Šta je novo?

kad mashina blokira pod opterecenjem, u BIOSu treba chachnuti... shta?

joriq

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2004
Poena
795
Masina je iz "My compter", koja je konacno naslijedila vremesnog AMDa 2200+. Uzeo sam polovnu konfu, koja je vec bila OCovana, ali mi se desio malecki peh pri transportu, pa sam pritisnuo clear CMOS taster (koji se na ovoj maticnoj nalazi spolja) kada sam prenosio kuciste :d Prethodni vlasnik je podesio parametre kako se najbolje sjecao da su bili, ali od tad pa do sad masina nije stabilna 100%, narocito pod opterecenjem. Znam da imam gomilu pitanja, samo se necu sjetiti svih od jednom, pa redom:

1. masina je prolazila prime95, orthos, ali je po pravilu blokirala (totalna blokada) pri konverziji video materijala kad pustim 2-3-4 instance ConvertX-a paralelno da rade. Sta bi mogao da bude uzrok ako je ovo simptom: premalo/previse voltaze na procesoru, ili memoriji, ili NB-u ili... ?
  2. kako da znam koje su default vrijednosti za napon na ovoj plochi? Narocito pojma nemam koja je za NB, sto me brine jer znam da se dosta grije i na defaultu, za koji, jelte, ne znam koji je :p
  3. da li neko zna za neki link sa uputstvom za OC sa ovom plocom (ili chipstetom, nVidia je u pitanju)? Probao sam sa laganim dizanjem napona proca i spustanjem za NB, stanje jeste (bilo) bolje, ali i dalje blokira pri ConvertX kad radi simultano nekoliko stvari
  4. Nije mi jasno ni podesavanje napona iz BIOS-a. Da li je moguce da ja npr. iz BIOSa postavim 1.300, a on sad iz CPU-Z pokazuje 1.200 (slicno pokazuju i ostali programi)
  5. ne kapiram kako iz BIOSa i na koje vrijednosti optimalno da podesim memoriju? Trenutno (samo da provjerim CPU-Z :d ) mem radi na 425MHz (850DDR2), uz 4-4-4-12-24 2T , da li da je podesim nekako na unlinked, pa dignem brzinu i oborim latencije? Po SPDu, moze da radi i na 571MHz, uz 5-5-5-15-32 2T, na 2.1V (na toliko je i sad)
  6. 6. Da li da diram PLL CLL ili kako se vec zvahu te opcije? :p Ocigledno je da se bas i ne snalazim u ovom BIOSu, dok sam za NF7-S bio tata mata, ali pregazilo me vrijeme, a nigdje da nadjem na netu vise detalja oko samih setovanja BIOSa (npr. nikako da provalim ni kako da podesim FSB, a kamoli sta drugo)

najvise me interesuje tacka 1, ako neko nema zivaca za sve, a bi da pomogne :)

za sad je stanje sledece: provalio sam koji je default napon za NB (i spustio ga sa 1.5 na 1.32 :p ), sto nije pomoglo, ali nije bilo ni nestabilnosti, pa sam onda ukljucio loadline calibration, tako da sad nemam vdrop pri opterecenju (neki kazu da je to dobro, neki da bas i nije, duga prica), i uz napon od 1.22 (za sta se u biosu podesi 1.3000 :d ), sistem danas makar radi stabilno, 2-3 sata quad prime i zatim 3 paralelna convertXtoDVD, sve bez greske :) Vidjecemo za dalje... Ali jos uvijek imam neke nedoumice, koje sam naveo gore...

PS Memorija je testirana nekoliko puta, nije do nje (i radi ispod defaulta)

Poslednja izmena:
...mjesec dana kasnije, i stanje je samo nesto bolje, ali zakucava pod opterecenjem, pa to je. Danas sam pustio quad prime, i posle jedno 3 sata je blokirao sistem. Oborio sam latencije memorije na default za 1044 (5-5-5-15-2T), iako kod mene radi na 850Mhz. Napon za mem. sam stavio na 2.0. Probao sam i malo vece dizanje napona proc-a (na 1.35), i nikakvog poboljsanja. Evo i ostalih napona u attachmentu.

PS Da li uopste dirati posljednjih 5 stavki za napone (vidi attach.)?

Prilozi

• IMG_1102.jpg
    IMG_1102.jpg
    501.7 KB · Pregleda: 59
joriq, jedino sto mi je cudo kod tvoje masine je mali napon za memoriju [sada ce mozda da se osuje paljba po meni, ali 'ajde]. OCZ memorije su po mom iskustvu vrlo zeljne napona, pa i na default vrednostima. Savetovao bih ti da podignes napon na 2.1 za pocetak pa da probas malo testova. Google nudi 2.3 kao default vrednost, ali bih ipak proverio koja je tacno oznaka modula. Ne menjaj latencije, istestiraj pa javi.

Poslednja izmena:
Sta tacno znaci blokira?
Zabode, zamrzne ili ti samo pukne prime?

Poslednja izmena:
Na kom testu ti zabada Prime? I da li prvo prijavi grešku na nekom od jezgara ili jednostavno zamrzne mašinu?

