Šta je novo?

Kablovska televizija u Vrscu!

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Za sve koji su iz Vrsca i imaju Daniel SAT kablovsku televiziju, a imaju nedoumice:

Pre dva meseca dobio sam ponudu od Daniel SAT-a da uvedem kablovsku televiziju. Moj cale je mislio da je sve to farsa i da ne treba zuriti. Rekao je da cekamo jos malo, dok neko drugi ne uvede tu kablovsku pa da vidimo utiske. Culi smo utiske, to jest da radi kako treba u Hemogradu i za mesec dana odlucili smo da probamo. Ugovor je potpisan i posle dva dana dosli su majstori da postave kablovsku televiziju.
Razvukli su kabl od bandere za struju (gde im je postavljena razvodna kutija) i do moje kuce (krov tacnije). U potkrovlju su povezali kabl koji ide od bandere pa sve do krova,crne boje inace, sa belim kablom koji ide kroz kucu, pa u TV. Montaza je trajala nekih sat vremena, a signal sam dobio za nekih 6 sati.
Posle dve nedelje, usledila je neka zbrka kod operatera kablovskih televizija. Stara kablovska televizija SAT TV, pocela je da sece kablove Daniel SAT-u i pocela je da ih optuzuje da nisu platili Elektrodistribuciji to sto su montirali kablove i razvodne kutije na banderama. Jednostavno nisu mogli da izdrze protiv konkurencije. Daniel SAT je sve to demantovao i rekao je da su oni lepo platili Elektrodistribuciji oko 7,5 evra po banderi, sto je i Elektrodistribucija potvrdila. U toj nastaloj zbrci sve je mirovalo dan-dva, dok se nije umesala opstina i "pomirila" strane. Rezultat toga je pojava info kanala i tamo pise da SAT TV i Daniel SAT primaju signal od SBB, koji je glavni "baja", a ovi su samo "izvodjaci radova". Ima vise verzija ovih "zbrka" tako da se ne zna koja je tacna a koja ne.

Poslednja vest o internetu:
Pozvao sam danas Daniel SAT iz BG-a, a oni su mi rekli da za dva meseca, tri internet ce biti dostupan, provajder ce biti SBB i bice flat rate za 256, 512 i 768k. Uostalom, usluge SBB-a mozete pogledati na www.sbb.co.yu
Internet ce ici preko koaksijalnog kabla koji se prikljucuje uz neki "specijalan" modem.

Gornji tekst mozda sadrzi neke greske (ne gramaticke) tako da bih vas molio da me ispravite, jer vi svi uglavnom imate kuci SBB internet i kablovsku ;)

Pozdrav! :wave:

P.S. Izvinte` ako sam pogresio sobu ;)

P.P.S JUBILEJ :banana:

E sad cu morati da te razocharam...

Daniel SAT-TV nema nikakav potpisan ugovor sa EV-EDPA jer su oni nadlezni za bandere koje je isti koristio, niti ima adekvatnu dokumentaciju i dozvole od nadleznih organa ;) Elektricna mreza, pa i pomenute bandere su u vlasnistvu EPS-a i na tim banderama se nikome, osim u samo nekim specificnim slucajevima Telekom-u za telefonske kablove (gde se potpisuje poseban ugovor o uslovima za koriscenje istih) ne dozvoljava postavljanje bilo kakvih instalacija. U tom smislu su pomenutoj firmi vec nekoliko puta sekli kablove i uklanjali ih sa bandera i podnesena je tuzba protiv firme. Znaci, problem nije samo u Vrscu...
U pitanju je kaubojska firma koja se na dza-bu siri preko noci i trudi da iskoristi naivnost i neinformisanost gradjana kako bi za sto krace vreme uzela sto vise para i privukla sto veci broj korisnika. U prilog tome ide i tradicionalno spora procedura nadleznih inspekcija, pa se dotichna firma nada da ce siledzijskim ponasanjem i brojnoscu svojih korisnika izvrsiti pritisak na nadlezne organe da im progledaju kroz prste i nekako rese "problem", a koji se u okvirima postojece zakonske regulative sigurno ne moze resiti zbog nacina na koji se mreza radi. Inace, firma se na sve strane reklamira u fazonu da imaju svu potrebnu dokumentaciju i dozvole, kad se pojave u EV tamo pricaju pricu da su dobili sve potrebne dozvole u opstini, u opstini pricaju da imaju potpisan ugovor sa EV, i jednima i drugima pominju neka poznata imena iz nadleznih ministarstava, ali ni jednima, ni drugima ne daju potrebne papire na uvid iz prostog razloga sto ih nemaju.
S obzirom da je buducnost tog KDS-a pod velikim znakom pitanja, veoma je diskutabilna i internet usluga da ne pominjemo da su i mnoge druge firme pri uvodjenju "kablovske TV" obecavale brda i doline i brze internet veze zaklanjajuci se iza SBB-a tvrdeci da oni rade za njih, pa od toga na kraju nije bilo nista...

