Šta je novo?

kablovski internet - telefonija

milanlj

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
619
Danas su mi bili iz telefonije da uvedu KDS i rekli su mi sledece:
Opticki kabl je provucen do zgrade. Imacu 24 domaca i 26 stranih kanala (od toga 4 sa filmovima), zatim 256Kbit vezu sa internetom putem kablovskog modema. E sad caka je sto oni naplacuju koriscenje interneta putem potrosenih sati na net-u i to po ceni od 15 dinara po satu. To kad se uporedi sa 56K modemima i nekih 27 din za sat deluje super, jer dobijem 5x veci protok i duplo nizu cenu, medjutim dvoumim se da li da pristanem jer ipak to nije pravi kablovski internet kad ja nisam nonstop online. Mogao bih da budem ali bi me to izaslo 15dinx24hx30dana sto izlazi oko 400dem sto je ipak previse. Sta vi mislite o tome? Ili da ipak ne sviram mnogo vec da uzmem sta mi nude jer su rekli da ce posle izvesnog vremena uvesti i flat na mesecnom nivou...

milanlj je napisao(la):
Danas su mi bili iz telefonije da uvedu KDS i rekli su mi ...
... vremena uvesti i flat na mesecnom nivou...

Konacno neki konkretan podatak :) Ovih dana sam se pokusao informisati o uslovima, i sve sto sam dobio je odgovor da su za sad samo
dva korisnika spojena(eksperimenta radi) i da ce se cijene/uslovi znati kroz 15dana ... elem, daj iznesi sve pojedinosti, u smislu ... 64kb/s 128,256 ... i odgovarajuce cijene. Ako ti nisu rekli ajd' priupitaj pa nam javi :D ..

pozdrav!

milanlj je napisao(la):
Danas su mi bili iz telefonije da uvedu KDS i rekli su mi sledece:
Opticki kabl je provucen do zgrade. Imacu 24 domaca i 26 stranih kanala (od toga 4 sa filmovima), zatim 256Kbit vezu sa internetom putem kablovskog modema. E sad caka je sto oni naplacuju koriscenje interneta putem potrosenih sati na net-u i to po ceni od 15 dinara po satu. To kad se uporedi sa 56K modemima i nekih 27 din za sat deluje super, jer dobijem 5x veci protok i duplo nizu cenu, medjutim dvoumim se da li da pristanem jer ipak to nije pravi kablovski internet kad ja nisam nonstop online. Mogao bih da budem ali bi me to izaslo 15dinx24hx30dana sto izlazi oko 400dem sto je ipak previse. Sta vi mislite o tome? Ili da ipak ne sviram mnogo vec da uzmem sta mi nude jer su rekli da ce posle izvesnog vremena uvesti i flat na mesecnom nivou...

Ne odbijaj nikako, takva ponuda se samo jednom pojavljuje.
Secam se moje kada mi je na kafu dosao komsija i ponudi mi ISDN 1998 godine za 400 DEM.
Ja reko "zovem te sutra", i naravno zovem ga posle ~7 dana, i NEMA.
To je poslednji put da sam tako nesto uradio !!!
Prihvati ga, mnogo ga je lako odjaviti kada ga vec imas, a mnogo ga je tesko dobiti kada ga nemas.

Kao prvo ne palite se , u ovoj zemlji nista nije normalno pa ni kablovski sys.
Ovi monopolisticki smradovi naplacivace kablovski internet po protoku (dloadu) MB a ne po vremenu. I to naravno najnepovoljnije u Evropi - evo cena: (paketi koje korisnik bira)

- Paket 1... max brzina 64 Kb, down-load do 150 Mbyte – 600,oo din

- Paket 2... max brzina 128 Kb, down-load do 200 Mbyte – 800,oo din

- Paket 3... max brzina 128 Kb, down-load do 300 Mbyte – 1200,oo din

- Paket 4... max brzina 256 Kb, down-load do 650 Mbyte – 3000,oo din

- Paket 5... max brzina 512 Kb, down-load do 1 Gbyte – 4800,oo din

Ovo je jako nepovoljno jer je mesecni limit smesan.U Nemackoj,Svedskoj... postoje kablovski systemi koji nude do 7mb\s sa NO-limit za 30 evra. Kada se uracuna cena kablovskog modema (oko 150 -200 evra) jednostavno stari d-up ispada bolji ,iako je 10 puta sporiji.
Da negovorim o kvalitetu mreze... NPR - ako platite paket za 256kb\s nikada necete imati vise od 100-tinak kb ... Reklamacije i sl. nepostoje kod monopolista...

