Šta je novo?

Kućna multimedija Jeftin 1080p projektor

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

star-duster

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2008
Poena
345
U principu, kao što naslov kaže.

A sad (mnogo) opširnije. Merkam neki full HD projektor za kućne uslove (dva-tri filma nedeljno, verovatno samo uveče, u zamračenoj sobi). Želim projektor pre svega zato što u sobi u kojoj najviše boravim imam TV od 43" i jednostavno nema mesta za veći (a duša i oslabeli vid žele mnogo veću sliku). Na belom zidu iznad radnog stola ima mesta za oko 85" dijagonale projektovane slike.
Ne daju mi se velike pare, pa mi je tok misli išao ka nekom od sve prisutnijih LED projektora. Ne mislim baš na one projektorčiće-igračkice od 50-60 evra sa KP oglasa, nego neke recimo od 200 do oko 350 evra. I da bude stvarnih 1080p. Smart opcije mi nisu bitne, samo da ima HDMI ulaz i preko Chromecasta rešavam sve ostalo.

Znam da su u tom rangu uglavnom no-nejmovi. Ali jeste li imali iskustva sa nekim takvim? Vredi li to išta za laganu kućnu upotrebu?
Mislim na "marke" i modele tipa: KETTZ KT-P300, ZEUS Z-CS, MAXBOX Z2 (svi po 200-250 evra u domaćim radnjama). Ništa na netu nema o njima. Znam da su uglavnom to isti kinezi sa AliEkspresa, prelepljeni "domaćim brendovima". Možda neko neposredno iskustvo? Anyone?

Gledao sam neki i Aurzen Boom od oko 350 evra. Ima dosta stranih recenzija po netu (mada više plaćenih nego realnih), hvale oštrinu slike, osvetljenost, automatsko podešavanje, zvuk itd. I još ima neku smart platformu. Ali na Amazonu ima i mnogo recenzija od jedne zvezdice koje su mahom pisane (ili prepravljane) posle nekoliko meseci korišćenja i koje skoro sve navode da se pojavila velika braon fleka preko slike. Dakle, otpisujem (osim ako čujem neki jaki argument ZA). Trajnost mi je prilično bitna.

Postoji i varijanta kupovine nekog slabijeg modela brendiranih proizvođača, da ne rizikujem sa no-nejmovima. Evo neki Epson može da se nađe za malo preko 50.000, ali recenzije navode da je dobar za prezentacije ali očajan za filmove zbog slabog kontrasta, niskog nivoa crne itd. Sve preko te cene mi je već previše. I ne bih polovne. Najradije bih kupio u radnji i da imam pisanu garanciju.

Pišite ako imate neki savet. Cenim svaki predlog.

Hvala na predlogu. Pročitao sam tu temu i sad mi je Blitzwolf među favoritima. Ako su već donekle dokazani (bar kod severnih suseda), onda bolje njih da biram nego neke "domaće".

Samo da vidim koji od modela. Ima ih podosta, a sistem numerisanja im je prilično konfuzan.
Možda je najbolje da uzmem onaj spartanski DW-V5 za oko 120 evra na oglasima. DW-V5 MAX je već oko 170 evra, a smart funkcije mi nisu mnogo bitne, pogotovo što je upitno kako taj non-tv android radi, pa još na 1 GB RAM. Bolje da projektor bude samo to. S druge strane, MAX valjda ima i automatsko podešavanje slike (fokus i geometrija). Možda vredi doplate, razmisliću.

Ja sam baš pikirao taj Aurzen Boom 3, to je izgleda neki novi brend od prošle godine. Vidio sam za braon fleke kroz amazon recenzije ali sam spreman probam ipak jer kod nas u PG postoji lokalni uvoznik koji daje 2 godine garancije (u kutiji se dobija i +1 godina ukoliko se registruje kod na sajtu, baš ću da pitam da li važi kod nas to).

