Šta je novo?

Jedno pitanje u vezi instaliranja fontova na linuxu!

mare_bj

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2006
Poena
309
Ćao!
Imam jednu malu nedoumicu. Zapravo, instalirao sam sinoć distro PCLinuxOS 2007 i sve radi ok, ali nema onih klasičnih ttf fontova (tahoma, vedrana ...). Za njihovo instaliranje obično na distribucijama postoji paket msttcorefonts ili nešto slično i ima ga u repoima. Za PCLinuxOS sam našao ovo uputstvo i provereno radi.
E sada pošto postoje dva načina za instaliranje fontova na linuxu:
- preko menadžera paketa (apt-get instal mscorettfonts ...) ili sa ovog uputstva gde se pravi rpm
- ručno kopiranjem fontova u "/usr/share/fonts/truetype" i restartovanjem X-a
, interesuje me koji je od tih načina bolje koristiti.

U principu je najbolje raditi sa menadžerom paketa kad god može. Tada si siguran da je sve instalirano baš kako i gde treba, i posle nema problema pri ažuriranju sistema. Posebice, fontovi nisu neka filozofija za ručno kopirati, ali kad je već instalacija paketa na jednu naredbu/klik, što komplikovati.

Jedino, ovaj, što paket mscorettfonts nema Tahomu... ;)

Ej samo mi recite još kako ste rešili problem sa freetype-om. Čuo sam da je u Debian-u uključen kako treba, ali u ovim ostalim distribucijama prikazivaje fontova je katastrofalno. Našao sam gomilu nekih linkova i u svima piše da je potrebno rekompajlirati freetype2. Ako može neko uputstvo ili savet kako to najbezbolnije i najefikasnije odraditi.

Čuo sam da je u Debian-u uključen kako treba, ali u ovim ostalim distribucijama prikazivaje fontova je katastrofalno.

Odakle ti ta ideja, ja na Slackware-u nisam video probleme... Na koje ostale distribucije mislis?

Inace kompajliranje nije komplikovano i svodi se na tri koraka (pretpostavlja se da si raspakovao downloadvano arhivu i da si u konzoli sa radnim direktorijumom tamo gde si to otpakovao):

./configure
make
sudo make install

Vrh Dno