Šta je novo?

Kablovski net na moj nacin :)

fox_87

Slavan
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poena
330
Interesuje me jel ovo izvodljivo i kako.
Da li je moguce imati kablovski net ,znaci potpisati ugovor sa nekim operaterom ako imate infrastrukturu tj. koaksijalni kabl za kablovsku ali niste pod ugovorom ni kod jednog operatera,u prevodu imate kablovsku koju ne placate ?

Naravno net bi se placao,ali sa pricom da se kabl koristi samo za net,ne i za tv :D

Ne može. Moraš da plaćaš kablovsku, da bi imao net.

Nisu ni oni sisali vesla.

Može, ako plaća komšija. Prijaviš se na njegovo ime, pa razvučeš kablove od njega. On plaća TV, ti net, svi srećni.

Da ne otvaram potpuno novu temu nego da pitam ovde,nadam se da vam ne smeta.
Posedujem kablovski net sa njihovim modemom,i interesuje me sledece:
Posto imam u kuci 2 racunara i izmedju njih je dosta velika razdaljina da bi ih povezivao kablom,interesuje me da li mogu sa mojim modemom (wifi) da povezem sa drugim kompjuterom i koji je postupak?
Prijatelj ima Airlive WT2000PCI karticu koju je koristio za bezicni net,i ima i dalje tu karticu samo sto je ne koristi,a ona ima malu antenicu koja se moze montirati,pa me interesuje da li je moguce povezati sa drugim kompom da prima wifi signal,a sa prvog da saljem putem modema?
Unapred hvala i jos jednom se izvinjavam sto sam ovako upao u temu,ali mi je hitno potreban savet.

@originalna tema
ja mislim da operateri zapravo ne naplacuju televiziju nego odrzavanje. Naravno, ako koristis samo tv uslugu onda ti je isto, ali generalno, televizija je besplatna. Ukoliko potpises bilo kakav ugovor, ti prihvatas da placas i odrzavanje infrastrukture i tu dodatnu uslugu za internet ili d3 ili vec sta.
Ne znam odakle izvlacis kabl, ali kao sto ti je vec preporuceno, jedina opcija ti je da tvoj komsija potpise ugovor za net i da od njega sprovedes kabl.

@solveig0,
kolika je ta razdaljina i jos vaznije, koliko ih zidova deli?
Da li si siguran da je taj modem koji imas zapravo i ruter sa wifi? Koliko ja znam, vecina kablovskih operatera da je obicne modeme, a za vise racunara se mora koristiti poseban ruter. Nije nikakva razlika na kraju, samo je pitanje da li se radi o jednom ili dva uredjaja.
Najcesce ljudi jedan racunar povezu zicno i pored njega drze svu opremu, a drugi bezicno. u tom slucaju koaksijalni kabl ide u modem, kabl iz modema u wan port rutera, a iz lan porta rutera u komp 1. Komp 2 se povezuje bezicno koristeci wifi adapter/pci karticu. Oba racunara su nezavisna jedan od drugog.
Ako su racunari stvarno daleko, bila bi ti neophodna bolja oprema ili repeater.

Posedujem obicni modem koji sam dobio potpisivanjem ugovora i dodatno sam kupio wifi ruter bas u tu svrhu samo sam mislio kablom da ih povezem.
Prijatelj mi je ponudio Airlive WT2000PCI karticu ali nije potpuno siguran da bi to funkcionisalo.
http://www.airlive.com/products/WT-2000PCI/wt_2000pci.shtml
U pitanju je ova kartica.
Samo mi je problem kako da taj drugi racunar pristupi istom internetu po mogucnosti bezicnim putem.
Ne deli ih puno prostorija ali je nezgodno razvuci kabl.

Nije nikakav problem to uraditi, samo je pitanje kakv ce biti signal. Posto kazes da ipak nije daleko, nego je samo nezgodno razvuci kabl, onda bi trebalo da sve bude ok.
Procedura je kao sto sam opisao u prethodnom postu. U taj drugi racunar ubacis karticu i instaliras drajvere, a povezivanje radis tako sto pretrazis bezicne mreze u okolini i pronadjes svoju.
Naravno, ima tu sitnica koje treba obaviti kako treba, a to su konfigurisanje mreze i zastita wifi, ali to je stvarno lak posao i sigurno imas i setup wizard u samom ruteru.

Nazad
Vrh Dno