Nazalost, ovo je samo jos jedan primer bahatog ponasanja i izvrdavanja zakona, a sto je najgore cenu ce na kraju platiti naivni i nezasticeni gradjani :(

Pa da im je*em ja mamu! Izvinite zbog ponasanja, ali sada sam se stvarno iznervirao, slomicu tastaturu... :mad: I dobro kaze moj cale da je sve to farsa... A kako onda SBB monitra kablovsku? Oni ne idu preko bandere? Uostalom, hvala ti puno na nedoumici!

Ljudi ima li jos neko nesto da komentarise o kablovskoj? Kakva su vasa iskustva?

Pozdrav!

Prikljucak ,za sada samo tv, je 4000din + 300din mesecna pretplata + za neki mesec bice i internet... :trust:

Cekam da dodje devojcica koja anketira / potpisuje ugovore.
Imam samo 1 pitanje: Da li u ugovoru garantuju internet - kada ( i koji uslovi)

@Crni
Navodno su potpisali ugovor sa telefonijom koji im omogucava da sire kablove po banderama :trust:

P.S. Ako sam dobro cuo (trenutno je u skupstinskoj proceduri) ocekuje nas ponovo placanje RTS pretplate (210din)

Uf, vidim da je ova tema jako osetljiva, ne znam vise kome da verujem (ne kazem da lazete, znam da ste imali i vi iskustva), bolje bi bilo da ne diramo vise ovo, za nekih mesec-dva nastavicu ovaj thread (ako ga ne lockuju :p )

Pozdrav!

Mene bas briga ko su i kako su postavili kablove, jedino sto je bitno da sada imam kablovsku televiziju. Ako bi ovi stari drzali monopol i dalje ko zna kada bih dobio, jer sam bio 4 puta kod njih da ih zamolim da mi uvedu i uvek isti odgovor: "za sada nema sanse!" Uglavnom su radili samo zgrade gde im se najvise isplatilo. Sada nemaju nikakvo pravo da se ljute sto Daniel SAT postavlja kablovsku svima redom, imali su toliko godina na raspolaganju a oni to nisu iskoristili.
Jedini problem je sto slika ima "snega" na nekim kanalima ali sada koliko vidim na njihovom info kanalu, kazu da ce poceti sa drugom fazom radova u kojoj ce pojacati signal. Da sacekamo i da vidimo.
bore.gif

Poslednja izmena:
Panos je napisao(la):
Prikljucak ,za sada samo tv, je 4000din + 300din mesecna pretplata + za neki mesec bice i internet... :trust:

Cekam da dodje devojcica koja anketira / potpisuje ugovore.
Imam samo 1 pitanje: Da li u ugovoru garantuju internet - kada ( i koji uslovi)

@Crni
Navodno su potpisali ugovor sa telefonijom koji im omogucava da sire kablove po banderama :trust:

