Šta je novo?

kablovski net - iskustva

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
Jel ima neko iskustva sa kablovskim internetom kod telefonije?
meni nude 128K/s protok i mesecni limit od 200mega, za 899din/mesecno...

to je valjda ok (tolko potrosim za sate od prilike...)
ajde ako neko ima iskustva (da ne puknem kintu bezveze...)

Iskustva su pozitivna. Prilicno su pouzdani (retki su prekidi u vezi), a i deklarisani nominalni protok od 128/256 Mbit/s odgovara rezultatu sa benchmarka.
Jedini problem je sto se DL kvota zacas "pojede" pa na kraju sve ispadne skupo...

a koliko je kad premasis kvotu (extra mb)

istrazivanje casopisa Mikro (mart 2003.):

- za 56K modeme 1MB prenetih podataka (bilo koje vrste) kosta oko 1.5-2.7din (racunata prosecna cena pristupa+telefon)
- ISDN: 1.2-2.47din po MB
- kablovski net: 3.21-4.5din po MB (!!!)
- prekoracenje kvote: 4.46-10din po MB (!!!)

uzgred, jedno poredjenje: kod nas pun pristup (7/24) pri brzini 128K kosta 1000evra (da, HILJADU!!!); u Engleskoj oko 50evra...

sta vise reci... :( :( :(

ZoNi je napisao(la):
istrazivanje casopisa Mikro (mart 2003.):

- za 56K modeme 1MB prenetih podataka (bilo koje vrste) kosta oko 1.5-2.7din (racunata prosecna cena pristupa+telefon)
- ISDN: 1.2-2.47din po MB
- kablovski net: 3.21-4.5din po MB (!!!)
Ovo je tačno ako se telefonska/ISDN linija koristi non-stop punim kapacitetom. Medjutim, ako se surfuje, chatuje, proverava mail... uz tek poneki download - ispada kablovski povoljniji. Po mom računu za prosek prenosa ispod 3kB/s više se isplati kablovska, a ISDN tek za veće downloadove uz >4kB/s. Obaška što si stalno na Internetu i ne zauzima se telefon...

ZoNi je napisao(la):
to je cena po MB prenetih podataka... bar ja tako razumem!
Kod telefonskog/ISDN pristupa plaća se obično pretplata po satu, a PTT troškovi naročito, dok se kod kablovske plaćaju po količini podataka. Otud je telefon/ISDN povoljniji ako se radi download, ali ako treba non-stop biti na vezi, pogledati ponešto, proveriti poštu, koristiti messenger...

ZoNi je napisao(la):
paaa... ne znam bas... ovo se odnosi na prenos 1MB *BILO CEGA* - emailova, chatovanje, download... to je cena po MB prenetih podataka... bar ja tako razumem!

ma ok je to, ali meni ode najvise vremena na bench, a to je mozda za ceo dan mb-dva (kolko forum moze da nabaci mb-ajta)
a na to inace ode 1 sat a to je 30-tak dinara, a kablovski bi bio 5din.
osim toga, dosta chatujem, a to tek traje (mozda ceo dan chata odnese megabajt dva)

wow!!!
pazite sad ovo 'Maksimalno trajanje svakog paketa je 60 dana od dana aktivacije.'

znaci 899din za DVA MESECA?! (ako ne potrosim u medjuvremenu)
pa ja inace trosim oko 400din. za net mesecno!

saljem im mail, pa cu mozda da uzmem...
ako uzmem, saljem utiske!

Mislim da je kablovski internet u ovo vreme i po ovim cenama cisto vacarenje i bezobrazluk. 899 din za dva meseca prakticno nista ne znaci ili cak pogorsava situaciju jer onda ponudjeni protok od smesnih 200 MB traje ta dva meseca (100 MB mesecno, 3,3 MB dnevno a na internetu mozes da budes 24h non stop ?!). Sto se tice benchmarka, za koji si rekao da ti najvise vremena odlazi, moj savet ti je da uzmes na Sezamu Basic paket gde za 100 din mesecno dobijas pristup 1 sat dnevno @lite iz koga se Benchmark-ov sajt i forum vide. Stavise za 230 din mozes da uzmes i Extreme paket gde dobijas 3 sata mesecno @lite sto je i vise nego dovoljno. E sad za chat ne znam da li i kako moze sa ovim paketima jer nikad ne chatujem.
Jos jedna stvar, za kablovski net je neophodan i kablovski modem cija je cena ~100e. Dakle raspitaj se i preracunaj dobro pre nego sto odlucis. Pozdrav.

Roy Jones Jr. je napisao(la):
Jos jedna stvar, za kablovski net je neophodan i kablovski modem cija je cena ~100e. Dakle raspitaj se i preracunaj dobro pre nego sto odlucis. Pozdrav.
Ne, ne, kablovski "modem" ustvari ne kosta nista: njega dobijas i dajes istina depozit od 100€, ALI to mozes da das u cekovima koji se NE REALIZUJU, nikad - samo leze kod njih kao garancija...

da ali ovo nije engleska zoni zato nemoj da uporedjujes nas i njih kada situacije u kojim se mi nalazimo i u kojoj su oni nisu ama ni 1% slicne...

sve sto znam: dignem svoj komp iz s3 suspenda (3.5sec 8)) i on-line sam@30KB/sec! :D
sad mi je jasno zasto ameri u filmu kad ukljuce komp kazu da su on-line. ;)

Lucas je napisao(la):
wow!!!
pazite sad ovo 'Maksimalno trajanje svakog paketa je 60 dana od dana aktivacije.'

znaci 899din za DVA MESECA?! (ako ne potrosim u medjuvremenu)
pa ja inace trosim oko 400din. za net mesecno!

saljem im mail, pa cu mozda da uzmem...
ako uzmem, saljem utiske!

