Šta je novo?

jedno pitanje... [vreo HDD]

joskaananas

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2004
Poena
619
Da li je noramlno da nakon nekih 3 sata rada ne mogu da stavim prst na HDD koliko je vreo.Znam da je naplju malo toplije, ali opet jaaaako je vreo....
Da kupujem neki cooler?

Nije normalno. Proveri koja je temperatura, u Everestu recimo ali sve preko 40 je mnogo. Kako ti je provetreno kuciste?

i 45C je koliko-toliko ok ovih dana ako je temperatura u sobi 30-35C... Ja u dobro provetrenom CM690 kućištu imam 3 hard-diska, hladjeni 120mm ventilatorom. U sobi je oko 30C, a njihove temperature su između 36-37C (Samsung 642JJ), 40-41C (WD6400AAKS) i 41-42C (WD3200AAKS). Mislim da je do 15-tak stepeni iznat temperature ambijenta OK.

Kao što djuraBB kaže, proveri Everest-om, i ako je više od 45C razmisli o boljem hlađenju, naročito ukoliko su to podaci bitni ili hard-disk van garancije...

Poslednja izmena:
i 45C je koliko-toliko ok ovih dana ako je temperatura u sobi 30-35C... Ja u dobro provetrenom CM690 kućištu imam 3 hard-diska, hladjeni 120mm ventilatorom. U sobi je oko 30C, a njihove temperature su između 36-37C (Samsung 642JJ), 40-41C (WD6400AAKS) i 41-42C (WD3200AAKS). Mislim da je do 15-tak stepeni iznat temperature ambijenta OK.

Kao što djuraBB kaže, proveri Everest-om, i ako je više od 45C razmisli o boljem hlađenju, naročito ukoliko su to podaci bitni ili hard-disk van garancije...
Slazem se samo mala dopuna,nema sta da razmisljas o hladjenju nego odmah idi kupi hladjenje...Jer bez hladjenja svaki HDD brzo rikne...A nije ti veliki izdatak kuler za HDD...Jer bolje je spreciti nego leciti:D

Eh...
Shto se tiche mojih HDD-ova u priblizno istim uslovima kao tvoji ( mozda je u sobi 33 C )temperature se krecu od 44-47 C a imamo isto kucishte...

Eh...
Shto se tiche mojih HDD-ova u priblizno istim uslovima kao tvoji ( mozda je u sobi 33 C )temperature se krecu od 44-47 C a imamo isto kucishte...

Samo da skrenem pažnju da sve moje temperature su date u idle režimu. Kada diskove nagazim (recimo virus scan i sl), temperature budu 4-5C više.

Inače Samsung 642JJ je neverovatan po pitanju potrošnje, tako da njega izbaci iz razmatranja... WD-ovi iako nisu šampioni po tom pitanju, nisu ni grejalice, pa su na 10-12C iznad sobne temperature što mislim da je sasvim OK. Zavisi malo i koje tačno diskove imaš, a takođe i koliko izduvnih ventilatora (ja imam 3x12cm na 1200-1400 obrtaja) da taj topao vazduh izbacuje napolje.

BTW, drugar ima "stari" Maxtor MaxLine II plus 250GB (3x83GB ploče), na 47-48C idle i do 57-58C kad ga "drlja" ovih vrelih dana, naravno hlađen dobrim 12cm ventilatorom. Tako radi već par godina i za sada nema ama baš nikakvih problema s njim. Svi SMART parametri su mu odlični. Doduše, ta serija je pravljena kaobajagi kao serverska i čini mi se ima deklarisan MTBF od 1.000.000h.

Evo sad sam izmerio. Ravno 50 stepeni, a u sobi ima oko 25-26.Pri tom nishta ne radi, sem downloada. Imate neku preporuku koji cooler da uzmem i ako znate koliko para koshta?

Btw, znam da je offtopic, ali to je u zadnje vreme pochelo da se deshava - CPU temperataura je skochila sa nekih 45 na 65, na plochi se t podigla za nekih 10 stepeni. Ne verujem da je to samo zato shto je leto, ipak je malo mnogo. Pritom ovo su sve temperature kada mu ne radim ama bash nishta.
Inache u pitanju je c2d e6300 i p5b deluxe, a hdd je neki wd od 250gb.

Noctua 12800, po mogucstvu 2 komada da biju direktno na hardove. Dok ih ne nabavis, otvori stranu kucista i namsti bilo sta da ti bije u unutrasnjost. I instaliraj neki program da ti svo vreme pokazuje temperature hardova, ja koristim Hard disk Sentinel:
http://www.hdsentinel.com/

Poslednja izmena:
Btw, znam da je offtopic, ali to je u zadnje vreme pochelo da se deshava - CPU temperataura je skochila sa nekih 45 na 65, na plochi se t podigla za nekih 10 stepeni. Ne verujem da je to samo zato shto je leto, ipak je malo mnogo. Pritom ovo su sve temperature kada mu ne radim ama bash nishta.

Što se opšteg porasta temperature tiče, koji stepen gore zbog više temperature vezduha ovih dana je normalno. Ako je sve za 10C više, a kažeš u sobi je 25-26, nešto ne štima. Vidi da li se izduvni ventilaror(i) okreću kako valja? Možda ti se kućište napunilo prašine pa je izduvaj...

Što se harda tiče, najlakše bi bilo da imaš mogućnost da montiraš ventilor s prednje strane kućišta koji bi duvao na hard disk. Ako tu mogućnost nemaš, a zaista bi me čudilo, opcija ti je nešto nalik ovome:
http://www.positive.rs/?artikal=3576&id_tip_komp=71&show=2
ili ovome
http://www.positive.rs/?artikal=1654&id_tip_komp=71&show=2

Poslednja izmena:
Mnogo je 50 ako je u sobi 25 .
Kupuj hladjenje sto pre

Meni je hdd 30c bez ikakvog hladjenja

Ja sam sa oko 51-52 stepeni uspeo da spustim temperatutu HD na neki 35-37 stepeni, i to uzeo kuler sa 2 ventilatora za nesto manje od 300 dinara, i dodao 2 ventilatora u kucistu, ako znaci nesto informacija. Investicija manja od 1000 din za sve to, tako da je preporuka dodati hladjenje odmah po kupovini racunara :)

Poslednja izmena:
ja sam problem sa temperaturom resio tako sto sam uzeo jednu osmicu i stavio na hdd da duva u njega...i kraj problema...

Nazad
Vrh Dno