joriq
Čuven
- Učlanjen(a)
- 04.01.2004
- Poena
- 795
Masina je iz "My compter", koja je konacno naslijedila vremesnog AMDa 2200+. Uzeo sam polovnu konfu, koja je vec bila OCovana, ali mi se desio malecki peh pri transportu, pa sam pritisnuo clear CMOS taster (koji se na ovoj maticnoj nalazi spolja) kada sam prenosio kuciste :d Prethodni vlasnik je podesio parametre kako se najbolje sjecao da su bili, ali od tad pa do sad masina nije stabilna 100%, narocito pod opterecenjem. Znam da imam gomilu pitanja, samo se necu sjetiti svih od jednom, pa redom:
- masina je prolazila prime95, orthos, ali je po pravilu blokirala (totalna blokada) pri konverziji video materijala kad pustim 2-3-4 instance ConvertX-a paralelno da rade. Sta bi mogao da bude uzrok ako je ovo simptom: premalo/previse voltaze na procesoru, ili memoriji, ili NB-u ili... ?
- kako da znam koje su default vrijednosti za napon na ovoj plochi? Narocito pojma nemam koja je za NB, sto me brine jer znam da se dosta grije i na defaultu, za koji, jelte, ne znam koji je
- da li neko zna za neki link sa uputstvom za OC sa ovom plocom (ili chipstetom, nVidia je u pitanju)? Probao sam sa laganim dizanjem napona proca i spustanjem za NB, stanje jeste (bilo) bolje, ali i dalje blokira pri ConvertX kad radi simultano nekoliko stvari
- Nije mi jasno ni podesavanje napona iz BIOS-a. Da li je moguce da ja npr. iz BIOSa postavim 1.300, a on sad iz CPU-Z pokazuje 1.200 (slicno pokazuju i ostali programi)
- ne kapiram kako iz BIOSa i na koje vrijednosti optimalno da podesim memoriju? Trenutno (samo da provjerim CPU-Z :d ) mem radi na 425MHz (850DDR2), uz 4-4-4-12-24 2T , da li da je podesim nekako na unlinked, pa dignem brzinu i oborim latencije? Po SPDu, moze da radi i na 571MHz, uz 5-5-5-15-32 2T, na 2.1V (na toliko je i sad)
- 6. Da li da diram PLL CLL ili kako se vec zvahu te opcije?
Ocigledno je da se bas i ne snalazim u ovom BIOSu, dok sam za NF7-S bio tata mata, ali pregazilo me vrijeme, a nigdje da nadjem na netu vise detalja oko samih setovanja BIOSa (npr. nikako da provalim ni kako da podesim FSB, a kamoli sta drugo)