Šta je novo?

Jedna antena - dva televizora

m4rk0

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2006
Poena
330
Stvar je prosta. Imam obicnu loga 3 antenu, bez ikakvog pojacala i potreban mi je razvodnik (razdelnik) kako bi na tu jednu antenu mogao da "prikljucim" dva televizora. Imao sam ranije neki metalni razvodnik, al nekako mi se cini prosto, jeftino i slabo funkcionalno. Da li postoji nesto sa ugradjenim mini pojacivacem, ako ne da pojaca onda barem da se ne izgubi kvalitet signala.

Poslednja izmena:
Pojacivac ti treba obavezno osim ako bas nisi pored repetitora a razdelnik imas skoro u svakoj gvožđari. Ja imam na jednoj anteni 3 TV-a i sve funkcioniše normalno.

To je prica bez kraja sigurno...ali oni metalni sa F-konektorima meni na kablovskoj radi posao.Secam kad sam ja imao logu e da samkoristio one turske sa strujnim napajanjem ali da su oni naravno s obzirom na cenu bili prilicno "sirovi" pa su imali dosta smetnji kada se na potenciometru pojacaju do kraja...Probaj prvo ove jeftinije male pa ako bas ne ide trazi dalje ove sa napajanjem...

Moras razdvojiti sta ti u stvari treba. Ako ti je signal odlican, dovoljan ti je i taj najobicniji razdelnik sa F konektorima [pod uslovom da televizori nisu jako stari, pa smetaju jedan drugom, posto taj razdelnik ima jako lose razdvajanje izlaza].
Ako je slabiji , onda je preporuka za kvalitetan pojacivac, pa onda dole, razdvajati, ali sa kvalitetnijim razdelnikom [koji bolje razdvaja izlaze i propusta napajanje u odredjenom smeru, radi rada pojacivaca]. Kineski [zuti] razdelnici, propustaju napajanje u svim pravcima, dok oni "srebrni", imaju kratak spoj [omski] na svim pravcima [to ne smeta signalu, ali pravi kratak spoj napajanju pojacivaca].
Aktivni razdelnici [koji pojacavaju i razdvajaju signal, dole, kod televizora] su resenje samo ako je dobar signal i moras nadoknaditi gubitke u kablovima, inace uvek je bolje staviti pojacivac kod same antene. Slika je mnogo kvalitetnija i vise se dobije.
Ta firma ciji si link stavio, radi korektne uredjaje i ne mogu se porediti sa "turskim" cudima od xxxdB, koja su nas zasipala, krajem proslog veka...
pozz

@zelko.d

Hvala na odgovoru.

Slika je dobra, mada se ne bih bunio ni da se malo popravi ali mi to nije primarno. Uglavnom odgovara opcija aktivnog razdelnika. Koji od razdelnika iz ovog kataloga da uzmem, tj. koji bi najvise odgovarao u mom slucaju ?

http://www.dual.rs/proizvodi/files/Dual wireless antene.pdf

Nije ti dobar link, ali sa prethodnog, imas nekoliko kombinacija...Najelegantnija je da uzmes aktivni razdelnik sa ugradjenim napajanjem. Imas verzije za 2 do 8 tv izlaza i to je to...
Najvaznije je da ti ja dolazna slika cista, bez snega. Ti aktivni razdelnici, ne pojacavaju signal, vec jednostavno nadoknadjuju gubitke prilikom deljenja na vise potrosaca i eventualno, malo gubitke na kablu.
Ukoliko ti slika nije "jaka", pojacanje signala ces dobiti samo sa dva metoda, boljom, jacom antenom [to je najkvalitetniji metod] ili postavljanjem pretpojacivaca, odmah iza antene, a onda ide nesto drukciji model aktivnog razdelnika. To je, na linku, model sa sufiksom +.
pozz

Nazad
Vrh Dno