po imenu koliko ima praznog mesta koliko ima podataka , koji je fajl sistem] ali iz nekog razloga WIN ne moze da ga "procita" sa napomenom - drive je napravljen u sistemu koji ne moze win da procita [win32....].

Da li moram ponovo da puknem kesh ili shta - da li se nekom ovo deshavalo da li postoji neko pravilo koje ne znam...?

Poslednja izmena:
zavisi kako si formatirao tu particiju od 70gb u fatu32 ?
drugo kod akanja windows ume da "hajduje" particiju...znacio ana je citava samo joj nije dodeljeno slovo.
To radis windowsovog disk managera...

inace: zasto u particiju ne konvertujes u NTFS...nema potrebe da je drzis na fatu 32 i sve ce biti lakse

Koliko se ja secam (nisam 100% siguran) FAT32 ima limit na 36GB osim ako ne promenis velicinu klastera....(neko ce vec znati bolje ovo da objasni)

ne moze da skodi

administrative tools/computer management/disk management/desni taster misa na disk/convert to dynamic disk

desni klik daje opcije kao shto su delete partiton i help...
Shto se tice dodele slova - probao sam da iskljucim sve ostale diskove osim c,d HDD-a i ponovo ga ne vidi...

Poslednja izmena:
instalirao sam Partition Magic 7 i on mi kaze da je particija hidden - imam opciju convert i jedino shto mogu da obelezim je logical partition.Da li da odradim to?

Edit:Ok u advanced ima unhide partition - on mi kaze ovo - winxp os does not support multiple primary partitions.If you unhide the partition and then boot the os data loss may ocour.

Poslednja izmena:
winxp sigurno može da vidi više primarnih particija... kakvo je to čudno upozorenje? Mislim da ne možeš više od 4 da imaš ili tako neki broj, ali dve bi trebalo da možeš.

ako ga konvertujem u logical partition necu izgubiti podatke ili neshto slicno?

Pm8!!!

Mozes da uradis i samo unhide i particija ce se samo pojaviti. Mozda ce ti biti promenjen redosled slova na particijama ali to nije neki veliki problem.
Za pocetak koristi PM 8. Sedmica nije bas ponajbolja.

Pravljenje logicke particije nece (u 99% slucajeva) unistiti podatke. Ali opet napominjem da je bojle koristiti PM8.

vidi da li se particija uopšte vidi u WinXP i to u administrative tools, pa disk managament. Možda particija postoji, samo joj treba dodeliti slovo?

Sredio sam stvar - PM8.05 -> Logical Partition + unhide = vidljivo d:
tnx

Cika Pera je napisao(la):
administrative tools/computer management/disk management/desni taster misa na disk/convert to dynamic disk
a zasto?

Vrh Dno