Šta je novo?

Kablovski internet i kako ga ubrzati

dane

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
604
Cable net ide preko Memodate i firme PEC, imam Diamond home free line Cable modem .Pitanje glasi kako zeznuti provajdera i malkice ubrzati internet ako je moguce .FX

Pa gde ce ti dusa ???? Mi se ovde patimo sa obicnim 33.6, 56k modemima, poneko sa ISDN-om ili jacim, a ti bi vec kablovski da ubrzas. :D

Vocko je napisao(la):
Pa gde ce ti dusa ???? Mi se ovde patimo sa obicnim 33.6, 56k modemima, poneko sa ISDN-om ili jacim, a ti bi vec kablovski da ubrzas. :D
Nemo se ti mnogo bedačiš... Memodata je već dooobrano osakatila tu vezu... Mislim da je 56k ili max 64k :)

jddipqd je napisao(la):
Nemo se ti mnogo bedačiš... Memodata je već dooobrano osakatila tu vezu... Mislim da je 56k ili max 64k :)

Da ali tu je konstantan protk 64k, a meni se krece preko modema od 1byte do 4kb :). Mnogo je lepse kada je to konstantno.

Kada ce vise kablovski net na nbgd da uvedu :mad: :confused:

Vocko je napisao(la):
Da ali tu je konstantan protk 64k, a meni se krece preko modema od 1byte do 4kb :). Mnogo je lepse kada je to konstantno.

jes pa da te gledam na mircu i dan i noc (mada je i sad skoro tako :D)

austin je napisao(la):
jes pa da te gledam na mircu i dan i noc (mada je i sad skoro tako :D)

Pa i sada me gledas tako da... tek ces me onda stalno gledati, posto i ovako ne iskljucujem komp :)

Sigurno se gosn' tata mnogo raduje kad mu postar donese racun za telefon. :D :p

Aca je napisao(la):

Da pozovu ga unutra i pozluze kafom i kolacima :D.

Vocko je napisao(la):

ma memodata je katastrofa - pa brzi je isdn od toga... :)

strpi se Vocko - bice toga i kod nas vrlo brzo... (normalno zavisi i u kom delu grada stanujes (verujem da ce mene da zaboooooorave :( ), da li vec imate nekoga ko je uveo kablovsku televiziju u vas kraj... (znas kakvi smo mi srbi... e ja imam kablovsku (iako nema ni k od kablovske ) sta ce meni i internet (i ostali sadrzaji koji mogu ici preko kablovske (plati pa gledaj i sl).

ovo sto treba ptt da uvede je prava kablovska televizija (sa nekoliko vrsta usluga) i pravi kablovski internet. verujem da ce mesecni download biti ogranicen na neku kolicinu (a verujem i da ce se ukoliko downloadujes vise to doplacivati..)

videcu da se raspitam dokle su stigli sa time... :)

dane je napisao(la):
Cable net ide preko Memodate i firme PEC, imam Diamond home free line Cable modem .Pitanje glasi kako zeznuti provajdera i malkice ubrzati internet ako je moguce .FX

pa jedino da probas da skidas programe sa flash get-om

flash get om tekso da ista moze da dobije, jer ako mu je protok ogranicen onda je on ogranicen!

dane je napisao(la):

A koliko to kosta?
Cable internet, modem i dali je neograniceno vreme pristupa?
(D)

Moj drug je dobio kablovski. i platio je 120 dm(prikljucak)+20 mesecno. E sad posto je to dobio preko privatnika i nije imalo veze sa mestom u gradu, hteo sam i ja da uvedem. Medjutim, decko, privatnik(ili sta vec) ili nije zainteresovan ili ne znam u cemu je problem. Samo mi je rekao da nabavim neki comm transformator (sto je najgore ni on ne zna tacno sta je u pitanju), i da ce mi uvesti cable. Da li neko zna sta je u pitanju i gde se moze nabaviti?

Vocko je napisao(la):
Pa i nije bas 64kbit/s. To se valjda deli na 20 korisnika, mada ako ostalih 19 nista ne radi ti mozes da izvuces celih 48kbit/s.
A mozes i da uplatis po 36din/h za punih 64kbit/s.