P.S. Ako sam dobro cuo (trenutno je u skupstinskoj proceduri) ocekuje nas ponovo placanje RTS pretplate (210din)
Sto se cene tice, zavisi od uslova, pa je tako na primer u vecim zgradama uvodjenje 1000din, a po kucama do kojih tek treba razvuci kablove je 4000din. U tu cenu je samo uracunato dovodjenje kabla do samog objekta/kuce/stana, a razvod unutar kuce/stana se dodatno naplacuje.
Vise TV-a se naplacuje extra, mada vec su neki krenuli da se dovijaju i da recimo 2-3 komsije plate jedan prikljucak, a da ga kasnije dele preko terase/dvorista... :D

Sto se ugovora tice, opet napominjem da nemaju NI JEDAN potpisan ugovor ni sa kim ;)
90% bandera po gradu su vlasnistvo EPS-a i zato moraju sa njima da potpisu ugovor. Vecina preostalih bandera je u vlasnistvu Telekom-a, a ostalo su sitne firme ili gradjani koji su to morali sami da postavljaju kako bi imali struju/telefon. Nezavisno od toga za postavljanje bilo kakve bandere i bilo gde (pa makar i na sred svoje njive) je potrebno nekoliko dozvola i saglasnosti iz opstine i iz EPS-a, pa osim sto bi to bila velika investicija za KDS firme bilo bi i komplikovano za legalizovanje. E zato su oni krenuli da razvlace mrezu po EPS-ovim banderama.

Sto se samog EPS-a, tj. EDPA tice, na nekim lokacijama postoji mogucnost da se dozvoli postavljanje mreze, ali pod uslovima koje oni odrede, ali na nekim mestima (citaj banderama) montiranje bilo kakvih neenergetskih kablova ne dolazi u obzir. Tamo gde bi to bilo moguce, prvo moraju da se regulisu odredjene dozvole u opstini, pa da se sa EPS-om potpise ugovor i da isti da saglasnost i tek onda se formalno dobijaju dozvole za postavljanje mreze i tek onda mogu da otpochnu radovi. Sve sto se radi pre toga podleze prekrsajnom i krivicnom zakonu i samo je stvar dobre volje nadleznih lica da li ce se, kada i kako vrsiti uklanjanje mreze.

Znaci, u EPS-u postoji dobra volja da se na nekim mestima (ne svim) gde za to postoje mogucnosti dozvoli postavljanje kablova, ali nikako tako nisko i ispod elektricnih vodova kako je to sada odradjeno uz naravno adekvatnu cifru :D, ali takvom dogovoru/ugovoru mora da prethodi procedura u opstini sto ne da nije odradjeno, nego je DSTV krenuo sa razvlacenjem mreze bez ikakvih dozvola i bez jednog jedinog pojavljivanja u opstini, a pojavio se da nekom oca i majku... tek onog trenutka kada su monteri EPS-a poceli da uklanjaju kablove sa bandera :smash:

Dorry je napisao(la):
Uf, vidim da je ova tema jako osetljiva, ne znam vise kome da verujem (ne kazem da lazete, znam da ste imali i vi iskustva), bolje bi bilo da ne diramo vise ovo, za nekih mesec-dva nastavicu ovaj thread (ako ga ne lockuju :p )

Pozdrav!
Pazi, informacije koje sam izneo su iz prve ruke :eyebrows:
Znaci, ne moje licno iskustvo, nego fakticko stanje stvari, a kako ce se iste dalje razvijati videcemo...

E sad, na zalost ili na srecu, nije bas sve tako crno gledano sa tacke krajnjeg korisnika i u tom smislu je florentiu u pravu kada kaze "bas me briga za dozvole, bitno je da ja sad imam kablovsku" :D

Znam dosta ljudi koji su tako govorili dok jednog dana nisu nastali raznorazni problemi i kada su ili sami isekli prikljucak ili je to neko drugi uradio, ali je poenta da su oni iako su imali nekakav ugovor i platili koliko se trazilo na kraju ostali i bez kablovske i bez para, a to sta su platili, a sta dobili u smislu kvaliteta usluge i sl. je posebna prica. U tom smislu mislim da su i sami korisnici krivi zbog stava da o tome treba nadlezni da brinu i da njih (korisnike) zastite od svog neznanja i da onemoguce da ih neko prevari :d

