Šta je novo?

JPEGmini i Everything - Dva neverovatno korisna programa koje bi svako trebao da ima!

Marko94

Cenjen
Učlanjen(a)
16.10.2012
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Već par godina koristim programčić zvani JPEGmini, ne biste verovali koliko mi je vremena za apload i prostora na disku uštedeo... Ja sam iskreno mislio da većina ljudi zna za ovo, ali kada sam shvatio da je program gotovo potpuno nepoznat, pogotovo kod nas, odlučih da podelim svoje iskustvo ovde i preporučim program. Besplatna verzija vam omogućava da kompresujete 20 slika dnevno, s tim što kada promenite datum na podešavanjima možete još 20 i tako praktično neograničen broj slika. Full verzija je savršenstvo, nema nikakvih ograničenja, nabavio sam je (legalno naravno :D) da bih uz pomoć još jednog abnormalno korisnog programa zvanog Everything, program za pretragu fajlova koji takođe zaslužuje svaku preporuku, sve fotografije sa računara ( a ima ih 92,430, u proseku su bili po ~3mb) smanjio na 5x manju veličinu i tako uštedeo gotovo 250 GB prostora na disku, da ne pričam o tome koliko se fotografija koja je u originalu oko 20mb brže aploaduje kada prođe kroz JPEGmini. Što se tiče razlike u kvalitetu originala i kompresovane fotografije, nema je. Možete da zumirate na 500% obe fotografije i nećete primetiti razliku, jer je nema kao što rekoh, kvalitet slike ostaje isti.
Pogledajte demonstraciju:

*Kako uz pomoć Everythinga da selektujete sve fotografije koje imate na računaru odjednom? - U polje za pretragu ukucate *.jpg (ili bilo koji drugu ekstenziju) i on će vam izlistati sve datoteke sa tom ekstenzijom koje imate na svim diskovima koji je aktivan u računaru. Takođe je i nezamenjiv u svakodnevnoj upotrebi računara kada ne možete da nađete neki fajl... da ne pričam koliko je to nemoguće uz pomoć ugrašeno pretraživača na Windowsu :D

Nadam se da će vam ova dva programa korisiti koliko i meni! :)

Hvala Marko. Ja sam koristio prastari JPG compresor, ali ovo je mnogo bolje.

Ne baratam mnogo sa slikama ali Everything instaliram među prvim programima na računaru. To je jedini program koji nije sporan za instalaciju. Oko ostalih mogu i da se premišljam.

@wwwz, uporedio sam sada RIOT i JPEGmini. RIOT je dosta, ali dosta sporiji, veličina slike jeste manja, skoro duplo ali je i kvalitet slabiji, i boja je promenjena...
0taiANM.png
Levo je RIOT, desno je JPEGmini - koji je identičan sa originalom :)

Everything će biti totalno integrisan u novog Total Commander-a v9.0 ... sad s proleća ili na leto.

Batch konverziju/kompresiju JPG-ova ima svaki iole kršteniji i image view-er, IrfanView na primer (sa ili bez RIOT plugin-a) ... itd.
Total Commander ima ovaj odličan wcx plugin - GraphicConverter ( http://totalcmd.net/plugring/graphicconverter.html ) za kompresiju, resize, pravljenje EXIF thumb-ova ... čita gomilu formata, konvertuje i SVG ... itd.

*Kako uz pomoć Everythinga da selektujete sve fotografije koje imate na računaru odjednom? - U polje za pretragu ukucate *.jpg (ili bilo koji drugu ekstenziju) i on će vam izlistati sve datoteke sa tom ekstenzijom koje imate na svim diskovima koji je aktivan u računaru. Takođe je i nezamenjiv u svakodnevnoj upotrebi računara kada ne možete da nađete neki fajl... da ne pričam koliko je to nemoguće uz pomoć ugrašeno pretraživača na Windowsu :D

Nadam se da će vam ova dva programa korisiti koliko i meni! :)

Nisam probao ove programe, ali što se tiče Everything istu stvar mi Windows-ov search odlično odrađuje, imao sam potrebu na poslu baš da je 'arčim.

@Marko94, hvala, nisam znao za programe. Tek sada vidim koliko mogu da uštedim na prostoru.

Ово је можда за посебну тему, jpeg слике имају компресију која квари квалитет оригиналне а ако постоји програм који ће додатно да смањи величину фајла а да то не утиче на квалитет ... то је можда и нешто револуционарно. Мислим, могу ја своју лослес музику да смањим претварајући је у mp3 32kbps али нећу. ;)

Ово је можда за посебну тему, jpeg слике имају компресију која квари квалитет оригиналне а ако постоји програм који ће додатно да смањи величину фајла а да то не утиче на квалитет ... то је можда и нешто револуционарно. Мислим, могу ја своју лослес музику да смањим претварајући је у mp3 32kbps али нећу. ;)

JPEG kompresija postoji preko 20 godina, JPEG2000 je mnogo efikasniji ali nikako da se primi, a ovo je nesto kao to, novi moderniji i efikasniji format.... Ne utiče na kvalitet ni 1%, to se vidi kada se zumira slika na uvećanje od 5 do 10 puta i uporedi sa originalom, svaki piksel je identičan, što nije slučaj nisajednim drugim programom za kompresiju :)

Nisam probao ove programe, ali što se tiče Everything istu stvar mi Windows-ov search odlično odrađuje, imao sam potrebu na poslu baš da je 'arčim.

Ja sam to mogao na XP-u, kada probam na Win7 ne mogu da dobijem rezultat koji tražim čak ni ako pretražujem samo jedan folder u kom znam da je taj fajl... haos...

Poslednja izmena:
što se tiče Everything istu stvar mi Windows-ov search odlično odrađuje, imao sam potrebu na poslu baš da je 'arčim.
Po mom mišljenju, Windows search nije ni blizu Everythinga (probao na XPu, 7 i 10).

ovo je nesto kao to, novi moderniji i efikasniji format
Moderniji i efikasniji format? Ne verujem, koliko sam video u pitanju je običan JPG, možda samo sa boljim algoritmom za kompresiju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno