Šta je novo?

K7N2 Delta-L problem

Hate

Čuven
Učlanjen(a)
31.01.2002
Poena
619
Naime imam MSI K7N2 Delta-L plocu i 2X512 PC3200 memoriju. U memorijskim testovima izbacuje katastrofalne greske kada je sve postavljeno po default-u i izbacuje mi iz aplikacija sa porukom "memory could not be written, memory could not be read" ili nesto slicno. Mali HoBiT mi je sinoc doneo 2x512 PC3200 Kingmax memoriju da probam, medjutim ponasa se isto. Kada spustim fsb ploce i memorije na 166 sve radi ok, ali je to neprihvatljivo obzirom da je komp znatno sporiji. Zna li neko resenje za ovaj problem ili bar neku memoriju koja sigurno radi sa ovom plocom?

Kojim programom radis memorijski test? Da li sa vise dijagnostickih programa prijavljuje slicne ili identicen greske? Da li je i OS nestabilan, ili samo aplikacije? Koje aplikacije su u pitanju?
Nestabilnost aplikacija i greske u testovima prijavljuje kada je RAM u dual channel konfiguraciji? Pokusaj sa tvojom i drugarovom memorijom u single channel na 200MHz. Moguce da se razlikuju SPD parametri u RAM modulima.
Update-uj BIOS. Pogledaj da li ima ostecenja na PCB-u mainboard-a. Moguce da je provodljivost signala nemoguca na 200MHz frekvenciji.
U pitanju je ista mainboard, jel tako? Imao si problema sa memorijom i ranije, pa smo zakljucili da je nekompatibilnost TwinMos i MSI-a u pitanju. Zar ti nisam savetovao da se nabavis EPoX ili ABIT?
Posto ti se problemi ponavljaju, definitivno razmisli o preomeni mainboard.

Poslednja izmena:
Od memorijskih testova svi prijavljuju gresku (goldmem, prime, memtest, s&m...) Prijavljuju iste greske, bar mislim tako. OS je stabilan, samo zahtevnije aplikacije, igre i premiere pro... Prijavljuje greske i u dual i single channel konfiguraciji. Imam najnoviji BIOS i probao sam razne, ukljucujuci i modovane. Da u pitanju je isti mainboard. Posto smo zakljucili da je do TwinMOS-a resio sam da ga zamenim, a sinoc sam saznao da zeza i sa drugim dvostranim modulima. Kad bih nasao neki polovni abit, odmah bi zamenio, a za novi moram da skupim jos kinte.

Ergo, DS RAM? Pokusaj sa jednostranim RAM modulima, testa radi. Novi ces tesko ponaci, K7 je dinosaurus trenutno. Ne verujem da vise iko prodaje, izuzev MSI i Gigabyte modela. Imas u malim oglasima, bar jednom sedmicno, neko prodaje EPoX ili ABIT sa Barton-om.

Imao sam identicne probleme kao i ti, i to bas sa MSI K7N2 Delta-L pa i sa K7N2 Delta2 Platinum i sa KingMax i Kingston VR memorijom. Kada je FSB i DDR=1:1 i to na 166, sve radi super, na 200MHz greske. Eventualno ako bas ne prihvatas da ti sve ok radi na 166MHz, probaj sa drugim modulima ili u krajnjem slucaju ako nista ne uspes probaj sa zamenom ploce ili polako razmisljaj o prelasku na neki drugi socket (754 ili 939).

Poslednja izmena:
Da, samo ne mogu da nadjem jednostrane cipove, barem ne kod nekog ortaka. Zato sam i pitao koji moduli rade sa ovom plocom, da se ponovo ne zeznem sa kupovinom. Koji jednostrani moduli su zastupljeni na nasem trzistu? Provalio sam jos nesto: kada mi je cpu fsb na 200 a memory fsb na 166 svi DOS testovi prolaze bez problema, a u win testovima se pojavljuje greska nesto tipa rounding was 0.5, expected less than 0.4. I ne izbacuje vise iz aplikacija. Jel taj rounding nesto znaci ili me samo dzabe plasi?

Ta ploca, kao i kompletna NF2 serija "by MSI" je totalni shit i nece na 200, pa da si ne znama sta! :smash:

imam isti problem!!! koristim K7N2-Delta sa bartonom na 2600+, 2x 256 kingmax, Na 166fsb radi super a na 167 nema teorije da se probudi ploca a kamoli da udje u win. pokushavao sam i voltaze da menjam ali nishta!!! Moja preporuka ti je da vratish fsb na 166 i da nishta nedirash!!! jer ta plocha kako izadje iz fabrike kao takva najbolje radi!!! pozdrav

Ja trenutno imam tu ploču i sasvim normalno radi. Barton 2600+ radi na 166Mhz, a memorija na 200 (po default-u). Doduše to radi sihrono na 166MHz. A kada sam pokušao overklok sve je bilo u redu do 186MHz i za CPU i za memoriju (nisam dalje mogao zbog zagrejavanja).

Poslednja izmena:
Resenje za vecinu problema ove ploce je u novom BIOS-u. Ako je b40, flesuj stariju verziju tj. b30. Sa b40 pomeranje cak i samo 1MHz dovodi do nestabilnosti.

Kod mene sve radi normalno, sinhrono na 215.5 mhz sa zadnjom verzijom biosa.