Sto se televizije tice za kvalitet takodje niko ne odgovara, drugo tih 24 domaca kanala mozete imati i preko boljih antena.. a sto se tice tih 26 stranih .. vecina njih 15-22 su inace besplatni kao (eurosport,dsf,runo,cnn...) i na njima nema nista interesantno zato i jesu besplatni, a ako bas neko hoce da ih prati moze to preko jeftine satelitske opreme. Sto se tice ostalih to su razne verzije poznatih kanala kao Discovery (ali za npr. francusko trziste) i sl. gde originalan ton ide na engleskom ali titl na nemackom ili franc. ... i to nisu originalnio kanali vec "klonovi" koji uglavnom repriziraju emisije .Drugi takozvani filmski kanali su verovatno kanal+ i hallmark koji preko engleskog tona pusta "poljsku sinhronizaciju" sto je uzas.

Pravi kanali su na ASTRI 28 stepenu (svi premiere;FOX;moviemax;gold;horizonts;uk;paket MTV;SKY paket (desetine filmskih i sportskih kanala) i stotine ali STOTINE drugih.
Naravno sve njih mozete pratiti samo sa originalnom karticom i dig. opremom koje kostaju ko djavo.

I da zakljucim, za pare koje traze (2-3 hiljade dinara ) za uvodjenje toga, mislim da nemate sta da izgubite, medjutim nesmete(mo) da dozvolimo da od nas prave budale, kao da smo mi maloumni imbecili koji neznaju sta se u svetu desava.

Re: Re: kablovski internet - telefonija

Ha je napisao(la):
Konacno neki konkretan podatak :) Ovih dana sam se pokusao informisati o uslovima, i sve sto sam dobio je odgovor da su za sad samo
dva korisnika spojena(eksperimenta radi) i da ce se cijene/uslovi znati kroz 15dana ... elem, daj iznesi sve pojedinosti, u smislu ... 64kb/s 128,256 ... i odgovarajuce cijene. Ako ti nisu rekli ajd' priupitaj pa nam javi :D ..

pozdrav!

Nema sta da pitam. Kao sto sam rekao 256Kbit-a, tj negde oko 25-30Kb u sekundi. Kaze covek da je to tek pocetak i da ce se vremenom povecati i protok i povecati i broj nacina na koji se tarifira. Za sada je samo putem potrosenih sata. Nema ogranicenja sto se tice download-a, ma bre sve isto kao i dial up samo sto je brze 5 puta i duplo jeftinitje. U svakom slucaju Telefonija nije neki privatnik pa imam malo vise poverenja u njih nego u ove ostale sto razvlace kablove po krovovima... I ja mislim da cu pristati, kao sto neko rece lako cu da raskinem ugovor ako dodje neko bolji.

Slazem se da resenje nije na svetskom nivou, ali ipak mislim da treba da pristanes. Podji od toga koliko ce jeftinije i brze da ti izadje koriscenje neta ako ga koristis u istim kolicinama kao i do sada preko modema. Puta 30 dana, puta 12 meseci... solidna usteda?
A opet nemas muke sa cekanjem da se modem konektuje (pa jos se i ne konektuje verovatno na TACNO 56K), pa pucanje veze, pa kocenje iste, pa zauzet telefon...
Uostalom, sve je to neki pocetak kablovskog interneta u zemlji, ne razumem ljude koji hoce sve i hoce odmah... bice bolje, samo se treba strpiti (nazalost) ali bice...
zato pristani

Pozdrav

Ako ce kako kazes naplacivati po vremenu a ne protoku onda je to odlicno, jer sa tom vezom za par sati (60-90dinara) dnevno mozes da skines mnogo vise nego kada si ogranicen protokom kako kaze Zli.
Ovih dana ih ocekujem i kod mene i bas me interesuje sta ce da mi ponude :whip

Re: Re: Re: kablovski internet - telefonija

milanlj je napisao(la):
Nema sta da pitam....

dobro, ajd onda ovako :) gdje stanujes, blizu Tosinog bunara ili ??

pozdrav!

Re: Re: Re: Re: kablovski internet - telefonija

Ha je napisao(la):
dobro, ajd onda ovako :) gdje stanujes, blizu Tosinog bunara ili ??

pozdrav!

Kod Politike u Svetogorskoj...

kod politike

super,znachi i mi sa Starog Grada(tachnije sa Dorcola) mozemo nechemu da se nadamo

Jesi li sigiran da je to Telefonija, posto su moji rodjaci tu u Svetogorskoj dobili od neke firme, ne secam se sada imena, znam da su im popularne cene ugradnje i naplate TV kanala, a rekli su da je net u najavi.