BTW, probaj da testiraš sa IntelBurnIn testom. Po mom iskustvu mnogo brže pokaže nestabilnost. Dok sam tražio optimalan klok na mojoj mašini Prime je znao da vrti i po 24 sata bez problema dok je IBI zabadao posle desetak minuta.

mesec dana kasnije.... :d

Sta tacno znaci blokira?
Zabode, zamrzne ili ti samo pukne prime?
zamrzne, a vrlo rijetko, dok sam cackao vrijednosti, i da pukne 1 od 4 threada u prime. Mada kazem, pravi test je bio convertx2dvd u 3-4 simultane konverzije :-devil-:
joriq, jedino sto mi je cudo kod tvoje masine je mali napon za memoriju [sada ce mozda da se osuje paljba po meni, ali 'ajde]. OCZ memorije su po mom iskustvu vrlo zeljne napona, pa i na default vrednostima. Savetovao bih ti da podignes napon na 2.1 za pocetak pa da probas malo testova. Google nudi 2.3 kao default vrednost, ali bih ipak proverio koja je tacno oznaka modula. Ne menjaj latencije, istestiraj pa javi.
mem. sam drzao stalno na 2.1 sa 4-4-4-12, probao i sa 2.2V, al mislim da sam tad naisao i na prvi BSOD, pa sam oborio napon. 2.14 nije pomoglo. bySPD kaze da su najnize latencije 5-5-5-15 na 1044 (ako se dobro sjecam).
Na kom testu ti zabada Prime? I da li prvo prijavi grešku na nekom od jezgara ili jednostavno zamrzne mašinu?

BTW, probaj da testiraš sa IntelBurnIn testom. Po mom iskustvu mnogo brže pokaže nestabilnost. Dok sam tražio optimalan klok na mojoj mašini Prime je znao da vrti i po 24 sata bez problema dok je IBI zabadao posle desetak minuta.

uglavnom samo zamrzne masina, kao sto rekoh. Sto se tice I.B.I. testa, vjerujem ja da on mnogo brze pokaze nestabilnost, ali nestabilnost je meni ocigledna i bez njega :laugh: Evo danas nije nijednom zaboo, uz setovanja koja sam postavio juce (i stavio screenshot), a tu sam digao SB napon za 0.05 i za HT za 1 korak (valjda isto 0.05 il tako nesto), mada ga nisam mnogo ni opterecivao... Hm... Probacemo sjutra opet prime ili convertx u 3 instance :) ili I.B.I. :smoke:

Mislim da je krajnje vreme da pitas tog tipa zasto je prodao komp.?

da bi uzeo novi, sa core i7, ddr3, antec 1200, bluray rezac, mislim da je jedino od ssd-ova odustao :d pukao je preko 2000e za njega sve zajedno :p

Poslednja izmena:
evo sam sa ovim podesavanjima provrtio inter burnin test, prosao je 10 puta (max temp 73, koliko sam uspio da vidim, mjereno core tempom) bez greske. Da li sam konacno uboo prava podesavanja? :) Only time will tell! I malo convertX2DVD-a :D

Poslednja izmena:
Malo je 10 iteracija za I.B.I. Pusti ga da provrti bar 100-njak puta pa ako se ne spuca na dobrom si putu ;)

Po simptomima koje si gore opisao mislim da je pre problem u CPU, možda mu je i prevruće. 3.6 GHz na vazduhu nije baš lako ohladiti...

u readme pise:
3. Select the run # (should use at least 5 at minimum, no more than 20).
tako da mu je 100 malo mLogo ;)
Za cpu, sumnjam da mu je prevruce, i po temperaturama, i po voltazama, a i ladi ga po mnogima najbolji air cooler: Thermalright IFX 14.

Evo 2 dana nije blokirao, a samo da skinem neki crtani za prijateljicu, pa cu imati i materijala za convertx2dvd test :d Dakle, za oko pola sata :)

Skini LinX i pusti nekih 50 iteracija. Ako prodje to, pusti memtest za windows nekih sat vremena. Ako prodje i to, prso' ti je windows/ili imas probleme sa drajverima/diskom.

memtest za windows? Na koji prog tacno mislis? A i inace, bolje direktno iz DOSa da se testira (npr sa hiren's boot diska), jer sam win pojede odredjenu kolicinu memorije...

Nego, evo je sinoc odradio 2 paralelne koverzije sa convertx, sad radi 3, bez zakucavanja masine :) Vidjecemo dalje kako ce se ponasati. (sad se samo desila 1 glupa stvar: odjednom ne radi net na glavnoj masini, a lap sa kog sad kucam, nakacen na isti ruter, ima net :p )

Meni puno brze prikaze errore za memoriju u memtestu za windows (u dosu moze da prodje 5 sati a vamo puca nakon 20min). Mislim tacno na memtest za(for) windows.

To sa netom (verovatno iskljucivanje lan controllera) govori da sve te probleme sto imas najverovatnije leze u ploci. Novi bios + trazenje optimalnog napona za chipset ce dovesti masinu u red...

bios je jedan od zadnjih, u zadnje 2 revizije su rijesili neke stvari sa ati 4870 x2 i slicno, tako da me to ne dotice. Ovo sa netom se sad desilo, jednom, tako da me za sad ne zabrinjava... Evo radi 4 paralelne konverzije iz divx u dvd, prolazi prime95, prolazi IBI test, samo da podrzi ovako i ja zadovoljan :)

Nazad
Vrh Dno