Šta je novo?

Jel neophodan SPDIF-out na dvd playeru...

Rogue_ChM

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2002
Poena
601
...za puni DOlbyDigital?

Mislim, jel zvuk MORA da putuje preko spdif-a ili ide preko ide kabla...

Na primer, ako se film iskopira na hard, jel onda ima original zvuk kao da DVD ima spdif itd itd... jel me razume neko? A kad se prekopira, jel ga onda prakticno prebaci ovako, ne preko audio kabla i ne gubi se zvuk..... pffff jel me razume neko:) Malo teze:)))))))))

Koji su jos nedostaci drajva bez Spdifa?

Ako koristis SPDIF dekodiranje moze da radi i SB Live 5.1/Audigy (ili neka druga kartica), a ako ne dekodiranje mora da vrsi softverski player tj PowerDVD ili WinDVD. E sad, kvalitet softverskog dekodiranja je po meni u verzijama 3 i starijim bio (veoma) los, ali npr PowerDVD 4 XP to radi mnogo, mnogo bolje (to je naravno pravi Dolby Digital 5.1). Sta je realno bolje od ta dva, tesko je reci. Dakle, SPDIF ti nije neophodan... (ali opet nije lose imati ga za svaki slucaj:D).
Sto se tice filma iskopiranog na hard, mislim da dekodiranje mora da radi player (SPDIFa onda jelte fizicki nema:)).

cisto neznanje

Jao, brate ala lupas.SPDIF je digitalni izlaz sa DVD plajera kojim se digitalni zvuk salje na digitalni eksterni dekoder koji procesira taj signal i salje ga na zvucnike. Live 5.1 ima na sebi SPDIF ulaz koji ti omogucava da preko zvucne posaljes signal na digitalni dekoder. LIVE samo prosledjuje digitalni signal (zvuk) i ne obradjuje ga uopste.LIVE dakle ne dekodira digitalni signal vec ti za to treba digitalni eksterni dekoder.Live moze hardverski da dekodira Dolbidigital zvuk koji mu se prosledjuje klasicnim putem preko IDE kabla, ali tu njegovu funkciju ne koriste novi Softverski DVD plejeri. Naime oni sami softverski svojim algoritmima dekodiraju zvuk a LIVE im sluzi kao obicna sestokanalna kartica, odnosno sluzi im da samo isporuci zvucnicima vec dekodiran zvuk.
Ako nemas externi digitalni DTS ili Dolbidigital dekoder, i uz to sestokanalno pojacalo, onda ti i ne treba SPDIF.

Re: cisto neznanje

CERA je napisao(la):
Jao, brate ala lupas.SPDIF je digitalni izlaz sa DVD plajera ....

UUUhhhhhh (SmorrrrrrR)

SB Live 5.1/Audigy vrsi dekodiranje Dolby Digitala, i to moze se reci bolje od softverskih playera (pri takoreci simulira eksterni dekoder). Naravno to moze da radi iskljucivo ako se zvuk do Livea dovede SPDIFom, inace ga vec obradi player.

A sada...
Hint #1 Pogledati Control Panel-> Audio HQ -> Speaker -> Advanced, kad ono tamo pise.............. /iznenadjenje:D/ AC-3 Dolby Digital Decode On/Off. Tako u npr PowerDVDu izaberes pod Audio opcijama 'Use SPDIF' i..... i.... i..... uzivas u Dolby Digital zvuku. :)
Naravno signal ne mora da obradjuje Live vec moze da se prosledi eksternom dekoderu (sto je naravno mnogo bolje, ali malo ko ovde ima para za takav dekoder) zasta je takodje neophodan SPDIF i kada se ovo dekodiranje u opcijama iskljucuje, a Live samo prosledjuje signal dalje.

Hint #2 Pogledati Creative sajt a i sire u vezi svega ovoga, pisalo je o tome pre vise od godinu dana, i naglasena je neophodnost postojanja SPDIFa.

Hint #3 Kada veze nemas sa necim, ne lupaj :p :p :p :cool: :cool: :cool:

Vrh Dno