Šta je novo?

Jeftine klime

Slazem se da izolacija i dobra stolarija igraju ulogu ali ajde da se ne lazemo nije razlika 3-5x veca.
Jeste tolika razlika kad je situacija baš nepovoljna.
Na primer kod mene je jedna dograđena prostorija sa tri spoljnja zida bez izolacije (zid od obične cigle) trošila otprilike tri puta više pre nego što je stavljeno 10 cm stiropora na zidove i 10 cm kamene vune na tavan.

Slazem se da izolacija i dobra stolarija igraju ulogu ali ajde da se ne lazemo nije razlika 3-5x veca. Jesu mi zidovi neizolovani ali su toliko debeli da neko kada gradi kucu i stavlja izolaciju nema toliku debljinu zidova. Jasno mi je da i nije sve u debljini zidova vec u kombinaciji materijala ali cisto primera radi da zidovi nisu tanki kao papir + nisu toliko izlozeni spoljasnjosti vec imaju oko sebe dodatne prostorije. Kod mene je problem da klima jednostavno ne moze da "dobaci" efektivno sav taj hladan vazduh, a ne da se npr stalno pali i gasi jer se prostorije brzo ugreju po jakim temperaturama zbog manjka izolacije. Da je u pitanju 48 kvadrata jedne prostorije, a ne dve kako je kod mene slucaj verujem da bi klima znatno lakse uspela da ohladi tu kvadraturu. Ali ovako mi je stvarno neverovatno da zamislim da neko sa ovom klimom ohladi celu kucu, da je hladno kao u frizideru i da stigne racun za struju 1000din veci 😆
Brate samo cu ti reci da ne verujes svemu sto se ovde prica.

Ćao svima, treba mi preporuka za klimu do nekih 35-6 hiljada. Ne treba funkcija grejanja, treba da hladi samo, stan je 45 kvadrata, dnevna soba, koja se aktivno hladi ( i za koju je jedino i bitno) je nekih 25, do sad je posao obavljala neka stara Elinlux klima ali je jelte otišao kompresor pa mi valja menjati, šta preporučujete u tom rangu?
Izbor je čini se sužen na VIVAX ACP-12CH35AEGI, BERGEN Comfort Apollo T 12K, TESLA TA36FFML-1232IA ili VOX IFX12-SCCT. Neki savet koja od ove 4 bi odradila posao prema mojoj situaciji (citiran post iznad)?

Slazem se da izolacija i dobra stolarija igraju ulogu ali ajde da se ne lazemo nije razlika 3-5x veca. Jesu mi zidovi neizolovani ali su toliko debeli da neko kada gradi kucu i stavlja izolaciju nema toliku debljinu zidova. Jasno mi je da i nije sve u debljini zidova vec u kombinaciji materijala ali cisto primera radi da zidovi nisu tanki kao papir + nisu toliko izlozeni spoljasnjosti vec imaju oko sebe dodatne prostorije. Kod mene je problem da klima jednostavno ne moze da "dobaci" efektivno sav taj hladan vazduh, a ne da se npr stalno pali i gasi jer se prostorije brzo ugreju po jakim temperaturama zbog manjka izolacije. Da je u pitanju 48 kvadrata jedne prostorije, a ne dve kako je kod mene slucaj verujem da bi klima znatno lakse uspela da ohladi tu kvadraturu. Ali ovako mi je stvarno neverovatno da zamislim da neko sa ovom klimom ohladi celu kucu, da je hladno kao u frizideru i da stigne racun za struju 1000din veci 😆
Lagano moze biti tolika razlika.
Neko sa izolacijim moze drzati upaljenu klimu, a ista nece raditi 16 od 24h. Meni kucu kod sestre od oko 65m2 ohladi jedna klima, bez da se ikada zaleti(drugu koristi samo za grejanje), a ovog leta mislim da je 3 dana ukupno uopste i palila klimu i to sa otvorenim prozorima, prosto nema potrebe.
Debeli zidovi znace, ali leti se takodje posle nekog vremena usijaju i akumuliraju toplotu, te se ponasaju kao grejalica cak i kada nema sunca.
I sto je deblji zid, vise akumulira toplotu.
Kod izolacije toga nema, prosto se toplota odbija u startu.

