Šta je novo?

Jeftine klime

Ako je samo za hlađenje onda možda bolje ići na jeftinije opcije: Vox IHD12, ili onaj Vivax AERI+?

Baci pogled i na TCLTAC-12CHSD/XA73IS
Tiha, 7 brzina ventilatora (ne računajući auto). Ovo ti pišem kao vlasnik navedenog modela, a pored nje imam i VOX IHD12, i Hisense Energy SE KA50BS0E. Ruku na srce, TCL mi je najnovija klima i nisam imao prilike da je koristim za hlađenje, ali na grejanju je za sada sasvim ok pa verujem da na hlađenju može da bude samo još bolja. TCL - u dajem malu prednost u odnosu na Vox, zbog kulture rada, nekako mi je uglađenija, tiša, i spoljna i unutrašnja. Dobar je i VOX, nije to neka velika razlika, možda samo neki moj subjektivni osećaj. Potrošnja na grejanju im je maltene identična. Daljinski od TCL-a je za 2 klase bolji od Hisense a za 5 od Vox-a. Cena 40 - 45k. 5 godina garancije je bilo kada sam je ja uzeo, sad ne znam koliko je, treba proveriti.

Bar da je tezina spoljne jedinice 25kg, inace je 20kg sto je bas malo 🤔

Jel na TCL misliš?
Meni nešto u glavi kad sam je kupio kao da je po specifikaciji bila 22,5 kg. Sad vidim i na Tehnomedija i na Metalac sajtu stoji 24kg. Ko će ga znati šta je tačno. Ja je nisam merio

Da na tcl mislim. Na ananasu stoji 20kg za neke modele 😅 show biznis sta se kod nas radi

Ipak sam našao podatak na oficijelnom TCL sajtu da je tezina 21kg neto, odnosno 25kg bruto.

Jel na TCL misliš?
Meni nešto u glavi kad sam je kupio kao da je po specifikaciji bila 22,5 kg. Sad vidim i na Tehnomedija i na Metalac sajtu stoji 24kg. Ko će ga znati šta je tačno. Ja je nisam merio
Ima vise tih podmodela IF IFS,TPH,TPG.XA73IS bi trebalo da ima 24kg tesku spoljnu jedinicu,pise na tablici klime.Kako ti je se pokazala ta klima za grejanje,koliko modulira najnize?

Da li taj TCL ima nizu brzinu od Low brzine kod Vox-a? Vox je ima ali samo za FAN i Cool modove preko aplikacije, na grejanju ne moze nize od Low.

A sta ti znaci tih 5kg u tezini spoljne jedinice? Vidim da se ovde kuka na razlicitim temama, a bukvalno neke klime mozda imaju samo teze kuciste od ostalih (ili neke komponente kome nikome ne igraju ulogu), a npr komponente iznutra su im iste tezine i doci ce neko i reci ta je klima bolja jer je teza spoljasnja jedinica za dve-tri kile :LOL:
Iskustvo korisnika (narocito dugogodisnjih) > ljudi koji online gledaju specifikacije i nagadjaju sta valja, a sta ne.

Tezi kompresor samim tim i kvalitetniji, veci izmenjivac, bukvalno svaki jaci model ima i znatno vecu tezinu od slabijih.

Vecina jedinica u tom jeftinijem rangu imaju tezinu spoljasnje jedinice od 21-24kg van pakovanja. Za XA73IS svuda stoji da je 24kg, a jedino na oficijalnom sajtu pise da je to tezina sa pakovanjem, a van pakovanja 21kg. Opet kazem niko ne zna da li su kod ostalih klima uredjaja koji su mozda tezine 22-23-24kg sami kompresori tezi ili neke druge komponente, ili mozda cak i sami delovi kucista. Niko to nece izvaditi pa izvagati da ti pokaze/dokaze, a nigde ni nema nekog poredjenja kompresora po proizvodjacima, oznakama, tezini, performansama itd itd.
Ajde da sagledamo realno situaciju. U moru klima uredjaja na nasem trzistu tog cenovnog ranga ( od 35-50.000din) imamo toliko uredjaja koji se razbacuju sa brojevima, energetskim oznakama, jacinama, tezinama, kilovatima i ostalim specifikacijama koji najverovatnije nisu ni u potpunosti istiniti. Samim tim uopste ne gledam kao neko validno poredjenje da li je spoljasnja jedinica te TCL klime 21kg tezine, a da npr VOX ima 23kg SJ i da je ona miljama bolja od TCL-a.

