Šta je novo?

jedno pitanje u vezi kablovskog neta

delacroix

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2005
Poena
320
prvo da napomenem da mi ne dajete linkove ka raznim prezentacijama na kojima cu naci tonu stvari ali samo ne odgovor na ovo pitanje, dakle ako neko mozhe jasno da mi odgovori, bio bih zahvalan...

U SBB-u mi kazhu da nemam potrebne instalacije za kablovski net, iako kablovsku televiziju komotno gledam. E sad, zar za kablovski net zaista trebaju posebne instalacije? Ja nisam tako chuo, nikada... Dakle samo me ovo interesuje... Mozhda vas posle pitam josh neshto :D

treba....

kabl mora da omoguci dvosmernu komunikaciju. ukratko.

hmm, znachi tu mi KDS ne bi pomogao, poshto sam mislio da predjem kod njih...

Inache nesiguran sam pa sam to pitao zato shto sam sbb kontaktirao u neoliko navrata pa su mi svashta govorili da bi se na kraju zavrshilo na: ne, niste u mogucnosti...
Ali me chudi, pre oko godinu dana cela zgrada je dobila nove instalacije za kablovsku televiziju, iako je sve super fuunkcionisalo i ranije (televizija)... Shta li su radili ako je sve ostalo isto pitam se...

Poslednja izmena:
Nisam neki strucnjak ali kontam ovako:
nove kablove su uvodili u zgrade (moju takodje), sto zbog dotrajalosti starih, sto zbog naredbe gradskih vlasti (NS) da se kablovi moraju voditi interno, a ne po fasadama. E sad, tv kablovi su i dalje jednosmerni (TV ne salje nikakve povratne informacije), te samim tim neupotrebljivi za kablovski internet. Logicno?

delacroix je napisao(la):

Inache nesiguran sam pa sam to pitao zato shto sam sbb kontaktirao u neoliko navrata pa su mi svashta govorili da bi se na kraju zavrshilo na: ne, niste u mogucnosti...
Ali me chudi, pre oko godinu dana cela zgrada je dobila nove instalacije za kablovsku televiziju, iako je sve super fuunkcionisalo i ranije (televizija)... Shta li su radili ako je sve ostalo isto pitam se...

U SBB-u mi kazhu da nemam potrebne instalacije za kablovski net, iako kablovsku televiziju komotno gledam. E sad, zar za kablovski net zaista trebaju posebne instalacije? Ja nisam tako chuo, nikada...

Cini mi se da u celom ovom tridu postoji nesporazum.

Jer, naravno da korisnik ne moze da ima internet tako sto ce obican koaksijalni kabl od TV-a da utakne u kompjuter pa da tako dobije internet.

Da bi radio i internet, kablovski operater mora da instalira jos nekoliko dodatnih stvari kod korisnika, npr. kablovski modem, neke specijalne "razdelnike" i sl. A to kosta. Kad vam uvode kablovsku televiziju, operateri vam ne ugradjuju odjedanput i ono sto je potrebno za internet, jer nece svako da ima internet. Zato se to naknadno ugradjuje, i placa.

Pa tako, normalno je da "niste u mogucnosti..." dok vam dodatno ne ugrade ono sto je za net potrebno, i dok to naknadno ne platite.

Ipak, u nekim slucajevima moze da se desi da je "cvoriste" za net daleko od vase zgrade, i da trenutno niko u okolini (ko koristi tog operatera) ne moze da ima internet. Tada je jedina solucija da cekate da se pojavi potreba za net-om i kod drugih korisnika u okolini, da bi se operateru isplatilo da dovlaci net.

Sad, zao mi je sto sam otkrivao "toplu vodu" koja se sasvim podrazumeva ukoliko neko zeli internet preko kablovskog operatera (koji nudi i internet), ali mi se na prvi pogled ucinilo iz pitanja i komentara kovjanic-a da covek podrazumeva da moze da "dobije" internet samim time sto ima (tv) kabl od operatera koji nudi net.

Ako sam kojim slucajem pogresio pa je u pitanju nesto drugo, onda se vrlo izvinjavam. Al` bi onda u tom slucaju trebalo preciznije opisati kakve sve instalacije za net postoje a da covek i pored toga ne moze da bude prikljucen da koristi net.

Nisu samo u pitanju kablovi (nema jednosmernih, svaki kabl je dvosmeran), moraju da postave i neke pojačivače signala ili kako se to već zove, na određenu razdaljinu jedan od drugog - od najbližeg dela grada u kome već postoji takav pristup Internetu (ne razumem se mnogo u to, ovo je dosta laičko objašnjenje) - tako mi je otprilike objasnio jedan drugar koji se malo više razume u problematiku. I on je u NS-u tražio da mu omoguće pristup Internetu (KDS), ali su mu rekli da nema dovoljno interesenata u njegovom kraju, pa im se zbog toga ne isplati uvođenje!? Pazi koji ******! Pa ako ne uvedu sistem, neće ni biti interesenata! To je kao kada bi trgovac rekao da mu se ne isplati držati robu u radnji jer misli da neće biti kupaca... Ako nemaš robu u radnji, sigurno je nećeš prodati!!
I mene živo interesuje ova opcija pristupa jer je najjeftinija od svih, a više nego solidno brza... Naime, sada kablovsku TV plaćam skoro 500 din, a flat pristup Internetu na ovaj način (sa uračunatim "gledanjem TV-a") je oko 1200-1300 din mesečno (u Novom Sadu)... Wirelles? Prvo instalacija (hardver), a kasnije mesečna pretplata + kablovska = neisplativo. ADSL? Mesečna pretplata + kablovska = skupo...

