Šta je novo?

Jeftina tastatura sa pozadinskim osvetlenjem

__zevs__

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2006
Poena
410
Naslov govori sam za sebe, ne bih davao mnogo novca (sto manje moram). Bitno mi je da tastatura ima "normalan" raspored tastera i sve tastere. Nije mi problem sirina tastature, naprotiv. Voleo bih da ima i standardan izgled, a ne kao da je pozajmljena iz "star wars"... Multimedijalne tastere ne koristim, ali mi ne smetaju mnogo. Ipak je plus, ako ih nema ili su sitni i ne bodu oci.
Tastatura bi bila koristena za programiranje, surf i ostalo standardno... U principu dosta teksta, pa je udobnost na prvom mestu. Insert taster je "must have" zbog Linuxa (dosta koristim konzolu).

Pokusao sam sa pretragom i nisam se bas usrecio :(

Hvala

Poslednja izmena:
Mislim da je ova nije mnogo skupa http://www.itsvet.com/proizvod/chicony-kupx-0418-multimedia-gaming/comp_comp_keyboard/45/252 a ima sve sto tebi treba.

ku0418_velika.jpg

Malo je ruznjikava, ali moze da prodje. Cak ima i US raspored :banana:
Ali sacekacu jos malo, mozda neko ima bolji predlog.

Ps.
Odgovara mi i ovakvo osvetljenje tastera (ne svetle oznake nego izmedju tastera) jer "naslepo" znam raspored, ali nazalost ne znam da kucam bez pomeranja ruku (tako da u mraku ipak dosta gresim, ne mogu da se oslonim na ona ispupcenja na F i J). Ali dovoljno mi je da vidim perifernim vidom redove, tj priblizan polozaj tastera.
Mozda bi se isplatilo da samo uzmem neki program za slepo kucanje. :)

Poslednja izmena:
Prosto neverovatno je da je taj chicony skoro identicna kopija saitek eclipse tastature.

Ja sam za programiranje, i ostale standardne radnje u mracnim uslovima :) uzeo saitek eclispe 2 tastaturu i za sada sam jako zadovoljan.

Dugo sam cekao da se pojavi Logitech Illuminated ali nisam docekao (mada ona je dosta skuplja).

Poslednja izmena:
Vidi, ne mora to da bude kompromis cene na racun kvaliteta, mislio sam da ne bih placao vise za neku egzotiku :)
Ovaj trust otpada posto nema sve tastere, a i ovo malo sto ima je previse zbijeno.

Evo ja kucam sa ove:

47038a3460201_big

Uopšte nije loša koliko bi se moglo pomisliti po ceni.

Interesantno, sve predložene tastature imaju space look. :)

Ukoliko bi želeo da napraviš pravu investiciju, mislim pre svega na kvalitet i dizajn, ne idi dalje od Logitech Illuminated Keyboard. Imao sam prilike pre neki dan da je koristim i oduševljen sam. Nikada nisam koristio udobniju tastaturu koja je tako lepo dizajnirana i osvetljena.

Mislim da je cena ~5700 dinara.

Logitech Illuminated Keyboard

Poslednja izmena:
Jel ima neko iskustva sa Labtec 920-001035 tastaturom?

artikal_4295.jpg

Nisam imao prilike da je vidim. Sudeći po ovom YouTube klipu, ne deluje reprezentativno.

Zaista. Jeste da mi se ne daju prevelike pare na tastaturu, ali mi se ni ne bacaju pare.Posle filmića stičem baš takav utisak, bacanje para. Hvala.

Nema na čemu, Nikolaus. Ideja je da tastatura s osvetljenjem nije jednostavna za napraviti. I jedina kvalitetna koju sam video i koristio je Logitech Illuminated. Sve ostale jednostavno "ne osvetljavaju" tastere.

Poslednja izmena:
Tačno znam šta te muči - dal´šljašti ?