Po specifikacijama djeluje no brainer za te pare (300e me izlazi), jedino me kopka još i Yaber Projector T2 Plus koji su mi ponudili za 50e više, on izgleda feeenomenalno + ima ugrađenu bateriju (oko 2.5h trajanja) Ako neko ima iskustva sa T2+ neka priča, baš sam u nedoumici... :)

Bio sam se isprva zagrejao za taj Aurzen Boom, deluje moćno. I jeste dobro što ga uvoze kod nas, tj. što može da se legalno kupi i dobije garancija. Samo da znate da smart platforma nije android nego radi na nekoj verziji linuksa. Ne znam koliko je bogata ponuda aplikacija.
A što se tiče eventualne pojave fleka, ko zna koliko je to mana celog modela, a koliko usamljena pojava. Možda su ga vremenom usavršili, možda se više ne pojavljuju. Svakako je baš primamljiva spravica. Javljaj iskustva ako ga kupiš.

Meni smart nije presudan (koristiću Chromecast pa na HDMI) i ipak sam odlučio da kupim nešto skromnije za svoj prvi projektor. Naručen je Blitzwolf BW-V5, preko KP za 140 evra (u nekim oglasima piše da je 120, ali kad kontaktiraš prodavca, ipak bude oko 140). Čekam da stigne i javljam utiske kad ga budem isprobao.

Bio sam se isprva zagrejao za taj Aurzen Boom, deluje moćno. I jeste dobro što ga uvoze kod nas, tj. što može da se legalno kupi i dobije garancija. Samo da znate da smart platforma nije android nego radi na nekoj verziji linuksa. Ne znam koliko je bogata ponuda aplikacija.
A što se tiče eventualne pojave fleka, ko zna koliko je to mana celog modela, a koliko usamljena pojava. Možda su ga vremenom usavršili, možda se više ne pojavljuju. Svakako je baš primamljiva spravica. Javljaj iskustva ako ga kupiš.

Meni smart nije presudan (koristiću Chromecast pa na HDMI) i ipak sam odlučio da kupim nešto skromnije za svoj prvi projektor. Naručen je Blitzwolf BW-V5, preko KP za 140 evra (u nekim oglasima piše da je 120, ali kad kontaktiraš prodavca, ipak bude oko 140). Čekam da stigne i javljam utiske kad ga budem isprobao.
I valja li šta?

I valja li šta?
Tačno, ostadoh dužan svojih utisaka, izvinite. Verovatno je to zato što znatno manje koristim projektor nego što sam planirao.

Evo nekih zapažanja:
1. Osvetljenje - ipak slabije nego što sam očekivao. Samo za upotrebu u sasvim mračnoj sobi. Doduše, možda bi bila svetlija slika na pravom platnu za projektore. Ja sam ga koristio samo na belom krečenom zidu, sa dijagonalom slike od oko 2 metra (iliti 80-ak inča).
2. Oštrina - podešava se samo manuelno, ali je teško podesiti da bude pravilno oštra slika, tj. nemoguće je na celoj slici istovremeno. Izoštrim da sredina bude oštra, zamute se uglovi i to u jednoj strani više, npr. desnoj, a onda izoštrim da taj deo slike bude bolji, a pokvari se sredina ili leva strana. Sve u svemu, nije tako strašno iz daljine, može da se nađe neki kompromis, ali ne idealan.
3. Boja - e ovde su možda najslabije ocene. Bilo kako da podešavam ili koji preset da uključim, boje su neprirodne.
4. Zvučnik - plastikaner, ali vrši posao. Mada bi neko spoljno rešenje bilo bolje. Veći problem je što se ipak dosta glasno čuje ventilator i ne menja brzinu obrtaja, nego radi punom parom sve vreme.
5. Kvalitet izrade - solidan. Plastika bolja nego što sam očekivao. Kabal kratak. Daljinac vrši posao.

Kada se pročitaju ovi utisci, izgledaće kao slab proizvod. Međutim, kada se uzme cena u obzir, nije to tako loše. Koliko para, toliko muzike. BIlo i biće.
Nisam zažalio zbog kupovine. Ipak imam projektor sa HDMI ulazom, neću nešto da uživam u filmovima preko njega (radije ću gledati na manjem ekranu TV-a), ali ostaje da mogu da ga ponesem gde god želim i da imam veliku sliku - na zidu kuće u selu, u prirodi itd. Verovatno bi bio OK za rekreativno gledanje utakmica leti napolju ili da se klinci iz komšiluka okupe oko crtaća itd.

Poslednja izmena:
Vrh Dno