Pa to i jeste na NBGu. Ja sam blok 37, danas mi dosli na vrata ljudi da provedu, a ja ih vrnuo na mesec dana jer nemam pojma da li cu da se selim :(

Hej i ja sam na Novom Bgd-u - kod studenjaka i veoma sam zainteresovan za kablovski internet, pa jel ima neki broj da se kontaktira sa tim ljudima? Pozdrav
Moze i odgovor na e-mail : ovde

Evo ja koristim taj memodatin "dsl" na poslu i veza ide ko 56k na analognoj :)))
ali stvarno... 3.5-6kbs...pola dana mi recimo radi gore nego moj 33.6k kod kucce...jedina svetla tachka toga je net igranje (ping je 20-50msec), a drugu svrhu/prednost ne vidim....

driver je napisao(la):
Evo ja koristim taj memodatin "dsl" na poslu i veza ide ko 56k na analognoj :)))
ali stvarno... 3.5-6kbs...pola dana mi recimo radi gore nego moj 33.6k kod kucce...jedina svetla tachka toga je net igranje (ping je 20-50msec), a drugu svrhu/prednost ne vidim....
Pa tako je i navedeno, 64/20 i nije nesto, ali i dalje tuce 42000 na mojoj centrali. A ako za poprilicnih 36 din/h dobijem kontinualnih 64kbit/s, to je ogroman korak napred za mene.
Osim toga barem "Telekom" ispada iz igre. A i postoji sansa da jednom pojacaju vezu sa postojecom mrezom. Mada, sudeci po kvalitetu kablova i ostale opreme, tesko...
PS A igras se na poslu! :)
Kazi mi, da li mozes da se kacis na Memodatine CS servere preko toga?

Aca je napisao(la):

Pa nije mnogo 2535din, s obzirom da su zvali ujaka u Australiju i da su zvali neke rodjake u Englesku, tako da... Mada bi bilo veselo da placam net, e onda bi bila katastrofa posto sedim preko 40h nedeljno na netu :).

PJ je napisao(la):
flash get om tekso da ista moze da dobije, jer ako mu je protok ogranicen onda je on ogranicen!

ako taj isti link dele 20-tak ljudi sto on ne bi pomocu flesh geta podelio neki fajl na 30 delica i samim tim povukao mnogo veci saobracaj na sebe??? surfovanje i otvaranje stranica ne moze da ubrza ali download moze.

D-KEE je napisao(la):
ako taj isti link dele 20-tak ljudi sto on ne bi pomocu flesh geta podelio neki fajl na 30 delica i samim tim povukao mnogo veci saobracaj na sebe??? surfovanje i otvaranje stranica ne moze da ubrza ali download moze.
Koliko si ti zahteva prosledio ne povecava kolicinu koja tebi sleduje. Ne znam kako dele tih 64 na 20, znam sigurno da nije klasicno.
Osim toga za DL vecih fajlova bi trebalo da se ide na narucivanje, jer ih tada skidas u lokalu sa mnogo vecim protokom, a i uzima se samo 20% velicine u mesecnu kvotu.
Naravno, DL strana na memodati je jos uvek u izradi... :) Ova planeta zaista ne bi podnela jos jednu Srbiju na njoj...

Ubrzavanje kablneta?

Moram da se javim i razbijem iluzije za ubrzavanje kablneta.
Posto sam administrator za igre na memodati, verujte mi nema nacina da se ubrza kablnet.
Vidim da postoji dosta pitanja oko brzine, posto ljudi misli da se 64kbit-a deli na 20 ljudi.
Od lokalnog cvorista postoji 2.3mbit-a do sistem sale, i na ta 2.3mbita ide mnogo korisnika.
Svakom korisniku je dodeljeno 64kbit-a ili 64/8/1024 = 7.81kb/sek
Mada je realno da ce korisnik imati oko 6kb/sek, a uvece kada se svi sklone sa neta, moze da se postigne i do 10kb/sek.
Ako dosta ljudi igra Counter-Strike u vasem komisiluku, ne ocekujte dobar download/sufr u to doba, zbog broja paketa koje cs trazi/salje.

Marko37 je napisao(la):
Koliko si ti zahteva prosledio ne povecava kolicinu koja tebi sleduje. Ne znam kako dele tih 64 na 20, znam sigurno da nije klasicno.

na svu moju srecu ja ne koristim memodatu :D
ne znam kako se deli korisnicima protok na memodati, al evo tu je laxduke da nam malo vise kaze o tome (ako to nije sluzbena tajna).

tri pitanje za laxduke-a (znam da ti nisi nadlezan za to ali...)
1. kako se 7,8 kb/s moze nazvati kablovskim internetom ?
2. da li imate nameru da prosirujete vas link?
3. da li se vas internet moze dobiti u bilo kom delu grada?

pozdrav

D-KEE je napisao(la):
na svu moju srecu ja ne koristim memodatu :D
ne znam kako se deli korisnicima protok na memodati, al evo tu je laxduke da nam malo vise kaze o tome (ako to nije sluzbena tajna).

tri pitanje za laxduke-a (znam da ti nisi nadlezan za to ali...)
1. kako se 7,8 kb/s moze nazvati kablovskim internetom ?
2. da li imate nameru da prosirujete vas link?
3. da li se vas internet moze dobiti u bilo kom delu grada?

pozdrav

Nije sluzbena tajna, ali ne volim da o tome bas puno pisem/pricam.
7.8Kb/sek se zove kablnetom posto internet ne ide preko telefona, nego preko telefonskih zica.
Rekord koji smo postigli je 9kb/sek na daljini od ~700 metara bez gubitaka i bez bilokakvih pojacivaca.
Sama propusna moc je mala, tj 7.8kb/sek, ali mozes otici na www.telekom.yu da vidis koliko kosta 64kbita da ti oni izvedu, plus mesecni troskovi.
Najbolje je otici kod yubc-a i traziti iznamljenu liniju brzine 2 x 32kbita.
Koliko se secam ponude islo je ovako...
~2600 dem setup, i oko 1800 dem mesecno, sa 2gb cir-a.
Uporedi to sa memodata kablnetom, i racunica je jasna.

Sto se tice prosirivanja linka, trenutno se zalazem za to kod gazde, i izgleda da ce biti.
Trenutno najveci problem je sam telekom, posto kada se zavrsi transfer mejlova za taj dan, znaci negde oko 01:00h, internet prosto ozivi.

Kablnet baza moze biti u bilo kom delu grada, bitno je skupiti 20 ljudi minimum u precniku od 200 metara od cvorista.
Najbolje je da je neka igraonica blizu, posto onda ona sama moze biti cvoriste.
Ispod 20 ljudi se ne ulaze u infrastrukturu, posto oprema je dosta skupa.

Re: Ubrzavanje kablneta?

laxduke je napisao(la):
Vidim da postoji dosta pitanja oko brzine, posto ljudi misli da se 64kbit-a deli na 20 ljudi.

Sa Memodatinog sajta (http://kablnet.memodata.net):
Svi korisnici u mesečnom zakupu dele zajedničku brzinu koja se povećava sa brojem KABLNET korisnika. Za 20 korisnika zajednička brzina je 64kbps. Za saobraćaj u okviru MEMODATA.NET brzina se kreće di 1 megabit.
Broj korisnika uključuje sve korisnike KABLNET sistema bez obzira na lokaciju.
Za brzinu od 64 kbps samo za Vas, obezbedjen je VPN servis koji se dodatno naplaćuje po ceni od 36 din/h, u pretplati.

Nesto se ovde ocigledno ne uklapa, zar ne?
Svejedno, kako se tacno koristi full 64kbit/s pristup?

Ako dosta ljudi igra Counter-Strike u vasem komisiluku, ne ocekujte dobar download/sufr u to doba, zbog broja paketa koje cs trazi/salje.

Da li to znaci da od kuce preko kablneta mogu da se kacim na CS servere na kojima su i igraonice?
I jos par pitanja:
1. Sta je sa narucivanjem fajlova za DL preko kablneta?
2. Ima li sanse da stavis PB na CS servere, jer pobegosmo na LAN zbog cheatera?

Net je jedno veliko ******!

http://www.verat.net/usluge/DSL/

'Koliko je vremena potrebno za instalaciju?

Vreme potrebno za instalaciju je obicno 4-6 Nedelja.

Koliko kosta uvodjenje DSL-a?

Uvodjenje DSL konecije u Vasu firmu iznosi:
- DSL modem (396$)
- Telekom Srbija (6.000 dinara)

Koliko mesecno kosta DSL?

- Za internet pristup 64 kb neogranicene potrosnje 3.000 dinara
- Telekomu Srbija za pretplatu 800 dinara

I posle toga ne treba nista vise dodatno da placam ?