E samo mi nije jasno, kako je to kablovski net kada naplacuju po satu, valjda treba da cim upalis komp budes online.
Obicno se naplacuje po protoku, ogranice ti protok ili imas limite u vezi downloada.

Ajde to malo pojasni.

DusaN je napisao(la):
Jesi li sigiran da je to Telefonija, posto su moji rodjaci tu u Svetogorskoj dobili od neke firme, ne secam se sada imena, znam da su im popularne cene ugradnje i naplate TV kanala, a rekli su da je net u najavi.

E samo mi nije jasno, kako je to kablovski net kada naplacuju po satu, valjda treba da cim upalis komp budes online.
Obicno se naplacuje po protoku, ogranice ti protok ili imas limite u vezi downloada.

Ajde to malo pojasni.

Da, siguran sam da je telefonija... Video sam im i legitimacije :)). Bilo je i kod nas jos ponuda od nekih privatnika ali smo ih odmah odbili tako da smo sada prihvatili ovu telefonijinu ponudu. To i jeste kablovski internet ali sa drugacijim tarifiranjem. Kaze covek samo kliknes na ikonu i odmah si na netu, bez uspostavljanja konekcije... Svakako je bolje od sadasnjeg modema, a i jeftiinije je duplo!

milanlj je napisao(la):
Da, siguran sam da je telefonija... Video sam im i legitimacije :)). Bilo je i kod nas jos ponuda od nekih privatnika ali smo ih odmah odbili tako da smo sada prihvatili ovu telefonijinu ponudu. To i jeste kablovski internet ali sa drugacijim tarifiranjem. Kaze covek samo kliknes na ikonu i odmah si na netu, bez uspostavljanja konekcije... Svakako je bolje od sadasnjeg modema, a i jeftiinije je duplo!

OK. Ali u tom slucaju si 24/7 na netu. Jeste jeftinije nego da si modemom nonstop konektovan, ali opet je mnogo, mada opet, da to krene malo pa ce, nadam se, korigovati cene, na dole:) .

konacno da nesto pocne da se desava

josh koja godina i sticice i do mene :(, doduse do tad ce taman da se sredi cena... itd.

Z L I je napisao(la):
Kao prvo ne palite se , u ovoj zemlji nista nije normalno pa ni kablovski sys.
Ovi monopolisticki smradovi naplacivace kablovski internet po protoku (dloadu) MB a ne po vremenu. I to naravno najnepovoljnije u Evropi - evo cena: (paketi koje korisnik bira)

- Paket 1... max brzina 64 Kb, down-load do 150 Mbyte – 600,oo din

- Paket 2... max brzina 128 Kb, down-load do 200 Mbyte – 800,oo din

- Paket 3... max brzina 128 Kb, down-load do 300 Mbyte – 1200,oo din

- Paket 4... max brzina 256 Kb, down-load do 650 Mbyte – 3000,oo din

- Paket 5... max brzina 512 Kb, down-load do 1 Gbyte – 4800,oo din

ovo shto prichash nema veze sa KDS-om, ovo je memodata ili tako neki od ovih shatro dsl-a koji su dostupni vishe od godinu dana...

Mada ako je stvarno tacno da naplacuju po satu onda je to kradja, nigde u svetu se kablovski net ne naplacuje po satu osto si nonstop na netu, neces valjda da vadis kabl iz modema da ti ne bi racunali vreme, stvarno mi nije jasno kako ce to da izvedu.
Logicno bi bilo da platis odredjeni protok, ili da imas neke limite sto se tice downloada, a kasnije kada to zazivi da ukinu sve limite i da bude neka fiksna cena za mesec dana.

milanlj je napisao(la):

..100% nije u pitanju Telefonija, jer sam danas dobio informaciju od
coveka koji je tamo radi kao inzenjer telekomunikacija. naime, niti uvode nii planiraju a ponajvise zbog zakona koji u toj oblasti nisu sredjeni...

driver je napisao(la):
ovo shto prichash nema veze sa KDS-om, ovo je memodata ili tako neki od ovih shatro dsl-a koji su dostupni vishe od godinu dana...

Tu informaciju sam dobio od ljudi iz KDS-a ,a kasnije su mi potvrdili iz Pupinovog centra koji je ukljucen u radove.

Inace sta ti je to cudno ,pa nisi valda mislio da ce u ovoj zemlji nesto dobro da bude (lol) . Ovi zastareli majmuni iz Telekoma smatraju kabl. internet Velikim luksuzom i tako ga i tretiraju. A kako to obicno kod nas sve naopako ide ,tako i ovo- ako preracunas cene ispada da sto vise trosis, vecu cenu MB placas. (umesto obrnuto)

Vrh Dno