Uglavnom, kao sto se i moglo pretpostaviti, stvari ce najverovatnije leci u neko dogledno vreme i onda ce to do daljnjeg da miruje na statusu quo dok se neko ne seti da iz ko zna kojih razloga ponovo potegne to pitanje. U skladu s tim je Dragan Kojadinovic, ministar republicke vlade, danas bio u poseti Pancevackoj opstini i sastao se sa predsednikom opstine i nacelnikom inspekcijske sluzbe, a da bi se informisao "kakvi su to ogromni problemi u opstini" o kojima je on bio obavesten i da pomogne lokalnim funkcionerima da pronadju neko resenje pomenutih problema :D
Pitam se samo kakve veze ima ministarstvo za kulturu sa telekomunikacijama :d, ali izmedju redova je jasna poenta :D

S obzirom da ne postoje zakonski okviri u koje bi se nekako udenuo nacin na koji je odradjena mreza, najverovatnije ce se ici na neku varijantu da se izda nekakva privremena dozvola (bilo kakva i za bilo sta tek da ne bude da ne postoje bas nikakvi papiri) koja ce se s vremena na vreme produzavati (dok god stizu rate u € na potrebne adrese :D), pa ce KDS funkcionisati na principu od danas do sutra.

Ljudi koji zive po kucama i koji sa obicnom logom i turskim pojacavacem sa buvljaka nisu imali 1/2 kanala i ono sto su imali je bilo ocajno su prezadovoljni i razmisljaju logikom "nek potraje bar godinu dana, pa cu da platim" i u tom smislu ih apsolutno razumem. S druge strane, zasto cekati na dugotrajnu proceduru pribavljanja silne dokumetacije i da vati enormne pare da se sve odradi legalno kad to moze ovako mnogo brze? Zasto se pridrzavati zakona i zakopavati mrezu i ustemavati kablove po objektima kada je mnoooogo jeftinije podmazati gde i koga treba, razvuci mrezu vazdusnim kanalima i dovuci prikljucke do krajnjih korisnika jeftinim kanalicama? Pa niko nije glup da to tako radi kad su svi ostali radili ko "divlji zapad" varijantu. Cena samog prikljucka pokriva sve troskove izgradnje same mreze, a pretplata od 300din. je cista zarada, pa kad se sracuna broj korisnika i pomnozi sa pretplatom dobije se cifra s kojom je sigurno moglo da se sve odradi legalno i da bude trajno, ali je onda zarada visestruko manja i zasto postovati zakone i propise kad se oni u startu donose sa saznanjem da se isti nece primenjivati jer, "Srbija je ovo bato" :smash:
A sutra treba da dodje neka nova vlast koja ce imati hrabrosti da zaista bude legalisticka i da se striktno pridrzava zakona? Cisto sumnjam da ce iko ikad biti toliko lood da preko noci ostane bez glasova i da zapecati svoju politicku sudbinu na sledecim izborima, ali necemo o tome jer politici nije mesto ovde.
Tuzno je samo sto to sve ide preko ledja naroda, tj. korisnika, a drzava umesto da to spreci ona jos to aminuje na privremeno "nasli smo neki kompromis" resenje koje ce da potraje, a do kada - e za to vec treba gledati u pasulj :wall:

Bas si lepo objasnio, svaka ti cast! Samo kako te nije smor da pises toliko :)

Sto se tice situacije u zemlji, ako se ona promeni, mi nista u VS-u necemo osetiti. Zasto? Zato sto je VS pod monopolom Babica, ali to je vec druga prica, da ne smaram sada ;) Mislim da ce ipak biti nesto od ovog KDS-a, jer nece osoba sa boldom da dopusti da zaje*e ceo grad, a i hotel ce biti gotov u Avgustu, i sigurno ce biti potrebno nesto vise od dial-up-a... Nadajmo se da ce ici na bolje, ako ne, nasao sam flat za 500 dinara u Extranet-u :D

Pozdrav!

@Crni
Slusao sam Vukadinovica (radio 10-11h), rekao je da se (kablovska) postavlja bez dozvola.

@Dorry

Ima u tvom gradu jos jakih igraca, nije MB sam. Vasa sreca je sto svi rade za grad u kome zive.

