Šta je novo?

Kablovi za 5.1 zvučnike

Pittsburgh

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2010
Poena
350
Trebaju mi obični kablovi za 5.1 zvučnike, da ih razvucem po celoj sobi. Zanima me gde mogu da ih kupim po nekoj normalnoj ceni

Na nekoj pijaci, najjeftinije.

Ako ne živiš u pitsburgu, nego u bgu, odi do elemente u ul dimitrija tucovića odma ispod podvožnjaka pa malo od pumpe. Imaš širok dijafazon jevtinih a pristojnih kablova. Mogu čak i činčeve/bananice da ti naleme, po potrebi.

Ako ti je bliža piramida, (u nbg, ne u egiptu) tamo imaš radnju kanibal, koji isto mogu da ti sve srede, po neznatno višoj ceni.

Prednji par 2 * P/F 4 (još bolje 6) mm2 , jedna crna, druga crvena - kupiš u bilo kojoj prodavnici el. materijala. Usučeš jednu oko druge.
Zadnji par (i centralni) iste debljine ili od 2,5 mm2, nikako tanje. Jednaka dužina za levi i desni kanal.

Sad si lupio. To su zvucnici od 5.1, koja to struja ne moze da prodje kroz 1.5mm presek a neophodna je za rad? A tek da mora da stavlja 6mm presek... Lol.

To još zavisi i od udaljenosti zvučnika i snage poajčala i zvučnika.. Za normalnu sobu dosta je 1.5 naravno ako nije nešto od kilovata. Prave žice za zvučnike su napravljene sa tanjim i više licni (veća površina provodnika za isti prečnik) , tanjim i fleksibilnijom izolacijom nego običan "šnur" za lampe. Isplati se potražiti prave žice, lakše se leme i ubacuju u konektore jer su po pravilu tanji od žica za 220v a imaju obeležene plus i minus a to ponegde može mnogo da znači. Nemora baš sve da se budži, može i lepo pa nemaš brige.
Pogledaj kod "Kanibal" a, možeš da naručiš tačno šta ti treba.

Poslednja izmena od urednika:
За ту врсту звучника небитно, по електро радњама се продају каблови за њих, црвено-црни у неколико дебљина, мислим да је стандардно 0,5 или 0,75. Наравно, не односи се на 5.1 системе који коштају 2.000+ € него на ове прдавце од стотинак еврова. За праве звучне кутије је потребан пресек од бар 1,5 и 28 лицни (неки прастари стандард) мада ту постоје и прескупи готови каблови па ко шта хоће.

ja sam jednom tako uzeo neke jeftine kablove (te crveno crne), za zadnje zvucnike po 3m i ladno slusam neku radio stanicu na zadnjim zvucnicima. znaci ukljucis zvucnike i cuje se u pozadini. bar da je bila neka kulturna stanica pa ajd. uzeti neke kvalitetne makar za zadnje, dobro izolovane!

ja sam jednom tako uzeo neke jeftine kablove (te crveno crne), za zadnje zvucnike po 3m i ladno slusam neku radio stanicu na zadnjim zvucnicima. znaci ukljucis zvucnike i cuje se u pozadini. bar da je bila neka kulturna stanica pa ajd. uzeti neke kvalitetne makar za zadnje, dobro izolovane!
Ovo trebaju da budu žice za IZLAZ iz pojačala do zvučnika ne za ULAZ u pjačalo, za to trebaju koaksijalni kablovi. Nema šanse da je obična žica mogla da pokupi radio i još da demoduliše zvuk iz cariera. Morao bi odašiljač da ti bude ispred prozora.

Meni je išlo iz vufera do zadnjih. Da li ima šanse ili nema, ja znam kako je bilo.

Trebalo je da kažem "Skoro nemoguće"
Ma jeste, mogu da se poklope frekvencie ali mora da bude strašno jak signal. Meni je nekada davno neka grejalica "Sunce" parabolična sa grejačen u samom centru, hvatala radio Sarajevo. U diskoteci ABC na novom Beogradu sam morao da isključujem zvučnike iz pojačala jer se čuo morze kad je radio klub radio u istoj zgradi ali su imali 2 KW predajnik i dipol iznad zgrade.

Nazad
Vrh Dno