Šta je novo?

kablovski net i mreza

J__

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Imama 4 racunara, od njih je jedan nakacane na net preko usb-a, modem je Motorola surfboard koji poseduje i mrezni prikljucak. Mene interesuje, ako je moguce, kako da modem nakacim na hub umesto da ide preko te jedne masine koja onda mora biti ukljucena da bi radio net plus cesto se desava da se zaglupi.
Modem mogu pristupiti iz web browsera ali tamo nema nikakvih podesavanja kao kod adsl-a recimo :S

pomocj :)

Potreban ti je ruter, bilo da je neki fabrički ili napravljen od nekog starog PC, i njega povezuješ na modem sa jedne i na switch sa druge strane.

i ja probao pa zaglupeo modem, vise puta i odustao... nema z amale pare :d

J__ je napisao(la):
Imama 4 racunara, od njih je jedan nakacane na net preko usb-a, modem je Motorola surfboard koji poseduje i mrezni prikljucak. Mene interesuje, ako je moguce, kako da modem nakacim na hub umesto da ide preko te jedne masine koja onda mora biti ukljucena da bi radio net plus cesto se desava da se zaglupi.
Modem mogu pristupiti iz web browsera ali tamo nema nikakvih podesavanja kao kod adsl-a recimo :S

pomocj :)

Kad mu pristupiš i browsera probaj da vidiš koja mu je IP adresa, a onda tu adresu upiši za gateway na ostalim računarima.

Ne mozes modem direktno da vezes na svic. Odnosno mozes, ali samo onoliko racunara koliko ti dozvoljava ISP, a nece biti da je vise od 2-3. Ako povezes vise od tog broja poslednje prikljuceni racunari nece moci da dobiju IP adresu od DHCP servera i samim tim nece imati izlaz na internet. Jedino resenje ti je da uzmes neki ruter. Ovo sa rucnim postavljanjem IP adresa nisam probao.

Definitivno ti treba router, a posto provider-i kucnim korisnicima dodeljuju 1 dinamicku IP adresu treba ti i NAT.

Najjeftinije resenje ti je da kupis neki mali router-cic (oko 40e moze sigurno da se nadje) oni obicno imaju nekoliko portova na sebi, ali posto imaju do 4 onda ti trebi i switch to sve povezes i podesis router preko web interface-a i to je to.

Tj. slagao sam te :( Najjeftinije ti je da podesis internet connection sharing na jednoj od tih masina i da se sve ostale na net connect-uju preko nje. Veliki downside ovoga je sto ta jedna masina mora da bude non-stop upaljena.

Najbolje resenje bi bilo da sastavis neku staru masinu na kojoj ce da podignes BSD/Linux i nju da podesis kao router.

Nazad
Vrh Dno