Šta je novo?

Još jedan početnik, specifilčni uslovi...

Učlanjen(a)
02.03.2005
Poena
650
Dakle, i ja odlučih da probam Linux, nikako da se odlučim na ovaj korak na glavnom računaru, ovako je slađe :)

Ali evo zašto su uslovi specifični - koristio bih računar iz potpisa (2x550MHz, 512MB, Gf2 i voodoo i jedan maxtor od 20GB), dakle treba mi neka starija distribucija Linuxa koja će brzo da radi na ovom računaru, ali i da ima mogućnost upotrebe 2 procesora (tj da drugi ne zvrji slobodan).

Probao sam da pokrenem Ubuntu LiveCD i Kubuntu LiveCD (koja je razlika?!?!) ver. 6.06 oba, ali u toku dizanja sistema oba zakucaju iz nepoznatog razloga - ne bih rekao da je u pitanju stabilnost računara, jer Win2K sa ovom konfiguracijom radi lepo i stabilno.

Dalje, od ovih 20GB na Maxtoru, ostavio bih nekoliko GB da probam i BeOS, dakle, moja pitanja su:
- koja distribucija Linux-a (poželjno sa lepim grafičkim interfejsom)?
- kako da podelim HDD, tj koliko GB da dam linuxu, a koliko da ostavim za BeOS?

:wave:

EDIT: mislim da se podrazumeva da postoje drajveri za sve uređaje u računaru (dodao bih da imam i Realtek 8139 LAN karticu).

Poslednja izmena:
Ubuntu - Gnome
Kubuntu - KDE

Mislim da nema potrebe da koristiš starije verzije distribucija, jer i nove rade dobro sa starijim hardverom. PIII bi trebalo da bude dosta za osnovni grafički OS. Što se tiče dva procesora, treba ti distribucija sa kernelom koji to podržava, a to postoji još kako su dual-core izašli na tržište.

BeOS - koji? PE R5, XBEOX, Haiku, Max Edition V2?
PE traži minimalno, 512 MB na HDD je dosta za malo zezanja.

Linux bi trebalo da ima drajvere, za BeOS softver poseti www.bebits.com

Poslednja izmena:
"nabavljam" trenutno v4.5 i R5 BeOS-a, koji da stavim?

Šta je sa Kubuntu-om, tj zašto LiveCD nije hteo da radi? I uopšte, kad se pokrene LiveCD, prva stavka je "Installl or start LiveCD" (ili nešto slično), kako da pokrenem instalaciju, a ne LiveCD distribuciju?

P.S. Ovo bi po tehnologiji trebali da budu P2 celeroni, ne P3...

R5, noviji je, ima neuporedivo više softvera, ima više unapredjenja u odnosu na R4.5, taman će da odgovara tom hardveru. Gde si uopšte našao R4.5? :)

Za Live CD nemam predstavu zašto neće, razloga može da bude milion.

Zavara me onih 550MHz :)

Preporuka za BeOS: nadji Dan0 aka R5.1 apdejt za PE.

Poslednja izmena:
ima još jedno pitanje - šta prvo instalirati - Linux ili BeOS, da bi multiboot bio moguć?

v4.5 sam "nabavaljao", ali je stala na 99.6%, valjda će da se završi :S:

Dan0 je isto u nabavci, po preporuci :)

Evo da prenesem svoja iskustva. Na mojoj krsini nova distribucija Ubuntua/Kubuntua/Xubuntua se vuce. Rekose mi bez giga rama ne vredi. Tako da ni ne pokusavaj, jer radice, ali tromo i sporo..

ima još jedno pitanje - šta prvo instalirati - Linux ili BeOS, da bi multiboot bio moguć?
Trebaće ti neki boot manager zbog BeOS.

Priča sa R5 Personal Edition je sledeća: On se prvo instalira u vidu nekog virtuelnog harddiska koji se butuje flopijem. Za ovo je potreban Windows. Kad udjes u sistem, ima opcija da se instalira klasično na neku particiju. Medjutim, but menadžeri ga jako slabo kapiraju. Mislim da bi trebalo prvo Linux. Ako ga GRUB skapira, super, ali mislim da neće, čak iako ga ručno dodaš.