Izbor je čini se sužen na VIVAX ACP-12CH35AEGI, BERGEN Comfort Apollo T 12K, TESLA TA36FFML-1232IA ili VOX IFX12-SCCT. Neki savet koja od ove 4 bi odradila posao prema mojoj situaciji (citiran post iznad)?
Od te 4 uzmi AEGI.
Apollo T ima 3.5kW nominalno, max 4.4kW.
Ne, ima 3.2, max 3.6kW. I izmenjivac UJ od bednih 45-46cm.
Ono sto mi smeta jeste kada je klima iskljucena. Cuje se neki zvuk iz unutrasnje jedinice, vislje frekvencije. Ne znam kako opisati zvuk sem kao kada stariji frizider onako zuji. Mislio sam u pocetku da se kroz zid cuje spoljasnja jedinica jer je zvuk slican kao kada radi spoljasnja medjutim nije ona, a i sto bi se cula kada ne radi?
Desava se na nekim Haier klimama, Revive i jos neka (da li Pearl) isti slucaj.

Poslednja izmena:
Od te 4 uzmi AEGI.

Ne, ima 3.2, max 3.6kW. I izmenjivac UJ od bednih 45-46cm.
Daj mi odakle ti taj podatak da 12ica ima 3.2kW nominalno, posto je 3.5kw 12000btu.
I odakle ti podatak za 3.6kW max.
Svakako da se za tu cenu ni ne ocekuje neko ludilo od klime.
Ja sam je uzeo zato sto ide u stan od 23m2, da se ne bacaju pare na neke krstene uredjaje.

Jel moguće da kuponi za popust na ananasu isteknu ili se potroši dnevni limit za pola sata? Nikako da uhvatim taj popust, ako posumnjam da je prevara neću od njih kupiti nek su sto puta najjeftiniji...

Nije prevara na ananasu.Ikoristio sam nekoliko kupona od 5000 dinara. Moraš biti samo brz...

Ne znam koliko ljudi baš čeka ananas vaučer, da li tako brzo može da iskoristi 150 ljudi za kupovine preko 35000 din...

Stavi klimu u korpu, prati temu za ananas vaučere i budi u pripravnosti ili kupi bez popusta ako ti je to mučenje za 5k uštede.

Ne znam koliko ljudi baš čeka ananas vaučer, da li tako brzo može da iskoristi 150 ljudi za kupovine preko 35000 din...
Ja nisam propustio skoro nijednu akciju sa 5k vaucerom. Klime uglavnom kupujem i to se taman slaže ko 1 na 10. Msm kupim klimu jeftinije od veleprodaje xD.
Kupiš klimu od 38k za 33 milina i još im napišeš doterajte na tu i tu adresu.
Ljudi nisu svesni koliko su male marže od veleprodaja kad uporediš sa net prodavnicama u maloprodaji, skoro mi nudili neke klime i ja im bez pardona rekao da mi jeftinije da kupim na ananasu.

Ja nisam propustio skoro nijednu akciju sa 5k vaucerom. Klime uglavnom kupujem i to se taman slaže ko 1 na 10. Msm kupim klimu jeftinije od veleprodaje xD.
Kupiš klimu od 38k za 33 milina i još im napišeš doterajte na tu i tu adresu.
Ljudi nisu svesni koliko su male marže od veleprodaja kad uporediš sa net prodavnicama u maloprodaji, skoro mi nudili neke klime i ja im bez pardona rekao da mi jeftinije da kupim na ananasu.
Pa zato i misle da peres pare kad preprodajes 100 klima🤣

Pa zato i misle da peres pare kad preprodajes 100 klima🤣
Ma ja bi sve to kupovao na racun preko firme ali ne da mi ananas više od jednom na jedan nalog. Onda kad uspem da ugrabim sa još nekog naloga desi mi se da platim kešom a problem je ispao što mi se prošli mesec tako desilo dva puta za klime, dva puta za TV i jednom za gume i onda ispalo mnogo keša u jednom mesecu.

Da li imate neku preporuku za klimu, treba mi iskljucivo za hladjenje u toku letnjih meseci za sobu od oko 40 kvadrata.
Grejanje mi nije bitno, jer imam centralno grejanje.
Budzet je oko 35k.

