Šta je novo?

kablovski -> wireless sa wl 5460ap

nesod

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2004
Poena
301
Imam 1 desktop racunar i na njemu 2 mrezne karte. Jedna mrezna karta je povezana sa kablovskim modemom (sbb koristim) a druga mrezna karta je povezana sa laptopom. Posto sam ranije bio na wireless konekciji, ostao mi je air live wl 5460ap koji sada zelim da iskoristim za wireless konekciju. Interesuje me na koji nacin da napravim wifi. Da li mogu da ukljucim ap u mreznu kartu na desktopu i onda da se laptop kaci na ap. Kakva podesavanja u tom slucaju moraju da budu na ap-u. U tom slucaju verovatno bi desktop morao da bude non stop ukljucen. I da li eventualno postoji mogucnost (sa navedenom opremom) da ne mora desktop da bude ukljucen.

Mozes da stavis AP izmedju kompjutera i kablovskog modema i na taj nacin ne moras ostavljati kompjuter ukljucen. Posto AP 5460 ima dva mrezna ulaza onda nakaci na njih kompjuter i kablovski modem. Mocices preko AP da imas internet za laptop ako pristupas wirelessom. Stavi na AP, kompjuteru i laptopu da budu u istom opsegu IP adrese. Nadam se si skontao sta sam hteo da kazem (ovo sam ti na brzinu objasnio sta da radis).

I mislis da ce to da radi?
Ok nakacim modem i komp na AP. A u kom modu da mi radi ap (obican ap mod).

Obican AP mod, bilo bi pozeljno da dodelis IP na kompjuter i laptop (pretpostavljam da ti je kablovski modem 192.168.1.1 a na kompjuter i laptop stavi 192.168.1.2 i 192.168.1.3 i na AP 192.168.1.4) i stavi gateway na komp i laptop 192.168.1.1 (ako je to adresa kablovskog modema) i DNS ukucaj ako znas od tog provajdera i to bi trebalo sve da radi normalno.

Obican AP mod, bilo bi pozeljno da dodelis IP na kompjuter i laptop (pretpostavljam da ti je kablovski modem 192.168.1.1 a na kompjuter i laptop stavi 192.168.1.2 i 192.168.1.3 i na AP 192.168.1.4) i stavi gateway na komp i laptop 192.168.1.1 (ako je to adresa kablovskog modema) i DNS ukucaj ako znas od tog provajdera i to bi trebalo sve da radi normalno.

Ukljucen im je DHCP, tako da je adresa kablovskog modema 89.216.1xx.xxx, imaju 2 dns servera imam ip njihov, default gateway itd. Dakle podaci na modemu nisu rucno podeseni vec od strane DHCPa.

Iskljuci DHCP na kablovskom modemu i dodeli mu sam IP adresu.Samo vidi koje su ti DNS od provajdera.Namesti kako sam ti rekao i radice ti sve kako treba.Znaci DHCP koji je ukljucen za tvoju lokanu mrezu.

Poslednja izmena:
nisam uspeo da se snadjem. ali mislim uz malu pomoc da bi mi radilo. Dakle nasao sam ovaj fajl na zvanicnom sajtu airlive povezivanje Uradio sam upgrade firmwarea, i otisao u gateway mod, tamo ima da se namesti wan port. E ja sada nemam pojma koje adrese da stavim tu. Jer ja nemam niti mogu da podesavam adresu usb modema, mogu da podesim adresu mrezne karte na koju je prikljucen ap, adresu samog ap-a i to je to.

pristupio sam modemu preko 192.168.100.1 i tamo imam ip adresu modema 10.121.2.151 ali mislim da ne mogu da je menjam.

video sam tu temu ali u njoj nista pametno ne kazu. Dakle ovo moze da se izvede sa novim firmware-om, u gateway modu. Pogledaj pdf fajl koji sam gore stavio. U temi koju si ti dao oni savetuju da kupim ruter. Nema potrebe kada mogu se povezem na drugi nacin.

Evo kopiram sebe iz druge teme kako da podesiš AP da radi:
Isključio si pristup APu preko wireless-a, pogledaj u opcijama
Podešavanje:
Wireless
Basic Settings
ALias name i SSiD stavi šta hoćeš
Band 2.4 G
Mode AP
Kanal: Menjaj pa ćeš da vidiš sa kojim LapTop ima najbolji signal (nema smetnje od drugih uređaja na tom kanalu)
APPLY Changes i rešeno

Onda:
Wireless
Access Control
Dodaj Mac Adresu LapTop-a
i gore selektuj Allow Listed

to ti je sva umetnost podešavanja
Znači, kablovski modem pa Lan1 port, iz LAN2 porta zviz kabal u desktop i sve ima da radi :)

Obican AP mod, bilo bi pozeljno da dodelis IP na kompjuter i laptop (pretpostavljam da ti je kablovski modem 192.168.1.1 ...
Ajd da ponovim jos jednom, nisi u toku jer se radi o kablovskom modemu (koji daje na izlazu neku adresu iz 87.116/16 i 89.216/16 subneta) a ne ruteru.

Ajd da ponovim jos jednom, nisi u toku jer se radi o kablovskom modemu (koji daje na izlazu neku adresu iz 87.116/16 i 89.216/16 subneta) a ne ruteru.

@Podvarak mislim da moze da se to namesti, samo nije resenje da govoris da nisam u toku. Ako mislis da pomognes coveku onda se izjasni i pomozi mu, lako je pametovati. Ne znam koji je kablovski modem u pitanju ali znam da ovo sto sam rekao funkcionise u praksi.
@Nesod ako nije problem da mi das oznaku i ime kablovskog modema da pogledam upustvo?

naravno da mogu. modem je standardni koji daje sbb scientific atlanta epc2100. Evo sta izbaci kada udjem u njega.

name: WebSTAR EPC2100R2 izbacuje i
ip adresa: 10.121.2.151

CPE Connections (ovde prikazuje od etherneta mac i ip koju je dodelio sbb, naravno radi se o dinamickoj)

Nazad
Vrh Dno