Šta je novo?

Joooj, boli glava

Dark_AveNGER

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
LM, meni je to pocelo da se desava relativno skoro, mozda u poslednjih 2-3 godine, kada se igraju npr. FPS igre ili neka voznja ili bilo koja igra koja ima nekontrolisan skrol?
Jel se to i nekome od vas desava? Aj bas me zanima?

p.s. Cak se secam da npr. kada se pojavio Heretic II, ko se seca zna sta je to, od njegovog skrola me je opasno bolela glava, dovoljno je bilo samo 5-10 minuta igre i tolko mi se slosi da je to strasno, mucnina, glavobolja, uzas...

Da li ovo ima veze mozda sa dioptrijom, mada ja ne nosim naocare a mozda bi trebao?? Ili ima veze sa necim drugim nemam pojma, ali bas pre neki dan pricam sa jednim drugarom i kaze on isto da su mu se neki njegovi drugari zalili kako ih isto boli glava od nekih igrica??

Poslednja izmena:
Postoji dosta ljudi sa tim feature-om :), mislim da na nekim igrama i piše upozorenje takvim osobama da ograniče trajanje igranja

Ihhh, pa de ti pade napamet da je to "feature"!? Hahah
Neznam, ja vise maltene i ne igram igre sto zbog toga da nemam vremena za to a sto zbog toga da bi zaobisao nepotrebno gutanje tableta protiv glavobolje. U stvari mozda je to resenje, zveknes 1 kafetin ili paracetamol protiv glavobolje i kad lek pocne da deluje za 10-ak minuta pocnes da igras... ovo je sala mala naravno...

Aj ti lepo poseti Ochnog, za svaki sluchaj..

Ma isao sam ja pre kod ochnog, i to kod 2, prvi (privatnik) kaze da imam neku minimalnu dioptriju na desnom oku u - a na levom u + (mada meni uopste ne smeta kada gledam ovako bez naocara) a drugi (drzavni) kaze da je sve ok?? Mozda bi bilo najbolje da odem i po treci put pa da vidim sta mi je ciniti... Ali to sad nije tema, tema je skrol u igrama i boli me glava posle toga...

heh...ja na mojim staklima od naocara imam neki "zastitni sloj" presvucen preko.skuplje sam platio stakla zbog toga al kazu da stiti od zracenja kompa,od UV zraka i ne znam ni ja cega...kad skinem naocare i gledam u komp posle nekog vremena pocinje da mi smeta dok sa naocarima nista..sve ok..
nije ni sve u dioptriji..neka ti pregledaju ocno dno,cilindar...ima masu toga...
podji kod nekog bas bas dobrog sto zna znanje...Dr Stankov dolazi u BD kod nas..ne znam dje si ti ...raspitaj se za njega

Nema to nikakve veze sa očima, već sa mozgom. Neki ljudi tako reaguju kada im oči dobijaju signal skrolovanja okoline (sa monitora) a centar za ravnotežu (u ušima) kaže da se ništa ne dešava. Dolazi do "zabune" u mozgu i glavobolje. Sve je to potpuno normalno i nema razloga da se brineš.

Heh, pa znaci da imam kvar u mozgu? Mozda bi trebao da uradim neki patch!? :)

Evo ,ja skoro igrao "Silent hunter 4" pa is'o posle da "bacim peglu".
Morska bolest,valjda...:d

Ja mislim da to ima veze sa još nečim drugim, jer mene ranije hvatala i mučnina i glavobolja od Halflife-a. Sećam se da je još ljudi kukalo tada na to :p Valjda zato što su stalno treperele one neonke u igri ili tako nešto, zaboravio sam već.

Sa ostalim igicama uglavnom nema problema, mada mi se čini da je to najviše povezano sa monotonim i jednobojnim, sivim izgledom nekih igrica. Od takvih me posle nekog vremena bole i oči i glava :trust:

meni obavezno bude muka posle Quakea 2, Heretica i tako starijih igara. za nove ne znam, ne igram ih.

