Šta je novo?

Jos jedan hard?

stefan2

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
620
Kako na postojecu plocu MSI K9N Neo-F pored postojeceg HDD-a WD od 160 Gb dodati jos jedan hard.Naime kupio sam Hitachi od 500 Gb pa ga zelim ubaciti u racunar da mi sluzi kao arhiver.Da li ga je potrebno samo povezati pomocu posebnog sata kabla na poseban port (imam ih 4 na ploci) i posebnim kablom za napajanje iz napojne jedinice i upaliti racunar. Ili se moram zezati sa F6 i onim drajverima i da li treba podesavati neke dzampere na hard diskovima.

Samo ga prikaci, daj mu struju i upali komp.Ne znam koji ti je prvi hdd tj,da li je ata ili sata i jedino tu moze da bude problema jer postoji mogucnost da se poremeti redosled diskova u biosu i da ne moze da nadje ntldr i slicno i onda moras da stavis stari hdd kao prvi i to je to.
Ako su oba diska sata onda neces imati nikakvih problema.Udji u disk managment, formatiraj hdd i podeli ga na onoliko particija koliko zelis..

Ako ne bude hteo da upali komp samo izvuci struju iz hdd-a i ponovo upali komp pa se javi da vidimo sta dalje...

Poz

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ako to pise onda je sata.Ne bi trebalo da imas bilo kakvih problema.Samo ga prikaci i to je to..

Poz

Ako je nov verovatno ćeš morati da ga particionišeš i formatiraš pre korišćenja. Nadam se da umeš to da uradiš? :)

Pa dao sam hint za disk managment:)ali ajde za svaki slucaj:

Desni klik na My Computer ikonicu i izaberes Manage i nadji pod meni disk managment i desni klik i podesi sta zelis..

Poz

Ma za format mi nije frka.Nego ovo oko ugradnje SATA harda mi je malo strano posto sam ja stara skola pa mi bas nije bilo jasno kako ubaciti novi HDD pa je bolje da sa Vama razmenim misljenja.Hvala svima za odgovore.Pozdrav

Ma u poredjenju sa ata diskovima ovo je sala.Samo prikaci i vozi.Ako nesto treba slobodno pitaj..

Poz

Ma sve mi je Ok,ali sam covek cepidlaka pa mi smeta jedna glupost.Naime nov hard disk mi je dobio slovo G,a ja bih hteo da ga promenim da bude slovo E.
Ali slovo E mi je DVD rom,a slovo F mi je virtualni drajv pa nisam bas siguran sta ce se desiti kada budem menjao redosled slova.Znaci raspored je:

TRENUTNI:

C - Win XP SP2
D - Arhiver
E - DVD
F - Virtualni
G - Nov hard

TREBALO BI:

C - WIN XP SP2
D - Arhiver
E - Nov hard
F - DVD
G - Virtualni

Poslednja izmena:
Samo idi u disk managment i pocni da menjas,neces nista poremetiti. Nece ti dozvoliti da menjas sistemske particije a ove mozes kako god zelis.Samo nemoj da ti je neki disk u deamonu ili alkoholu kada pocenes da menjas i ugasi te programe.
Prvo promeni slova optici i stavi ih na x, y itd pa onda zameni slovo hardu i vrati optiku na slova koja zelis.

Poz

Samo idi u disk managment i pocni da menjas,neces nista poremetiti. Nece ti dozvoliti da menjas sistemske particije a ove mozes kako god zelis.Samo nemoj da ti je neki disk u deamonu ili alkoholu kada pocenes da menjas i ugasi te programe.
Prvo promeni slova optici i stavi ih na x, y itd pa onda zameni slovo hardu i vrati optiku na slova koja zelis.

Poz

Hvala.Pozdrav

Nazad
Vrh Dno