Naravno da ne.'

To vam je alternativa smrdljivom memodata kablu, skuplja ali brza... (koliko para toliko muzike) Veratov DLS je verovatno najjeftiniji, Beotel i SezamPro nece da daju za manje od 1250dm uvodjenje + 200dm Telekomu i 220dm mesecno... (zvao... pitao...)

A treca alternativa je uzeti Sat. modem sa godisnjom pretplatom kod Sat Trakta (EuropeOnline naravno) za 330dm, kasnije se god. pretplata placa oko 150-200dm, koliko i tel. racun za mesec-dva surfa samo '56k' modemom a kolicina podataka koju povucete sa satdvb2 karticom je bar desetak puta veca stoga je veoma isplativo resenje... osim ako net vezu hocete da koristite za igranje pa vam onda zaista treba dsl, isdn ili kabl (to sto memo data nudi je ustvari obican dsl, izvuku cvoriste u taj deo grada i onda kablovskom opremom razvlace do korisnika - tako sam cuo, anyway, stoga je ukupan protok jadan npr. u rusiji se nudi kabl sa obecanih min. 25kb/sec a maksimalnim protokom od 65kb/sec za 20dm mesecno)...

A tu je i Beotelova radio veza koja je 2x cena uvodjenja DSL-a...

Bla Bla Truc Truc ;)

Generalno sa svim tim brzim vezama zanimljivo je prvih mesec-dva, posle kad se izigras bacis kao i svaku igracu u neki 'dark corner of your room', ako ti je do igre imas tamo bivsu Industriju i 65 frikova na racunarima celodnevno ako ces download uzmi satdvb2 ili nadji prijatelja koji to ima i to je to, a ako ces od kuce i download i igru onda idi trazi posao (ili dodatni posao ako si stariji) da te mama i tata ne izbace iz kuce kad stigne racun za igranje u pesku... (D) ;) ;)

Re: Re: Ubrzavanje kablneta?

Marko37 je napisao(la):
Da li to znaci da od kuce preko kablneta mogu da se kacim na CS servere na kojima su i igraonice?
I jos par pitanja:
1. Sta je sa narucivanjem fajlova za DL preko kablneta?
2. Ima li sanse da stavis PB na CS servere, jer pobegosmo na LAN zbog cheatera?

Da, od kuce se mozes kaciti na mrezu od 6 igraonica koje su vec prikljucene, a imas i 4 CS servera, jedan Quake2, jedan Quake3, jedan Kalliera (MAME), i to je to za sada.

Trenutno se montira antena kod mene na zgradi bas u te svrhe.

PB se ne koristo odavno, a skoro sve citove sam iskorenio sem dva, a ako nekoga navatam da ih koristi, bolje da ga nema.

Re: Net je jedno veliko ******!

Niko je napisao(la):
http://www.verat.net/usluge/DSL/

'Koliko je vremena potrebno za instalaciju?

Vreme potrebno za instalaciju je obicno 4-6 Nedelja.

Koliko kosta uvodjenje DSL-a?

Uvodjenje DSL konecije u Vasu firmu iznosi:
- DSL modem (396$)
- Telekom Srbija (6.000 dinara)

Koliko mesecno kosta DSL?

- Za internet pristup 64 kb neogranicene potrosnje 3.000 dinara
- Telekomu Srbija za pretplatu 800 dinara

I posle toga ne treba nista vise dodatno da placam ?

Naravno da ne.'

To vam je alternativa smrdljivom memodata kablu, skuplja ali brza...