Hate je napisao(la):
Da, samo ne mogu da nadjem jednostrane cipove, barem ne kod nekog ortaka. Zato sam i pitao koji moduli rade sa ovom plocom, da se ponovo ne zeznem sa kupovinom. Koji jednostrani moduli su zastupljeni na nasem trzistu? Provalio sam jos nesto: kada mi je cpu fsb na 200 a memory fsb na 166 svi DOS testovi prolaze bez problema, a u win testovima se pojavljuje greska nesto tipa rounding was 0.5, expected less than 0.4. I ne izbacuje vise iz aplikacija. Jel taj rounding nesto znaci ili me samo dzabe plasi?

[Mancha] je napisao(la):
Na toj ploci FSB i memorija moraju da rade sinhrono. S obzirom da je sinhroni rad na NF2 chipsetu ujedno i najbrzi, to i nije neki problem.

Mancha ti je objasnio u prethodnom post-u. Error prijavljuje u Prime95? Razlog je mozda u asinhronom režimu.

GoranM je napisao(la):
Ta ploca, kao i kompletna NF2 serija "by MSI" je totalni shit i nece na 200, pa da si ne znama sta! :smash:

Eh bre Gorane, pa kako to tebi ta ploca nece na 200, Kingmax HC nece ni na 220, Winchester nece ni na 2.1...
Ja sam imao upravo tu plocu jedno vreme i radila je kao sat na 220 svakodnevno. Kasnije sam imao K7N2 Delta2 Platinum i ona je takodje radila na 225.
Mozda je verzija biosa sa kojom dolaze nove serije losija, ali to spada u domen resivog problema, narocito za nekog ko se bavi hardverom i reci da je nesto totalni shit je malo prestrogo

gojko je napisao(la):
Resenje za vecinu problema ove ploce je u novom BIOS-u. Ako je b40, flesuj stariju verziju tj. b30. Sa b40 pomeranje cak i samo 1MHz dovodi do nestabilnosti.

a gde da skinem tu verziju BIOS-a?!!!! i kako da vidim koja je trenutna verzija!!!

nasao u biosu da je moja verzija "W6570NMS V5.8 080204" a nasao sam na MSI sajtu verziju 5.9!!! dali da je menjam ili da trazim neki drugi?!

Instaliraj MSI Live Update i uz pomoć njega instaliraj novi BIOS. S'tim programom je baš bezopasno flash-ovanje BIOS-a!

imam tu plocu i naravno rade dvostrane memorije u DC-u bez ikakvih problema, ploca je probana do 207 MHz, na 215Mhz se nije probudila zbog memorije, i najbolji stos - preko godinu dana je radila sa slucajno flasovanim BIOS-om od K7N2-G (jel se tako zove ploca sa integrisanom grafikom?). Jedino su naponi na CPU malo nestabilni - drugih problema nemam...

P.S. Na ploci mi radi opcija iz SpeedFan-a za menjanje FSB-a u Windows-u bez imalo problema ;) - CPU menja brzinu prema potrebi :)

nishta nisam dobio sa ovim novim biosom!!! i dalje nemogu da pvecam fsb!!! zakucao na 166 i nece dalje!!!

Ne znam da li si lepo stavio džamper na mat. ploči. Da li si nešto uspeo sa NvTune programom?

[Mancha] je napisao(la):
Eh bre Gorane, pa kako to tebi ta ploca nece na 200, Kingmax HC nece ni na 220, Winchester nece ni na 2.1...
Ja sam imao upravo tu plocu jedno vreme i radila je kao sat na 220 svakodnevno. Kasnije sam imao K7N2 Delta2 Platinum i ona je takodje radila na 225.
Mozda je verzija biosa sa kojom dolaze nove serije losija, ali to spada u domen resivog problema, narocito za nekog ko se bavi hardverom i reci da je nesto totalni shit je malo prestrogo
Koju memoriju si koristio na toj ploci?

Hate je napisao(la):
Od memorijskih testova svi prijavljuju gresku (goldmem, prime, memtest, s&m...) Prijavljuju iste greske, bar mislim tako. OS je stabilan, samo zahtevnije aplikacije, igre i premiere pro... Prijavljuje greske i u dual i single channel konfiguraciji. Imam najnoviji BIOS i probao sam razne, ukljucujuci i modovane. Da u pitanju je isti mainboard. Posto smo zakljucili da je do TwinMOS-a resio sam da ga zamenim, a sinoc sam saznao da zeza i sa drugim dvostranim modulima. Kad bih nasao neki polovni abit, odmah bi zamenio, a za novi moram da skupim jos kinte.

Jesi li probao ovde da skines bios? http://home.pages.at/braziliantech/downloads_en.html

Pa dobro, i meni radi na 200 200 sa 2X256 jednostrane memorije. Ako neko ima 2X512 rama koje rade na ovoj ploci zamolio bih ga da javi. Kako vidim da li je b30 ili b40?

da, inace probao sam sa 5.9 verzijom i sa ovom modovanom koju i sad imam, i isto se ponasa...

posedujem ovu plocu i radi na 166Mhz, a memorija (1Gb) na 200 (po default-u).
planiram da nabavim novu graficku kartu (nx6800 mozda) pa pretpostavljam da ce mi mb biti usko grlo u sistemu.
sta raditi?

Ja imam na ovoj ploci 6800le (modovanu i overclockovanu) i izvlacim 11000 u 3dm03. Tako da smatram da ti nece praviti probleme. Koju memoriju koristis na toj ploci?

deluje shashavo ali:
2 x PQI 256MB DDR PC400
1 x PQI 512MB DDR PC400

Nazad
Vrh Dno