200 ,ega mesecno je premalo, ja za vece sa modemom znam da napucam i po 40 mega protoka (otprilike 15mb/sat)...Ne znam u kojoj bi mi varijanti bilo dovoljno 100 mb mesecno...Mozda ako surfujem preko nekog browsera koji nema graficki prikaz web strana :) Mada cena moze samo da pada tj. da se uslovi poboljsavaju...Najveca prednost svakako je sto si non-stop on-line...

he he :)
nedaju mi da se nakacim :(
kazu imaju problema na dedinju sa netom...
tako da dok to stigne do mene, pasce cena (valjda)
odnosno cena i nije prevelika nego ogranicenje j*be...
a zakup je 200mb, i to traje max. 60dana, a mozes ti i da ga potrosis brze... onda morash da uplatish josh 200mb.... sve u svemu ako bi se trosilo preko kvote izaslo bi dosta skupo... :(

shta mislite, kolko se mb. potrosi dnevno, za surfovanje, chat, i mozda poneki download mesecno...

Zasto lepo ne instalirate recimo DU meter koji belezi sav saobracaj, pa posle izvesnog vremena (recimo par dana, mesec dana..) "normalnog" koriscenja neta izvucete zakljucak koliko trosite i koliko vam je potrebno, onda olovka i papir u ruke, pa izracunas sta ti se najvise isplati.

Lucas je napisao(la):
he he :)
nedaju mi da se nakacim :(
kazu imaju problema na dedinju sa netom...
tako da dok to stigne do mene, pasce cena (valjda)
odnosno cena i nije prevelika nego ogranicenje j*be...
a zakup je 200mb, i to traje max. 60dana, a mozes ti i da ga potrosis brze... onda morash da uplatish josh 200mb.... sve u svemu ako bi se trosilo preko kvote izaslo bi dosta skupo... :(

shta mislite, kolko se mb. potrosi dnevno, za surfovanje, chat, i mozda poneki download mesecno...

Ili ovo sot ti je petri rekao ili pogledaj klikom na konekciju u systray-u (desno dugme na dva racunara pa properties) koliko si povukao i posao...

kUdtiHaEX je napisao(la):
da ali ovo nije engleska zoni zato nemoj da uporedjujes nas i njih kada situacije u kojim se mi nalazimo i u kojoj su oni nisu ama ni 1% slicne...

Ma da, nije Engleska, ali to ne znaci da treba da biju po usima samo tako ovi nasi hohstapleri... Evo ti jedan jos primer, ovde u Belgiji ADSL kosta 35 € mesecno, 3 Mbit/s download 128 kbit/s upload, 10 GB mesecna kvota, dodatnih 5 GB ako predjes kvotu 5 €. Pa sa tih 200 MB ne bih pregurao ni pola dana znajuci da spucam ko od sale 10 GB mesecno, par folmova nedeljno i ode sve zacas, ko jaje sa groba :D :D

vladojko je napisao(la):
...

Ma da, nije Engleska, ali to ne znaci da treba da biju po usima samo tako ovi nasi hohstapleri... Evo ti jedan jos primer, ovde u Belgiji ADSL kosta 35 € mesecno, 3 Mbit/s download 128 kbit/s upload, 10 GB mesecna kvota, dodatnih 5 GB ako predjes kvotu 5 €. Pa sa tih 200 MB ne bih pregurao ni pola dana znajuci da spucam ko od sale 10 GB mesecno, par folmova nedeljno i ode sve zacas, ko jaje sa groba :D :D

Izlgeda da je severnije jos bolja situacija:
10Mbit (LAN) za 35€ (sa pravom IP, inace je oko 27€ ovako), no limit, no limit, no limit...

Po principu sto juznije to tuznije :)

delimir je napisao(la):
...

Ili ovo sot ti je petri rekao ili pogledaj klikom na konekciju u systray-u (desno dugme na dva racunara pa properties) koliko si povukao i posao...

e, al to je za samo jednu konekciju a meni bi trebalo za recimo mesec dana...
znaci bolja je ova petrijeva kombinacija...
a inace petri, cemu slika ako si precrtao vrednosti ?!

Lucas je napisao(la):
...

a inace petri, cemu slika ako si precrtao vrednosti ?!

Precrtao sam vrednosti da ne bi udarao zazubice, kad vidite koliki mi je dnevni transfer..pola foruma treba da popada u komu (pa posle ja da odgovaram? :mrgreen: )

U sloveniji za studente oko 25€ 7/24 no limit 1Mb down i 256kb up, znaci ADSL i jedini uslov je da vec imas ISDN a uvodjenje kosta ok 150€ ako se nevaram.

petri je napisao(la):
...
Precrtao sam vrednosti da ne bi udarao zazubice, kad vidite koliki mi je dnevni transfer..pola foruma treba da popada u komu (pa posle ja da odgovaram? :mrgreen: )

GRRRR!! I DALJE MOZE DA SE PROCITA GB!!! :D :D

Nazad
Vrh Dno