E sad - od celog tvog posta koji je bio pun netacnih informacija voleo bi da istaknem samo jednu stvar - ono "smrdljiva memodata". Mislim da to nije u redu. Razlog je jednostavan - Memodata je jedan od retkih koji pruza bilo kakvu alternativu kojom se izbegava zamajavanje sa (opravdano receno) smrdljivim Telekomom. Sve probleme koje mi imamo sa internetom mozemo prvenstveno da smestimo na telekomova pleca jer oni nisu obezbedili dovoljno dobru infrastrukturu i naplacuju linkove ka inostranstvu nenormalno. Drugi po redu krivac za nas los "cyber zivot" su provider-i koji guraju 100-tine korisnika na bedne linkove te svaki korisnik ima jedva 1k protok. Memodatin kabl je prvenstveno jeftin kad se podeli izmedju 20 ljudi. Pruza ono sto ti pruza modem, s tim sto ne moras da gledas u pasulj kad ti je komsija na telefonu te ti smetnje onda sprecavaju bilo kakav normalan surf (o igranju, download-u i sl. i da ne govorimo). To sve za cenu od 20DM mesecno (koliko te dodje 20 sati na provideru od kojih 5 sati potrosis u zagusenoj vei i ne dobijes ni 100k podataka). Naravno Memodata nije cvece - imaju mali link ka inostranstvu te je i kod njih internet u sustini spor (morali bi da imaju min. 10MB link ka inostranstvu da pokriju samo 4 svoje instalacije memodata kabl-a). U sustini Memodata je dobra za pikanje CS-a sa ortacima iz komsiluka i eventualno sa nekim iz igraonica. Takodje su imali i ogranicenje od 300MB direktnog download-a, s tim da si mogao da narucujes file-ove koji ti se salju sa njihovog lokalnog servera. Sto se tice Verat-a - to je jedna obicna 64k poprecna veza koja te kosta 130DM mesecno, sa cenom pocetnog setup-a od 1000DM i moras da budes firma ili da se sa njima dogovoris da ti oni na svoje ime instaliraju to sve! Nije to lose ako imas 1000DM + 130DM mesecno. Ali iskreno - sumnjam u njihov link, mada su mi se njihovi ljudi u tehn. podrs. kleli da nece uvesti vise poprecnih veza od onoliko koliko njihov link ka inostranstvu moze da istrpi. Sto se tice satelita - tu si pruzi par dezinformacija. Sto se tice cena - o.k. - ali ... Satelit ide uparen samo sa standardnom modem vezom ka internet-u!!! Dakle - nisi se resio modem veze i telefona i tehnikoma. Satelit je dusu dao za skidanje velikih file-ova, ali za surf je prilicno nekoristan. O igranju, multimediji, uploadu i sl. necu ni da govorim! No, ovu temu sam toliko puta iskomentarisao da vec postajem dosadan samom sebi. Zakljucak je sledeci - u Srbiji NEMA INTERNETA (barem ne za one sa prosecnim primanjima i troskovima)!

Re: Re: Net je jedno veliko ******!

Skot je napisao(la):
Zakljucak je sledeci - u Srbiji NEMA INTERNETA (barem ne za one sa prosecnim primanjima i troskovima)!

Ova konstatacija je 1000% tachna. Vidim ja da cu josh duuuuuuuugooooooooooo vremena ostati na modemu i telefonu i bicu sretan i ako to sebi budem mogao da priustim s' obzirom na ionako vec skupe sate

police je napisao(la):
Moj drug je dobio kablovski. i platio je 120 dm(prikljucak)+20 mesecno. E sad posto je to dobio preko privatnika i nije imalo veze sa mestom u gradu, hteo sam i ja da uvedem. Medjutim, decko, privatnik(ili sta vec) ili nije zainteresovan ili ne znam u cemu je problem. Samo mi je rekao da nabavim neki comm transformator (sto je najgore ni on ne zna tacno sta je u pitanju), i da ce mi uvesti cable. Da li neko zna sta je u pitanju i gde se moze nabaviti?

To je memodatin "kablnet" i situacija je ovakva... oni od zgrade do zgrade razapnu FTP kablove i onda kratkim spojevima prave vertikale sa obicnim telefonskim kablicima (1 parica - 2 zice)... u kompu je "obicna" phone net kartica HomeFree Phoneline 10Mb PCI Adapter, tj. te kartice su napravljene da koriste telefonske kablove... sto i jeste :)

Brzina surfovanja i nije neka, ali prednost je u tome da si non stop na vezi (kada sve to radi) i ne placas telefon. Inace ovo nema veze sa DSL ili kablovskim netom, jer ovo je L A N :)

Sve ide preko routera koji su za po jednu lamelu, tako da to nije DSL, jer DSL ide preko telekoma, nije ni ISDN, a nije ni kablovski net, jer kablovski net je ono kada ide preko kablovske televizije.

Oko uvodjenja i informacjia kontaktirajte 367 18 19, jer su ljubazni i sve ce vam do detalja objasniti :)

http://kablnet.memodata.net

Vrh Dno