Evo slika:

Pogledajte prilog 45176

Bas sam na to mislio :). OK je, mislio sam da mozda svetli svetlijom plavom i jace. Kad vec nema jeftinijih resenja gde su samo tasteri osvetljeni, mozda cu probati sa ovom. Svidja mi se Logi Illuminated, ali nisam spreman da izdvojim toliko za tastaturu...

Videcu negde da je ispritiskam i vidim da li mi odgovara. Hvala :wave:

@vlawyer
Kakva joj je matrica, tj, jel glave dugmici ako pritisnes vise odjednom? pogotovo u predelu QWEASD u kombinaciji sa space, ctrl i shift dugmicima. Ovo je poznata boljka svih jeftinijih tastatura.
I bolje da ne sljasti preterano nego sto diskretnije.

@vlawyer
Kakva joj je matrica, tj, jel glave dugmici ako pritisnes vise odjednom? pogotovo u predelu QWEASD u kombinaciji sa space, ctrl i shift dugmicima. Ovo je poznata boljka svih jeftinijih tastatura.

Ja moram priznati da mi se ovo nikada nije dogodilo ni sa jednom tastaturom, pa ni sa ovom.

Inače je najklasičnija moguća - gumena podloga i tasteri koji se zasebno kače na ram - nema nikakav mehanizam - gumena podloga vraća tastere u prvobitni položaj.
Meni je bitno da ne zvekeće pri kucanju. Iskreno ne znam kakvi sve mehanizmi postoje, ali mislim da sve jeftine tastature ovako rade.
Kod ove klase tastatura svaku zasebno treba probati pre kupovine i to je cela filozofija - nema tu kontrola kvaliteta za >10€.

PS: evo i "test" - mada nije tačno da ne može da se ugasi - pali se i gasi na scroll Lock

Firma je inače Sunspring (potpuno neverovatno - kineska :d) i imaju super tastatura (primer) - samo da se neko udostoji da ih uveze (ilo možda neko jeste, al´ ja ne znam)

Poslednja izmena:
Verovatno ne znas sta da trazis prilikom ovog problema, recimo ako pritisnes WE i space, neces moci da skaces, ili recimo WE+space+ctrl sto je u counteru kretanje ukoso i skok sa saginjanjem.
Pa onda isto to probas sa WQ, SA, SD u kombinaciji sa space, shift, ctrl.
Tu se vidi kvalitet matrice tastatura.
Meni se ovi problemi desavaju redovno kad uzmem novu tastaturu zato sam veoma oprezan.
Skoro sam prodao OCZ gamer tastaturu zbog ovog problema (ispizdeo sam, kud je nazvase gamer - namamili me gumirani tasteri) , a burazer je uzeo Trust kopiju ultra x logitech tastature, izgleda mocno, kvalitet izrade na vrhunskom nivou al i ona glavi takodje.

Verovatno ne znas sta da trazis prilikom ovog problema, recimo ako pritisnes WE i space, neces moci da skaces, ili recimo WE+space+ctrl sto je u counteru kretanje ukoso i skok sa saginjanjem.

Evo probam kad dođem kući - jel´ mogu da probam na COD - nemam CS ?

Poslednja izmena:
... i imaju super tastatura (primer) - samo da se neko udostoji da ih uveze (ilo možda neko jeste, al´ ja ne znam)

Da, ova sa linka je odlicna, bar vizuelno, za razliku od ovih koje sljaste i u koje se ne moze gledati.
Pre par meseci sam u nekoj knjizari, podvlacim knjizari, mislim na Bulevaru u blizini Vuka, video tastaturu vrlo slicnu ovoj sa linka, cak sam je imao u rukama, a ne uzeh je ... bila je nekih 1100-1200 dinara. Prodavac ju je cak i ukljucio i pokazao mi kako radi.
Pa ako neko natrci u nekoj knjizari na nesto slicno, neka javi :)

Sad nadjoh nesto slicno: http://www.itsvet.com/proizvod/omega-technology-om-el2027m/comp_comp_keyboard/196/552
moracu da odem do tamo da vidim da li je to bas to.