Imam druga koji godinama ima isti problem. On se ne igra na računaru, pa mu i ne smeta, ali kako pogleda monitor na kome se vrti neka igra sa skrolovanjem (tipično 3D pucačina) on kuka da mu je muka. Ja sam prvo mislio da me zeza... BTW i on ima dioptriju.
@ Dark Avenger: Nije to kvar, samo se tvoj mozak ne da prevariti :D

Moze biti ocni pritisak, a moze biti i Motion sickness. Kazu (ja srecom nisam imao ovakvih problema) da se motion sickness problem moze ublaziti ukljucivanjem/iskljucivanjem bob roll-a i bob pitcha. To je ono klacenje puske i ruku prilikom kretanja u fps igricama, odnosno simulacija kretanja. Neke igre imaju opciju da se ukljuci/iskljuci bob, pa probajte :)

Mene zeza tako očni pritisak i dioptrija. Kad posetiš očnog sve je mnogo bolje već posle par dana, dok ti se ne naviknu oči. A inače, ja sam terbao da nosim -2.5 i -1.5 a niam nosio naočare uopšte, pa mi je jedanput malo falilo da se onesvetim na ulici, jer nisam mogao da gledam na oči. opet mi je skočila dioptrija, nemoj da se igraš sa time NAJOZBILJNIJE!

uradi format ahahahahahahhahaha :p

Ma bolje Clear CMOS! :p:p
Ne ozbiljno, ovo sam pitao zato sto izgleda sve veci broj ljudi pati od ovog sindroma. Moze biti da je problem bas u tome kako programeri naprave odredjeni engine, ko zna, mozda to rade i namerno?? :zgran:
Mislim, salim se ja malo, ali kad se ovako neke opasne stvari desavaju uvek mi na pamet padne neka teorija zavere...

Poslednja izmena:
Ma isao sam ja pre kod ochnog, i to kod 2, prvi (privatnik) kaze da imam neku minimalnu dioptriju na desnom oku u - a na levom u + (mada meni uopste ne smeta kada gledam ovako bez naocara) a drugi (drzavni) kaze da je sve ok?? Mozda bi bilo najbolje da odem i po treci put pa da vidim sta mi je ciniti... Ali to sad nije tema, tema je skrol u igrama i boli me glava posle toga...

Ja bih ti peporucio da opet odes da proveris, drug koji za racunarom provodi po 10 sati dnevno radeci, a ima neku bas malu dioptriju, je imao taj problem kao ti i od kada koristi naocare za rad glava ga ne boli. Skrol ili ne ja bih opet posetio docu ;)

edit: Mada ako ti se desava iskljucivo u igrama onda ne znam, probaj malo da se udaljis od monitora. Btw koji imas monitor i na kojoj udaljenosti sedis? Meni je recimo bilo muka samo jednom i to u HL2 kad vozis ono cudo sa ventilatorom.

Poslednja izmena:
Dok sam imao CRT monitor bilo mi je muka u brzim igrama ali samo kad je osvezavanje bilo 60Hz. Cim ga dignem na 75 i vise, nema problema. Uostalom, mozete da probate i sami...

Imam 17" tft, a sedim na nekih 70cm od njega, evo sad sam merio.

Probaj da pravis ceste pauze. Tipa na svakih 20-30 minuta ustani i gledaj kroz prozor jedno 2 minuta

Ma kake pauze, nema to veze sa pauzama. Jedino resenje je da se takve igre ne igraju, sto ja i radim. Vise takve igre ne igram a i vise se i ne igram uopste... Nema se vremena...

U pitanju su FPS igre ili voznja auta,shto je opet 3d gaming.Kod mnogih igracha 3d igre izazivaju osecaj muchnine i vrtoglavicu.Kod ekstremnijih sluchajeva,a pogotovo kod dece,izaziva epileptichki napad.