Druga opcija je da koristiš flopi pri butovanju kad hoćeš BeOS, čak i kad je instaliran klasično na hdd.

Možda je bolje da odmah staviš Haiku, manje je zezanja. Ionako je baziran na R5, što bi trebalo da znači da hardverska zahtevnost nije povećana.

Poslednja izmena:
Gledao sam sličice Haiku-a na njihom sajtu i mogu ti reći da mi se baš svbiđa ovo što sam video :)

Samo još da ga downloadujem i probaću ga popodne, mada mislim da ću se zadržati na ovom OS-u :)

OK, ali još mi niko nije rekao koji Linux da nabavim? Sviđa mi se kako izgleda ovaj Haiku, jel ima neka distribucija Linuxa sa sličnom funckionalnošću? :)

Samo da javim - stavio sam CrunchBang Linux (zasnovan na Ubuntu-u, http://crunchbanglinux.org/), sve radi solidno (jedino zahtevne web strane umeju da smore računar), još samo da se snađem sa Haiku-om i ja sam zadovoljan :)

Puppy Linux sam video, ali me nije zanimao...

P.S.
Zahvevnost PCLOS:
Modern Intel or AMD processor.
RAM : 384 MB minimum, 1 GB recommended.

malo mi je mnogo na moju mašinu pakovati ovako nešto, umrla bi u mukama brzo :d

Dobro si izabrao distribuciju, tj. izbegao si 'teskase' gnome i kde.

Jedino bi mozda mogao da promenis distro ukoliko zelis da radis na necemu sto nije baziranu na ubuntu.

instalirao sam, pomoglo je malo, ali još uvek nije to tako glatko kao na modernim računarima.

P.S. Imam problem sa instaliranjem zvučne kartice - Creative AWE64 Gold se ne pronalazi automatski, zato što je u pitanju ISA kartica. Šta bih trebao da joj uradim da bi proradila?

Pa imas 512 mega rama a za ovaj PCLOS je 384 minium plus imas LXDE okruzenje koje je znatno lakse nego KDE i Gnome :)
Hmmm ta kartica bi trebalo da je podrzana otb u ALSA-i
Moraces da se poigras sa dzamperima koji su (valjda?) prisutni na kartici pa probas par kombinacija dok sistem ne prepozna karticu :smoke:

Po mom iskustvu, Firefox se vuce na linuxu i na puno jacim racunarima. Uzmi Operu ili Chromium, 2-3x brze, pogotovoa na flash-opterecenim sajtovima. (bar kod mene na Fedori)

Nema veze, oborio sam sistem (tj nisam ga oborio ali je postao neupotrebljiv), tako da ću morati ponovo da dižem sistem :D

P.S. Creative AWE64 Gold nema nijedan jumper na sebi, dakle trebala bi da bude P'n'P :)

Ja imam PIII 1.2GHz, 384MB rama i 20GB HDD. Trenutno na njemu drzim XP SP3 tiny i Ubuntu 10.04. Ubuntu radi odlicno cak se brze butuje nego XP :D
Takodje sam na istoj masini drzao Linux Mint i on je radio ok.

Probaj neku novu verziju linux-a mozda se iznenadis kao i ja.

Ja imam PIII 1.2GHz, 384MB rama i 20GB HDD. Trenutno na njemu drzim XP SP3 tiny i Ubuntu 10.04. Ubuntu radi odlicno cak se brze butuje nego XP :D
Takodje sam na istoj masini drzao Linux Mint i on je radio ok.

Probaj neku novu verziju linux-a mozda se iznenadis kao i ja.

koja je minimalna konfiguracija da ubuntu 10.04 pusti 1080p video?

Ja sam na gore navedenoj konfiguraciji pustao neke H264 ripove i isli su bez probema. E sad ne mogu da se sjetim u kojoj rezoluciji su bili ti ripovi a sad ne mogu da probam jer sam rastavio komp :D

Vrh Dno