Da bi radio i internet, kablovski operater mora da instalira jos nekoliko dodatnih stvari kod korisnika, npr. kablovski modem, neke specijalne "razdelnike" i sl. A to kosta. Kad vam uvode kablovsku televiziju, operateri vam ne ugradjuju odjedanput i ono sto je potrebno za internet, jer nece svako da ima internet. Zato se to naknadno ugradjuje, i placa.

Pa tako, normalno je da "niste u mogucnosti..." dok vam dodatno ne ugrade ono sto je za net potrebno, i dok to naknadno ne platite.
Ovo se naravno podrazumeva, daj pa IQ mi nije 10 ... Ali poenta je u tome da gospoda operateri u internet sluzhbi sa kojima sam prichao nishta ne govore o ovome. Dakle nakon shto im dam svoju adresu dobijam odgovor "ne mozhe" i tu se razgovor zadrzhava. Ne pricha se ni o kakvoj naknadnoj ugradnji koju ti spominjesh, dakle niko mi nijednim nije predozhio neshto tipa "za tu i tu sumu mozhemo da vam ugradimo sve potrebno"...
Ipak, u nekim slucajevima moze da se desi da je "cvoriste" za net daleko od vase zgrade, i da trenutno niko u okolini (ko koristi tog operatera) ne moze da ima internet. Tada je jedina solucija da cekate da se pojavi potreba za net-om i kod drugih korisnika u okolini, da bi se operateru isplatilo da dovlaci net.
Actually zgrada u kojoj zhivim nalazi se na raskrsnici, ljudi u delu zgrade koji izazi na glavni put imaju sve potrebno za net i komotno ga koriste, dok mi u delu zgrade koji izlazi na sporedni put nemamo nishta... Dakle pola zgrade ima instalacije, pola nema! Dzizs...

Nego, s obzirom da mi persirash pretpostavljam da si neko ko radi za SBB? Ili greshim?

Ma jok, nego kad pisem imam ideju da se obracam svima onima koje bi to moglo da interesuje, pa mu dodje da se obracam (u) mnozini.
Sad, kako u prva dva posta nije bilo ovih informacija, i uz to su se nekada koristile mrezne kartice u koje se uticao kabl slican obicnom koaksijalnom - svasta coveku moze da padne na pamet, meni prvom ukoliko mi se dobro ne objasni.

Pa, kako neke stvari u zivotu nemaju cenu, a za sve ostale postoji VISA, da bih razjasnio stvari sa sbb-om ja bih im postavio pitanje kolika je realna cena toga da postave potrebne instalacije. Cisto da se sazna sta je to sto zaista sprecava da neki ljudi koji su vrlo blizu instalacijama ne mogu da dobiju net.

Poslednja izmena:
Sasa_NS je napisao(la):
Naime, sada kablovsku TV plaćam skoro 500 din, a flat pristup Internetu na ovaj način (sa uračunatim "gledanjem TV-a") je oko 1200-1300 din mesečno (u Novom Sadu)...

Jel to kod KDS-a?
Jer sam prilicno siguran da je kod SBB-a 1500 net + 466 TV = 1966 dinara

Ja radim u SBB-u uvodjenje neta; potrebno je da imas uveden kabal u kucu i da postoji internet cvor u tvom kraju, onda ja dodjem postavim modem, zavrsim kabliranje i sutradan imas net!

frostonja je napisao(la):
Ja radim u SBB-u uvodjenje neta; potrebno je da imas uveden kabal u kucu i da postoji internet cvor u tvom kraju, onda ja dodjem postavim modem, zavrsim kabliranje i sutradan imas net!
Kabl u kuci imam, a chvor 99% sam siguran da postoji, aj dolazi :smash:

Ozbiljno ako neko planira da uzme sbb kablovski neka mi sibne adresu ili broj ugovora za ktv na PM pa cu ga obavestiti..

prvo da napomenem da mi ne dajete linkove ka raznim prezentacijama na kojima cu naci tonu stvari ali samo ne odgovor na ovo pitanje, dakle ako neko mozhe jasno da mi odgovori, bio bih zahvalan...

U SBB-u mi kazhu da nemam potrebne instalacije za kablovski net, iako kablovsku televiziju komotno gledam. E sad, zar za kablovski net zaista trebaju posebne instalacije? Ja nisam tako chuo, nikada... Dakle samo me ovo interesuje... Mozhda vas posle pitam josh neshto :D

Meni se cini da su kablovi dvosmerni, jer to je bakar, zica ko zica radi u oba smera, samo oni valjda trebaju da postave dodatne instalacije na drugim mestima da bi omogucili internet. Kod mene su muljali nesto dve godine i napokon mi uveli kablovski. Sad se ne skidam s neta :) i ne pomeram od kompjutera. Zakljucak - ne valja, nemoj da uvodis kablovski :D

Ma bre ljudi kabl za internet i tv je isti. Kvalitet signala za internet treba da bude bolji, što ne znači da potreban kvalitet nemate i sada.

Ja sam dovuko jedan kraj kabla do sobe i podelio ga za modem i tv. Valjda ce da radi kako treba. Danas uzimam Leadtek karticu pa cemo da vidimo kako radi.

Nazad
Vrh Dno