Ja sam takvih problema imao sa HL2 u manjoj meri a mnogo vise sa Quake 1. Igrao sam tu igru jedno 5 minuta i toliko mi nije bilo dobro da sam morao da izadjem napolje gde sam udisao cist vazduh jedno 10 minuta dok mi nije bilo bolje :trust:

Evo ja sam igrao Timeshift nekih pola sata i zaboli me glava od, necete verovati - suviše detalja u igri (sve je very high na 22'' monitoru). Sve je to nekako šareno i lepo ali ispaše mi oči od blještavila i detaljnosti. Svasta. Nikad nisam imao problema sa vidom ali je ovo previše...

heh...ja na mojim staklima od naocara imam neki "zastitni sloj" presvucen preko.skuplje sam platio stakla zbog toga al kazu da stiti od zracenja kompa,od UV zraka i ne znam ni ja cega...kad skinem naocare i gledam u komp posle nekog vremena pocinje da mi smeta dok sa naocarima nista..sve ok..
nije ni sve u dioptriji..neka ti pregledaju ocno dno,cilindar...ima masu toga...
podji kod nekog bas bas dobrog sto zna znanje...Dr Stankov dolazi u BD kod nas..ne znam dje si ti ...raspitaj se za njega

Ja sam mu bio među prvim pacijentima kada je počeo da radi (zamenio je starog doktora u očnoj, uf ne mogu da se setim tačno ulice, davno je bilo):p
Mislio sam da je u penziji.
Iako imam operisana oba oka, i nosio sam naočare godinama (mada ih sada ne nosim, a trebao bih) problema sa glavoboljama nemam, na svu sreću.
Mislim da kod tih glavobolja ima više uzroka.

meni obavezno bude muka posle Quakea 2, Heretica i tako starijih igara. za nove ne znam, ne igram ih.

I meni je tako bila muka (jos kad sam imao crt...). Zato sam prestao da igram takve igre, idu mi na nerve "mracne pucacine", jos kad ona svetla pocnu da trepere... :wall: , npr. 12 nivo Far Cry-a, rekao sam bratu da mi predje taj nivo :d , idu mi na k**** ti programeri sto prave to, *ebote da ti bude muka od igre... :mad:

I meni je tako bila muka (jos kad sam imao crt...). Zato sam prestao da igram takve igre, idu mi na nerve "mracne pucacine", jos kad ona svetla pocnu da trepere... :wall: , npr. 12 nivo Far Cry-a, rekao sam bratu da mi predje taj nivo :d , idu mi na k**** ti programeri sto prave to, *ebote da ti bude muka od igre... :mad:
Ja bash volim mrachne FPS igre.Shto morbitnije sa vishe krvi i detalja razbacanih ekstremiteta.Kad ga zveknem raschmarom i raznesem u komadice,jako se lepo osecam.
Ali 3d igre a pogotovo gde se ceshto deshavaju rotacije prostora umeju u mozgu da naprave zbrku.

Ja bash volim mrachne FPS igre.Shto morbitnije sa vishe krvi i detalja razbacanih ekstremiteta.Kad ga zveknem raschmarom i raznesem u komadice,jako se lepo osecam.
:d :-devil-:
Ali 3d igre a pogotovo gde se ceshto deshavaju rotacije prostora umeju u mozgu da naprave zbrku.

To je bas gadno, jos kad si u nekim mracnim hodnicima... :S: Moram jednom snimiti brata kako igra takve igre, okrece misa brzinom munje, a ne trepce :d , ne mogu da ga gledam kako igra vise od 5 min, zaboli me glava. :D

Zato volim Far Cry, samo prvih nekoliko nivoa (i par zadnjih), dok se setam ostrvom po suncu, nema glupih treperucih neonki i mracnih hodnika. :type:

Poslednja izmena:
Ljudi sve je to stvar navike. Meni je bilo muka kad sam igrao prvu 3D igru (Tomb Raider 1 :D), ali postepeno se covek navikne. Desava mi se i danas da mi se smuci i da me zaboli glava, ali samo ako sam gladan i neispavan.

Vrh Dno