delacroix je napisao(la):
U SBB-u mi kazhu da nemam potrebne instalacije za kablovski net, iako kablovsku televiziju komotno gledam. E sad, zar za kablovski net zaista trebaju posebne instalacije? Ja nisam tako chuo, nikada...
delacroix je napisao(la):
hmm, znachi tu mi KDS ne bi pomogao, poshto sam mislio da predjem kod njih...
Inache nesiguran sam pa sam to pitao zato shto sam sbb kontaktirao u neoliko navrata pa su mi svashta govorili da bi se na kraju zavrshilo na: ne, niste u mogucnosti...
Ali me chudi, pre oko godinu dana cela zgrada je dobila nove instalacije za kablovsku televiziju, iako je sve super fuunkcionisalo i ranije (televizija)... Shta li su radili ako je sve ostalo isto pitam se...
Cini mi se da u celom ovom tridu postoji nesporazum.
Jer, naravno da korisnik ne moze da ima internet tako sto ce obican koaksijalni kabl od TV-a da utakne u kompjuter pa da tako dobije internet.
Da bi radio i internet, kablovski operater mora da instalira jos nekoliko dodatnih stvari kod korisnika, npr. kablovski modem, neke specijalne "razdelnike" i sl. A to kosta. Kad vam uvode kablovsku televiziju, operateri vam ne ugradjuju odjedanput i ono sto je potrebno za internet, jer nece svako da ima internet. Zato se to naknadno ugradjuje, i placa.
Pa tako, normalno je da "niste u mogucnosti..." dok vam dodatno ne ugrade ono sto je za net potrebno, i dok to naknadno ne platite.
Ipak, u nekim slucajevima moze da se desi da je "cvoriste" za net daleko od vase zgrade, i da trenutno niko u okolini (ko koristi tog operatera) ne moze da ima internet. Tada je jedina solucija da cekate da se pojavi potreba za net-om i kod drugih korisnika u okolini, da bi se operateru isplatilo da dovlaci net.
Sad, zao mi je sto sam otkrivao "toplu vodu" koja se sasvim podrazumeva ukoliko neko zeli internet preko kablovskog operatera (koji nudi i internet), ali mi se na prvi pogled ucinilo iz pitanja i komentara kovjanic-a da covek podrazumeva da moze da "dobije" internet samim time sto ima (tv) kabl od operatera koji nudi net.
Ako sam kojim slucajem pogresio pa je u pitanju nesto drugo, onda se vrlo izvinjavam. Al` bi onda u tom slucaju trebalo preciznije opisati kakve sve instalacije za net postoje a da covek i pored toga ne moze da bude prikljucen da koristi net.