Panos je napisao(la):
@Crni
Slusao sam Vukadinovica (radio 10-11h), rekao je da se (kablovska) postavlja bez dozvola.
Steta je sto to nije ranije i malo bolje medijski ispraceno da se ne bi ljudi ovako masovno zaletali, a da su u opstini neki sposobni ljudi kao sto nisu mogli su da to jos davno lepo organizuju, raspisu neki tender i onda planski i po zakonu i propisima odrade kulturnu i trajnu varijantu s tim da recimo grad i krajnji korisnici budu vlasnici mreze (korisnik od ulice do svoje kuce/zgrade, a grad ulicne mreze) koja bi se odradila podzemno, a za sta su delom mogli da se iskoriste i radovi oko gasifikacije i postavljanja telefonske mreze, pa da se smanje troskovi. Onda lepo nadju firmu koja ce pruzati uslugu u smislu dovodjenja signala (mada moze i ovo da se uradi u sklopu mreze) i odrzavanja mreze...
Ok, sad bi tu bilo dosta prostora za muvanje, monopol... u startu bi kostalo vise, ali bi bilo legalno i trajno, ali to izgleda u ovoj zemlji nikom nije u interesu jer onda ne moze 10x da se ugradi na istoj stvari :S:

U Vrscu su krenuli od "Hemograd-a" gde ima bas dosta "budza", tako da nece moci tek tako da ih iskljuce, pa makar i da nije legalno...

Ma koja legalnost. Prvo ova drzava ako je to uopste, nema ni ustav ni zakon. Zamislite da ukradete kilogram pomorandzi i po kojem zakonu ce vam suditi? Bivse SFRJ-Tito, Jugoslavije-Milosevic, SCG-Marovic. Jednostavno sa formalno pravne strane zajednica SCG nema ni ustav a samim tim ni zakon legalan po kome bi drzava vrsila funkciju drzave uz pomoc ustava i zakona. Postoje lokalni "serifi" ili ti grupe gradjana za evropske opstine pa svako u svoju prciju. To bi trebalo da se zove decentralizacija vlasti.

U opstoj zbrci tajna ruka vuce konce. Da su ti iz Danijel SATA platili nadleznom budzi koliko treba ne bi doslo do spora. Cim bi zevnula elektrovojvodina i tamo ima budza sa dzepom pa opet tisina. Jednostavno tako se radi u SCG. Kakva demokratija???

Dobro kaze Delija kad krene iz "Hemograd-a" ima da bude, samo jos nisu napunjeni neciji dzepovi. Dobro znamo kako se zavrsila borba dva najuticajnija coveka u Vrscu. Jedan je sada u "Takovu" da tamo bude No.1 kao u Alan Fordu. A mi smo svecano presecali vrpcu za pocetak izgradnje bazena kraj hale "Milenijum".

Pa i ovaj kabl SAT koji ja imam nastao je od "Rumuna" i "Babica" ( TV Lav ) pa se epilog zavrsio na sudu. I sta je bilo. Tresla se gora rodio se mis, pardon Kabl Sat.

Svi se jedino jos nadamo da ce nam uz kablovsku TV dodeliti i kablovski internet koji cela evropa ima. Bilo bi sramota evropsko prvesnstvo u kosarci a novinari rade i izvestavaju preko dialup modema na 56K teoretski a prakticno mnogo manje.

Nadam se da ce interes kako opsti i onaj pojedinacni ( dzepni ) preboleti sve decije bolesti i da ce se naci prihvatljivo resenje.

Pozdrav sugradjanima :)

U pravu si, ako su ovi krenuli od Hemograda, to je kao da su dirali Hemofarm direktno. Ako zaje*u Hemograd, onda ce ih MB izbaciti iz grada naglavacke... Samo da bude nesto brze od 56K, molim boga! Evo ovih dana poboljsao se signal na kablovskoj, kvalitetno se vidi!

Pozdrav svim sugradjanima, i da bog da dobijemo i mi mali deo Evrope!!!

Nazad
Vrh Dno