Šta je novo?

Kacenje tri ventilatora na jedan kanal kontrolera

artur

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
630
Imam Scythe Fan Controller koji po kanalu moze 1A da izdrzi, ja sam na jednom kanalu zakacio 3 Magme po 0,4A, na drugom dve.
Na ovom prvom kanalu nece uvek da pokrene ventilatore i oni ne rade. Sta mogu da uradim da bi to proradilo, eventualno
da promenim tranzistor ili kondezator. Ja sam zamenio mali sivi hladnjak za ovaj veci crni sa idejom da mu treba bolje hladjenje.
Evo slika.
WP_20141228_12_05_51_Pro.jpgWP_20141228_12_06_16_Pro.jpgWP_20141228_12_06_49_Pro.jpgWP_20141228_12_35_09_Pro.jpg

Prvo moras da imas osnovno razumevanje o toj elektronici.
Idealno bi bilo da ti tranzistori propustaju struju direktno sa napajanja kontrolera. Tada bi mogao da zamenis drugim i da si miran. Pogledaj kako su vezani jer postoji sansa da bi propustanjem vece struje spalio nesto drugo.

osim toga, nije previse komplikovano, PNP tranzistor je u pitanju. vodi se kao 40V, 3A, 10W. imas ovako nesto u mikro princu. Da budem iskren, nisam siguran da li 100% odgovara, ali mislim da moze.

Da li smem da ga zamenim sa nekim jacim i eventualno kojim?

99% da je napajanje direktno vezano na emiter. Mogao bi i sa ovim da probaš, ali ne bi trebalo da vezuješ više od 2A na jedan kanal. Pretopstavljam da ventilatori nastave da se vrte ako ih malo rukom "poguraš"?
Ako nije problem, slikaj još jednom odozgo celu ploču.

Tako je, kada ih rukom poguram oni prorade. Jos jedna interesantna stvar na displeju gde je prikazan broj obrtaja, vrednosti gde su povezani dva ili tri ventilatora nisu konstante nego se menjaju, dok gde je zakacen samo jedan vrednosti su konstantne, to je samo na displeju, fizicki se okrecu istom brzinom.
WP_20141228_12_06_10_Pro.jpg

To za ocitavanje broja obrtaja, treba ti posebna Y racva koja samo na jednom ima prikacen zuti kablic, a na ostalima samo napajanje kako bi se borj obrtaja ocitavao samo sa jednog i ne bi dolazilo do mesanja.

btw, zasto uopste zelis vise ventova na jednom kanalu kada imas vise kanala?

Imam vodeno hladjenje sa dva radijatora, jedan radijator sa tri venta, jedan sa dva, jedan vent pozadi na kucistu i jedan hladi hardove. Pa sam zeleo da sve bude odvojeno. Posebno da kontrolisem radijatore. Imam temu kako sam sve to radio.

Nazad
Vrh Dno