Samim tim uopste ne gledam kao neko validno poredjenje da li je spoljasnja jedinica te TCL klime 21kg tezine, a da npr VOX ima 23kg SJ i da je ona miljama bolja od TCL-a.
Mozda ona nije miljama bolja od TCL-a, ali neki minimum(ako je moguc), ne geldati ispod 24kg. Sta je klima od 20 kg, nikolikog izmjenjivaca i kompresora, nista i za hladjenje da se koristi ima da se pomuci. Sto se tezine i vaganja tice, u kilazi ne lazu, to sigurno radi transporta, tako da mozda efikasnost slazu, ali kilazu nikako, u ostalom ta nekolika kila su vise izmjenjivac nego kompresor.

Ima vise tih podmodela IF IFS,TPH,TPG.XA73IS bi trebalo da ima 24kg tesku spoljnu jedinicu,pise na tablici klime.Kako ti je se pokazala ta klima za grejanje,koliko modulira najnize?
Najniže 420w. Kod mene ta klima služi za dogrevanje prostorije od 32m² i radi kao on/off. Dobro je što se prilikom paljenja ne zaleće već kreće od nekih 500 + w. Retko kad ide nešto više. Preko dana se ne pali često jer radi grejanje, ali noću je sama pa tu radi malo više. Na slici je grafikon iz Tapo utičnice pa ko se malo razume može iz njega da nešto vidi. Inače klima od kad je ugrađena u novembru možda je ugašena svega 3 puta na po 15 minuta zbog pranja filtera.
Da li taj TCL ima nizu brzinu od Low brzine kod Vox-a? Vox je ima ali samo za FAN i Cool modove preko aplikacije, na grejanju ne moze nize od Low.
Ima Mute to je niže od Low i radi na grejanju.

Prilozi

• Screenshot_20250109_064516_Tapo.jpg
    Screenshot_20250109_064516_Tapo.jpg
    85 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20250109_064414_Tapo.jpg
    Screenshot_20250109_064414_Tapo.jpg
    107.8 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20250109_064355_Tapo.jpg
    Screenshot_20250109_064355_Tapo.jpg
    103 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20250109_064227_TCL Home.jpg
    Screenshot_20250109_064227_TCL Home.jpg
    31.6 KB · Pregleda: 24
Misljenja sam da klime ne mozes da poredis po tezini sj, u tu tezinu ulaze i plehovi sj koji mogu biti tanji ili deblji a komponente unutra iste. Cak moze da bude da neka klima ima teze kuciste a lakse komponente i neko ce da pomosli da je bolja! Kladim se da ce kinezi poceti u najgore krseve da ugradju tegove od 2-3kg da bi potrosaci pomislili da su kvalitetne. U okviru istog proizvodjaca mozda i moze da se gleda tezina i dimenzije sj ali porediti razlicite proizvodjace po tezini je neozbiljno. Recimo Vox kojeg imam ima vrlo tanke plehove sj, tandrcu samo tako, morao sam da ih zalepim selotejpom da bi ih smirio, i sada je ok, a gree ima mnogo deblje plehove na sj i deluje kvalitetnije samim tim i teze. Recimo moja vox 18 tica ima sj neto 28 kg, sto je malo za 18 ticu, ali ima dvoredni izmenjivac, ventilator od 40w, grejac tacne i kompresor sa gasom od 1030 gr. Je ne znam sta treba tu jos da bude da bi bila teza, jedino deblji i kvalitetnini plehovi sj, ne znam.

