Šta je novo?

Jedno glupo pitanje u vezi USER-a?

soni

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2003
Poena
619
Da nedavim: sistem WinXP, ima dva user-a Administrator i jos jednog koga sam ogranicio=nema privilegije kao administrator, za klince igraju samo igre zabranjeno im da nesto brisu, instaliraju i dr.... E sada ne mogu da namestim da sve igre rade pod ovim drugim userom-moram biti administrator. Npr PES moze da se igra ali podesavanja ne moze da se sacuvaju jer nedozvoljava overu istih koja se nalaze pod administratorom, takodje tako i SIMS, neke ne mogu uopste da se pokrenu, a neke kao Max P ima posebno mesto za SAVE kako za Administratora tako i za drugog. Pretpostavljam da znate sta je u pitanju. E sada ili ne znam ili ... a sve sam pokusao(dobro ne bas sve). Nemam bas vremena da se bakcem sa tim al da li bi trebao drugom da dam privilegije kao Administratoru i da li on onda ima bas sve privilegije?
Pozdrav

Bolje decama da si stavio Win98, a sebi XP na NTFS...

NE NE NE....
Nije moj racunar a ni deca-bratova su. Vole da cackaju po racunaru, instaliraju i drugo a neznaju pa uvek nesto pokvare, pa sam na ovaj nacin to sprecio-ja im odrzavam masinu naravno, ali ne mogu za sitnicu stalno da trcim. Ovo je najjednostavniji nacin, ali kao sto gore rekoh ne znam kako da resim neke stvari.

mislim da bi odradilo posao da dozvolis da te foldere gde se nalaze igre i njegovi save-ovi taj limited user moze da menja... stim ces postici da igre rade a jedino sto mogu da zeznu su same igre ako ih obrisu ili nesto drugo urade sa njima

raindog je napisao(la):
mislim da bi odradilo posao da dozvolis da te foldere gde se nalaze igre i njegovi save-ovi taj limited user moze da menja... stim ces postici da igre rade a jedino sto mogu da zeznu su same igre ako ih obrisu ili nesto drugo urade sa njima

A kako to odraditi ???? Jel moze kratko uputstvo. :D

odprilike ide ovako... (sad pisem napamet jer na ovom kompu na kojem trenutno pisem ima samo jedan user) kliknes desnim dugmetom na folder pa na sharing... i tamo imas da izaberes prava pristupa za razne korisnike... ako hoces konkretno za nekog korisnika a ne za odredjenu grupu da definises prava onda imas tamo isto neki search pa nadjes bas tog usera i za njega posdesis prava.
ako se ne snadjes javi pa cu ti tacno reci

Ako ne moze drugacije probacu pa cu javiti.

Ali sve to setujes u admin modu. Tu ces dodati user-a i definisati prava.

Ne moze tako. Jedino resenje je da mu dam sva prava, sa ogranicenim korisnikom neide-igre opet zaj....... Probao sam da instaliram igru u My Documents koji je deljeni folder ali opet nista.
Ako neko ima neku drugu ideju ili da objasni malo detaljnije bilo bi od koristi. Iako sam negde u HELP citao da korisnici koji imaju ogranicena prava mogu imati problema sa odredjenim programima ako sam dobro razumeo.
Cudi me da niko nema ovakvu situaciju.

Limited useri se koriste obicno za posao, tj. u firmama. Instalira se aplikacija koja im je namenjena, i onda im se ukinu sva prava da ne bi cackali po masini. Sama aplikacija mora da podrzava rad pod limited userom i onda nema problema. Za igre nisam probao nikad, a verujem da je problematicno.

konkretno za sims-e pomaže run as -> administrator, ali to malo kvari ceo koncept.. glupavo napisane igre, ništa drugo.

vudu_dva je napisao(la):
konkretno za sims-e pomaže run as -> administrator, ali to malo kvari ceo koncept.. glupavo napisane igre, ništa drugo.

To pomaze konkretno za sve ali naravno to nije resenje.
Ajd ima li jos neko bar da potvrdi da to ne moze pa da dignem ruke od toga

OK ... redom ...

Prvo, moras da se nakacis na masinu kao admin, da adminu iskljucis opciju "use simple file sharing" ili kako se vec zove, cisto da bi ti WinXP omogucio da vidis karticu security. Zatim, odes u program files i folderima u kojima su igrice instalirane das full pristup za obicnog usera. Kad to zavrsis odes u registry i isto tako nadjes registry key-eve koji su vezani za igrice, i isto tako das full access obicnom useru. Nakon toga vise ne bi trebao da imas probleme te vrste. Ja sam takve akrobacije radio zbog razlicitih programa (DAP, AcdSee i sl.).

Pozdrav,
Doggy

Ovo mi je pomoglo za Colin McRae 2, ali MOHAA i dalje pravi probleme. Anyway, hvala za savet.

Pazi vamo ... :)

To sto MOHAA ne radi, znaci da verovatno nisi nasao sve fajlove/foldere/registry key-eve po kojima ona pokusava da pise. Mozda pokusava da upise nesto negde gde je to i dalje zabranjeno. Koliko se secam postojali su programi koji prate koji program cemu pristupa, pa probaj da nadjes tako nesto, da startujes igru kao admin i na kraju pogledas log cemu je igra sve pristupila. To bi trebalo da ti kaze sta si propustio. Nadam se da ces uspeti da resis problem ...

Pozdrav,
Doggy

Neke igre zahtevaju da user spada barem u grupu power user-a. Nisam nasao jos ni jednu za koju bas moras da budes administrator.
Vecina novijih igara snima poziciju u Documents and Settings aktivnog user-a, pa je normalno da svaki ima svoje.

To sto radi pod power userom radi zato sto power user ima prava pisanja/modifikovanja po registry bazi (naravno ne svuda kao sto ima admin) i sto ima pravo pisanja po program file-su.

Pozdrav,
Doggy

Pa ništa, onda napravi za klinca account kao power user, i ukini mu sva prava, osim da piše po svom "Documents and Settings" folderu. Tako će moći da piše po registry-ju, ali neće moći da instalira programe i čačka po računaru.

Vrh Dno