Šta je novo?

Jolicloud - Napokon pravi netbook operativni sistem

seizmos

Čuven
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
515
Ovde hocu da kazem da svi zainteresovani mogu da probaju ovu verziju linuxa koja radi savrseno brzo i specijalno je prilagodjena osim za asus eee racunare tako za sve netbook-ove. po def-u sve radi od mreznih, wirelless , audio kartica itd.... U poslednje vreme jedno od boljih ako ne i najbolje resenje po pitanju brzine bootovanja i samog rada racunara na ovoj platformi.
Ja sam ga instalirao na stari asus eee pc 4g surf, acer one i na class mate pc , na svim racunarima besprekorno funkcionise sve.

Link

Spisak podrzanih racunara

[YOUTUBE]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6dhgZEpakz8&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6dhgZEpakz8&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Nemoj pogresno da me razumes, ali ovo mi izgleda kao Ubuntu netbook remix sa UI-em na steroidima...

Osim ako nije doneo neke vece prednosti na polju power managementa ili tako nesto ne vidim neki razlog sto bi koristio njega pored UNR-a. Koristi posebne repository-e, verovatno nakon sto izadje neki update za ubuntu mora da se ceka dodatno vreme da bi bilo spakovano i za ovaj.

Poslednja izmena:
On i jeste baziran na ubuntu ali u odnosu na njega znajuci kako se ubuntu net book ed. vuce na netbook-ovima ovo je pravi brzi gonzales, ja sam i napisao da ima fenomenalno vreme butovanja, aplikacije se sve instaliraju jednostavno, njihov broj je za sad sasvim pristojan itd....Ovo i pricam jer sam probao nekih 8-9 distribucija tipa leeenux, slax, good os, moblin remix, easypeasy, ubuntu net ed. 10.04 i jos mnoge druge , sve je smesno spram ovoga ako gledamo na to da sistem radi sa ovim sistemom najbrze i stabilno svo vreme kako sam ga instalirao na sve prenosne racunare. Za multimediju,net i stvari poput toga on je sasvim dovoljan i jos kad se ima u vidu snaga svih dosadasnjih netbook masina koje u vecini slucajeva nisu impozantne treba voditi racuna o svakom delicu iste....;)

Evo jednog ss-a

Poslednja izmena:
Koliko mu treba za boot i ima li ga terminal negde? :D

Kakav je power management?

... ovoga će biti sada sve više.
ChromeOS bi trebao biti veoma sličan. Predviđeno da će raditi samo na SSDovima, prilagođen Linux kernel,maknuti su svi suvišni servisi ... praktički otvoriš lap i sve se digne gotovo trenutno.
HP sprema nešto slično .

Ovaj distro je obecavao pre godinu ipo dana ali nazost nije se primio nesto.
Sada je mozda najinteresantnije resenje MeeGo sto su ga napakovali Intel i Nokia.

Jel isprobao neko MeeGo?

Ajd stvarno dajte neke scrinshotove. Ja za sad koristim Slackware i nisam imao uopste problema. Slack je i po defaultu brz, nema mnogo toga u pozadini (samo one servise koje sam odlucis da ukljucis).

Jel isprobao neko MeeGo?

Probao sam ja juce i meni je bezveze skroz i do te mere uproscen da ti ostaje malte ne samo net da koristis i nista drugo na racunaru na kom je meego instaliran.Pored toga treba reci da specificne cipsetove , wifi karte podrzava tako da nije bas previse nesto univerzalan za sve netbook-ove.

Poslednja izmena:
nista specijalno, vise sam ocekivao.... sporije radi nego sa win xp pro, ( bar kod mene, asus 900hd/celeron). jedna stvar me posebno iritira: statusbar u firefox-u nestane kada se otvori stranica ! zna li neko kako ovo moze da se popravi? kada radi na bateriji obara takt cpu-a na 450mhz, sto je premalo za komforan ( ako se ta rec uopste moze upotrebiti za ovu vrstu racunara). ako ga poredim sa npr. kubuntu lucid (netbook ver.) tu je brzi, ali sa xp-om nemoze jos da se poredi.
btw. jos jedna iritirajuca stvar: kada skrolujem stranicu u ff sa kurzorima skrol se nastavlja i kada sklonim prst sa tastera :-(((

Poslednja izmena:
Tebi je na netbuku windows brzi od linuxa? :-o
Ja nisam nesto testirao, ali sam stekao utisak u onih 2-3 sata pre nego sto sam formatirao xp, da je radio jako sporo. Kad sam kasnije instalirao slack, sve je islo brze... :-/
Verovatno ti je windows podesen da drzi takt procesora na 1.6, a linuxi na minimumu...

Tebi je na netbuku windows brzi od linuxa? :-o
Ja nisam nesto testirao, ali sam stekao utisak u onih 2-3 sata pre nego sto sam formatirao xp, da je radio jako sporo. Kad sam kasnije instalirao slack, sve je islo brze... :-/
Verovatno ti je windows podesen da drzi takt procesora na 1.6, a linuxi na minimumu...

hm, evo ovako:
1. ja jesam testirao i to ne 2-3 sata nego 2-3 godine ( jos od eee 4g). slack nisam probao ali jesam nekoliko zadnjih verzija jolicloud-a ubuntu-a, kubuntu-a (kao i njihove netbook varijante).
2. windows mi nije podesen da drzi takt koji moj procesor nemoze da postigne, da si pazljivije procitao post video bi da
jasno pise da imam asus-ov netbook 900hd sa procesorom celeron. takt ovog procesora se moze podesiti u rasponu 360-1200mhz. kod mene cpu radi na defaultu.
btw. mozda tebe zeza atom, celeron je brzi, ako je verovati npr. superpi testu....

Imam problem sa Dell Inspironom 1012, imam moblin v2.1 na njemu, baguje se i sporo radi. Interesuje me koja bi bila preporuka za drugi OS? Ili je to do samog netbooka? Neki drugi savet u vezi 1012?

U nadi da će neko pročitati poruku i odgovoriti...

Moblin je deadware. Probaj nesto drugo tipa Jolicloud, Ubuntu remix, ili MeeGo.

Jel video neko Unity Interface za Ubuntu 10.10. Ono izgleda zaista sjajno. Cini mi se da ce biti bolji od svih preostalih kada izadje :) .

Ja bas veceras hteo da isprobam Ubuntu 10.10 betu, ali nikako nisam uspeo da ga butujem sa usb flasha, a vidim da nisam jedini i da se gomila korisnika zalila kada su pokusali da ga instaliraju na netbook.

Tako da cu sada pokusati sa JollyCloud-om, deluje super skroz :)

Na kraju cu da instaliram i meego i ubuntu 10.10 kad izadje 10. oktobra i sve cu lepo da uporedim i vidim sta mi najvise odgovara...

moze hint, srpski latinica.. ?

Imas to i u toku isntalacije na pocetku da postavis odgovarajuci layout za tastaturu a imas i u opcijama gde se takodje namesta.

za keyb layout znam, pitam za sistem i aplikacije... ima bosanski i hrvatski, a srpski samo cirilica

Vrh Dno