Двостепени компресор, већи измењивач са гушћим распоредом цеви у њему, већу површину самог измењивача (веће ламеле).
Мој стари Галанз 12 је имао 30+ кг.

Лим на свим климама је мање више исти. Има нешто и у завршној обради и склапању да не би тандркало.

Двостепени компресор, већи измењивач са гушћим распоредом цеви у њему, већу површину самог измењивача (веће ламеле).
Мој стари Галанз 12 је имао 30+ кг.

Лим на свим климама је мање више исти. Има нешто и у завршној обради и склапању да не би тандркало.
Moj stari Galanz 12 ima 30 kg a novi Vox 18 28 kg! Gde je ta kilaza kod Galanza ne znam, a Vox je jaci da ne slazem 3 puta minimum!

Koja je preporuka od 18-ica? Npr Vivax AERI+ ako je ima u toj izvedbi i slicne sa boljim stepenom iskoriscenja. Obavezno sa grejacem tacne.

Ne znam samo kako uspevate da poredite tezinu starih klima i novih invertera sa R32 gasom...
Nove su lakse i efikasnije u radu.

Nadjite novu, tesku inverter klimu sa R32 gasom... ona je sigurno najbolja.

Ne znam samo kako uspevate da poredite tezinu starih klima i novih invertera sa R32 gasom...
Nove su lakse i efikasnije u radu.

Nadjite novu, tesku inverter klimu sa R32 gasom... ona je sigurno najbolja.
Ne poredimo ih, samo navodimo kako je tehnologija vremenom napredovala i da ne moze striktno da se gleda ako je klima teza da je i bolja/jaca, pa makar uporedjivali i dve inverter klime sa r32 gasom. Recimo, moj Vox 18 ima 28kg a ima 12 tica sa 30+ kg a, jel mislis da su one jace od ovog Voxa, pa nisu, mozda su kvalitetnije, tise, al jace nisu, na to se misli.

te karakteristike i specifikacije dimenzije tezina i velicine klima na raznim sajtovima su cesto potpuno netacne.
na to sam vec vise puta skretao paznju da tim podacima ne treba verovati jer se kopiraju sa sajta na sajt i ako su potpuno netacni i pogresni.
niko ih ne proverava, bar da se neko potrudio da ih prepise iz specifikacije sa kutije ili sa sajta proizvodjaca.

te karakteristike i specifikacije dimenzije tezina i velicine klima na raznim sajtovima su cesto potpuno netacne.
na to sam vec vise puta skretao paznju da tim podacima ne treba verovati jer se kopiraju sa sajta na sajt i ako su potpuno netacni i pogresni.
niko ih ne proverava, bar da se neko potrudio da ih prepise iz specifikacije sa kutije ili sa sajta proizvodjaca.
To si u pravu. Od sad idem sa vagom kad kupujem klimu!

Evo malo guglam po sajtu jednog proizvodjaca i obracam paznju na tezine klima i primecujem da su obicne ne inverter klime teze po nekoliko kilograma od R32 invertera.

Evo malo guglam po sajtu jednog proizvodjaca i obracam paznju na tezine klima i primecujem da su obicne ne inverter klime teze po nekoliko kilograma od R32 invertera.
Teže su jer se sad samo prepakuju stari modeli on/off klima. Razvoj takvih uređaja je završen, samo se povremeno menja plastika.

Nisam razumeo smisao tvoje poruke?

Ako bi prepakovali stare valjda bi bili iste težine i koristili isti gas?

On off i inverter se vidno razlikuju

Kako ih ti vidno razlikuješ?
Šta se to bitno promenilo prelaskom na R32?

Nazad
Vrh Dno