Gledao sam VIVAX 12-icu AEQI+ i AEGI+, ne znam koja je razlika i koja je bolja.

Ja sam uzeo za sebe i prijatelje koji opremaju nov stan dve tesle tt34tp21-1232ia-wt. Hlade odlično 40 i 52 m2, stanovi su novogradnja, izolacija odlična, stoalrija alu-pvc visekomorna itd. Videćemo za grejanje, rekoše ovde na forumu po preporuci tu teslu jer ima grejač spoljne jedinice +garancija je 5 godina. Sa ananas kodom je oko 35 000.

Da li imate neku preporuku za klimu, treba mi iskljucivo za hladjenje u toku letnjih meseci za sobu od oko 40 kvadrata.
Grejanje mi nije bitno, jer imam centralno grejanje.
Budzet je oko 35k.

Gledao sam VIVAX 12-icu AEQI+ i AEGI+, ne znam koja je razlika i koja je bolja.
Svaka 12ka klima ce odraditi hladjenje te sobe. AEQI 18ku imam, cak me sluzi i za grijanja jako dobro.

Upravo bio u G po TCL na popustu 41000, videćemo kada je montiram za par meseci kako će raditi i koliko trošiti, nadam se da će modulirati kao i IFS model.

Prilozi

• IMG_20250715_183530.jpg
    IMG_20250715_183530.jpg
    312.1 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Upravo bio u G po TCL na popustu 41000, videćemo kada je montiram za par meseci kako će raditi i koliko trošiti, nadam se da će modulirati kao i IFS model.
I ja sam uzo ovu,imam ifs isto i htedoh jos jednu pa se ipak odluci za tpg,na ananasu mi izasla 36.000 ali cu je montiram za mesec dana kad renoviram taj lokal pa cemo da vidimo koja je bolja.
Tebi je ipak TPH sad vidoh🤣

Zimus sam uzeo IFS model i montirao je početkom Maja, ova je zamena za Mideu on/off, a ta Midea ide kod dece u sobu. Više će da služi za hladjenje, i možda malo za grejanje u prelaznom. Primetio dam da je dosta glomaznija unutrašnja od IFS modela.
Da dodam da je uz ovu klimu došao strujni kabl, gume za spoljašnju radi vibracija I holenderi.

Prilozi

• IMG_20250715_191047.jpg
    IMG_20250715_191047.jpg
    108.3 KB · Pregleda: 40
  • IMG_20250715_191054.jpg
    IMG_20250715_191054.jpg
    93 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Poručio sam ovu klimu https://ananas.rs/proizvod/hisense-inverter-klima-12k-btu-easy-smart-ca35yr03g/710103
Ako je neko ima voleo bih da čujem utiske. Jedino što mi se ne sviđa kod nje je, što je samo wi fi ready, ali ok ako mi zatreba dokupiću wi fi modul. Svako mišljenje je dobrodošlo, hvala.
Za iste pare si imao haier revive plus, tcl modele koji idu nisko… imao si za 2.000din vise hisense hi comfort koja je mnogo bolja… za 5.000din vise vivax aeri koja je jos bolja…
Koja je poenta da neko naruci klimu i posle toga pita za utiske… nije mi jasna poenta

Poručio sam ovu klimu https://ananas.rs/proizvod/hisense-inverter-klima-12k-btu-easy-smart-ca35yr03g/710103
Ako je neko ima voleo bih da čujem utiske. Jedino što mi se ne sviđa kod nje je, što je samo wi fi ready, ali ok ako mi zatreba dokupiću wi fi modul. Svako mišljenje je dobrodošlo, hvala.
Ti ćeš da dokupiš WIFI modul za 2000 a kao što ti reko Abc za tu razliku si imao Hi Comfort koja je prvo lepša sa unutrašnjom a spoljašnja joj je teža za nekoliko Kg što znači da ima malo veći isparivač i plus ima i grejač tacne koji ti nemaš i taj WIFI.
Od ta tri modela easy smart, expert smart i Comfort ta prva dva se baš ne isplate.
Otkaži to i kupi odma Comfort ili nešto treće. https://ananas.rs/proizvod/hisense-inverter-klima-12k-btu-hi-comfort-ke35mr0e/1104577

Vrh Dno