Poslednja izmena:
Sad nadjoh nesto slicno: http://www.itsvet.com/proizvod/omega-technology-om-el2027m/comp_comp_keyboard/196/552

Ovo jako solidno izgleda. Samo da ispunjava neki minimum kvalitetom...

http://www.omtek.com.tw/products/keyboard/el2027m.html#

Ja nadjoh link kako je neko modovao tastaturu kao moju (samo sto je moja crna). Nije nesto narocito, ali bih bio vrlo zadovoljan ako uspem ovo da odradim. A tu je i neki psiholoski momenat jer ovaj Logitech imam vec preko 2.5 godine i radi perfektno...

http://hackedgadgets.com/2006/08/16/glowing-keyboard-mod/

I ja vec dosta dugo imam neku Logitech Elite, crna, nije bila ni tako jeftina onomad, oznaka na njoj je R41126, a i lici na ovu modovanu sa linka. Prilicno je "prolupala" i dosta je bucna pri kucanju pa bih da je zamenim nekom niskobudzetskom koja treba da bude tiha, bez puno dodatnih tastera i da se slova vide u mraku. Pitanje je da li sve to moze za tako malo para ... :)
Razmisljao sam i ja da nabudzim neko svetlo, ali to sa svetlom oko tastera nije resenje. Svetlo bi moralo da bude u ili ispod tastera, da ne sljasti, tako da bi ovaj Kinez verovatno zadovoljio osnovne uslove.

Meni nije bitno potpuno osvetljenje. Mozda zbudzim samo neke slabije led izmedju nekih tastera (LShift i "Z", "," i "M", Tab i "Q"...).Sve ostalo vec i znam napamet :). Imam nekih ideja, ali verovatno ce mi entuzijazam splasnuti u narednim danima i kupicu gotovo resenje :D

Pa onda isto to probas sa WQ, SA, SD u kombinaciji sa space, shift, ctrl.
Tu se vidi kvalitet matrice tastatura.
Meni se ovi problemi desavaju redovno kad uzmem novu tastaturu zato sam veoma oprezan.
Skoro sam prodao OCZ gamer tastaturu zbog ovog problema (ispizdeo sam, kud je nazvase gamer - namamili me gumirani tasteri) , a burazer je uzeo Trust kopiju ultra x logitech tastature, izgleda mocno, kvalitet izrade na vrhunskom nivou al i ona glavi takodje.

WE + Ctrl + space je radilo u COD - ubacivao sam i shift u kombinaciju sve po par puta i radilo je.
Sad, nešto mi sumnjivo da na ovoj radi a da na drugima koje si naveo ne, al´ eto stvarno nisam primetio nikakav problem.

Da, ova sa linka je odlicna, bar vizuelno, za razliku od ovih koje sljaste i u koje se ne moze gledati.
Pre par meseci sam u nekoj knjizari, podvlacim knjizari, mislim na Bulevaru u blizini Vuka, video tastaturu vrlo slicnu ovoj sa linka, cak sam je imao u rukama, a ne uzeh je ... bila je nekih 1100-1200 dinara. Prodavac ju je cak i ukljucio i pokazao mi kako radi.
Pa ako neko natrci u nekoj knjizari na nesto slicno, neka javi :)

Jel neko nasao ovo? Ja zvao i nemaju :(

Firma je inače Sunspring (potpuno neverovatno - kineska :d) i imaju super tastatura (primer) - samo da se neko udostoji da ih uveze (ilo možda neko jeste, al´ ja ne znam)

Zar nije Alfamedia imala (prodavala) Sunspring tastature? Koliko se sećam imali su sestru bliznakinju ove (samo bez osvetljenja).... znam da sam iskomentariosao "ista Logitech S-510"

Vrh Dno