Šta je novo?

Kablovski net i ruter

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Drugarica je kupila TPLink R402M ruter za kablovski i povezala ga na svoj modem marke Atlanta, podesila sve prema parametrima od SBBa, ali to ne radi.
Ruter izgleda kao da je uhvatio modem, sve blinka po propisima, ali ne moze da se otvori niti jedan sajt. Ping ka ruteru radi, ali ka nekom sajtu nista. Sve je regularno povezano... U cemu je caka?

podesila sve prema parametrima od SBBa
Možda ovde leži problem. Ne treba ništa podešavati, ni u modemu (tu ni nema šta), ni u ruteru, ni na LAN kartici. Sve treba ostaviti da se "podesi" (uzmu adrese) automatski (DHCP).

PS. Ne kažem da je ovo jedini način, ali je najbrži i najlakši.

Poslednja izmena:
Ruter treba da dobije dinamičku adresu od modema. Meni je to sa tim ruterom i drugim kablovskim provajderom uvek radilo. Kod jednog prijatelja na SBB-u i sa drugim uređajem nije htelo da radi dok nismo ugasili DHCP na ruteru i podesili adrese na računarima odvojeno.

Možda ovde leži problem. Ne treba ništa podešavati, ni u modemu (tu ni nema šta), ni u ruteru, ni na LAN kartici. Sve treba ostaviti da se "podesi" (uzmu adrese) automatski (DHCP).

PS. Ne kažem da je ovo jedini način, ali je najbrži i najlakši.

Nisam se najbolje izrazio, pod podesavanjima sam mislio na user i password :D... Ostalo nije menjano (bar ne s moje strane)...
DHCP je ukljucen i kompjuteri se lepo prijave na mrezu, al nemaju kontakt sa netom. Link ka modem-ruter je isto bez problema, bar tako kaze ruter...

Probacu sa ukidanjem DHCPa...

Samo da proverim jos jednu stvar, za SBB se uzima PPPoE?

Poslednja izmena:
Samo da proverim jos jednu stvar, za SBB se uzima PPPoE?

Ne, nego staviš Dynamic IP (DHCP) ako imaš dinamičku IP adresu ili Static ako imaš statičku, očigledno. PPPoE je aktuelan kod ADSL-a i wireless-a.
Prvo probaj da postaviš sa WAN strane Dynamic IP, za LAN uključi DHCP, na računarima podesi da dobijaju adresu automatski (opet DHCP) i vidi hoće li da radi.

Errr... Zanimljivo... Lik iz SBBa (tehnicka podrska) joj je reko da treba PPPoE... Meni je to bilo malo nelogicno, al reko, ne razumem se ja bas toliko u to...
OK ce probamo, pa javljam sta smo uradili...

Hvala...

Imam potpuno isti problem i vec 5 dana pokusavam da namestim. Ako uspete, napisite kako i sta ste uradili.
Hvala...

Ko ima tp link tlr402m bolje da ne koristi update sa tp link sajta
Pošto sam koristio 3 meseca ovaj ruter na telekomovom dsl-u prevario sam se i sflašovo ga
Sa ovim poslednjim firmverom se javlja loop verovatno prema provajderu
Pošto sam jedva naguglo na neki kineski firmver v2 i ubacio tih problema nema
Znači provereno zadnji firmver za tlr402m ima bug (ko koristi nadlanu)

E sad bih zamolio nekoga za stariju verziju firmvera v2 (verovatno 060xxxx)
Da nebude zabune v2 je r402mv2.bin

:smash:

Još nisam napisao da je trenutni problratičan firmver TL-R402M V2 070416 sa sajta tp link
Znači trebami stariji V2 od ovog

Da li možeš detaljnije da opišeš problem? Imam ja 060224, jedino ne znam kako da ga iščupam iz rutera.

Ne verujem da je do drajvera / firmvera ...

Imam u kućnoj mreži Linszs WRT54G sa istim problemom, ali lako rešivim ...

Prvo podešeno je sve na automatiku.. znači dinamička na SBB i modem nije ni diran, udenuto u ruter i povezano na kompove u mreži. Po difoltu ruter daje žičanoj mreži IP adresu sa poslednjim brojem do 50 (ili beše 60 :S: ) dok bežičnim počev od tog broja.

Sve se poveže mreža funckioniše super svi se vide sve lampice lepo rade ... ali internet neće nikako.

Odem u onaj admin panel rutera i odem na njegovu dijagnostiku i sa njega uradim ping ka Guglu i radi ! Ma radi ko zmaj ! ali kompovi u mreži neće.

rešenje: Restart rutera !! :S::p;) banalno ali radi !! nakon restarta svi "propevaju". (restart je onaj iz admin panela - "factory defaults"..)

E sad povremeno se desi da upalim komp i interneta nema, restart rutera i opet sve lepo radi. Nekad se desi da radim neometano i po dva tri meseca nekad moram da ga resetujem 5 puta za 2 nedelje ... nema nekog pravila ...

Zašto traži restart na osnovna podešavanja ne znam, ja ih posle nikad ne menjam ali opet se negde neko zaglupi ...

:wave:

Problem je u tome sto mi žmiga na ruteru WAN a na modemu LAN kad je ovaj noviji softwer na njemu.To samo kad je podignut pppoe sa provajderom.

Uređaj je radio odlično 2-3 meseca sa fabričkim softwerom i pošto mi se jednog dana ugušila konekcija ja uzo bezveze i sflašovo ga sa update.Ugušila se na adsl2+ a modem td8810b koji sam koristio nije znao da prebaci na gdmt.

Za sad sam samo našao kineski firmver i on potvrđuje da je problem u novijem time što radi bez žmiganja.

Nemogu da slušam wan sa lan-a pa nemogu da kažem šta hoće ruter odnosno kakve pakete šalje provajderu.Tako može i ceo dan da žmiga i nemože da zbog toga isključi pppoe jer nije idle.
Ovo je neki bug u pppoe kod ovog novog firmwera

Kod naprimer nekih rutera lako je snimiti image preko tftp-a ,a za tlr402m nisam siguran da uopšte podržava telnet i tftp
BTW ovu pojavu sam objasnio ljudima iz netiksa preko maila pa se nadam da će staviti stariji firmwer u download sekciju na njihovom sajtu.
U svakom slučaju ako neko ima ovaj firmwer 060xxxx za v2 r402mv2.bin neka se javi.

Poslednja izmena:
@Djordje K.

Da nebude da sam oteo temu i otišo off topic odgovoriću ti šta ja mislim
Nisam koristio sbb nikad jer imam drugog kabl operatera ali verovatno taj modem bi trebao da bude bridge za wan od tlr rutera.

Nista sto sam pokusao nije upalilo, znaci probo bez DHCPa, resetovo na fabricko vise puta, resetovo naizmenicno ruter i modem ali nista nije upalilo...

Ono sto mi je skrenulo paznju je modemce koje i kad je samo (bez rutera) ponekad uopste nece da uhvati link ka internetu. Da li je moguce da je do njega, tj da li da se proba sa drugim?

@nivan: ne brini se za off topic (bar sto se mene tice), nego da li bi mogao da objasnis sta znaci ovo sto si rekao, sta da radim ako je to u pitanju?

Ima li leka? Pomagajte...

Nazad
Vrh Dno