Šta je novo?

Jedan od servisa na XP-u "zakucava procesor" na 100%

boxandroid

Cenjen
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poena
170
Као што сам навео један од сервиса ми закуцава "CPU" на 100%. Оперативни сисем:alo: је "XP".
Конкретно ме интересује који алати су корисни у овом случају.
Колико је од помоћи "Security Task Manager" и хоће ли се његовим кориштењем повући и покоји системски фајл од "windowsa"??
Пошто је ситуација честа и комплексна, можемо детаљно разрадити поступак у рјешавању проблема.

Poslednja izmena:
Da li je to laptop ili desktop? Kod mene se desavalo da Credential Manager na HP laptopu se "potuce" sa Firefoxom ako posetim web stranu na kojoj ima login. Rezultet je 100% zauzece procesora od strane nekog servisa.
Kada sam maknuo credential manager, problem je nestao.

У питању је "desktop" рачунар, "ОS XP-SP3". Систем сам скенирао са "Kaspersky Rescue Disk 10" и "Microsoft Defender Offline", међутим наведени алати нису нашли ништа. Сиѕтем је скоро инсталиран, тако да нема потребе да се врши реинсталација, а исти проблем се јавља на више рачунара. Антивирус који користим је "NOD32", а у питању су рачунари у фирми тако да нема смисла да се бакћем са другим антивирусима. Претпостављам да је могуће да је у питању вирус који се маскирао у један од сервиса, али у "Task Manager"-у немам већа заузећа осим нодових сервиса "ekrn.exe". Мало ме буни што "ekrn.exe" на првом рачунару заузима 88К, а на другом 22К... !?

Racunar 1.jpgRacunar 2.jpg

Poslednja izmena:
Skenirao sam sa Malwarebytes, Spyboot search and destroy, Kaspersky TDSSKiller 2.5, Kaspersky klwk. i ranije sa Kaspersky Rescue Disk 10 i Microsoft Defender Offline i ništa.
Jedino mi ostaje da reinstaliram sistem i uključim Data Execution Prevention(DEP) jer mi se problemi konstantno javljaju i nakon reinstalacije, odnopsno nakon nekog vremena jer dosta USB stikova prođe kroz računare.

Ima li ko iskustva sa Data Execution Prevention(DEP), i koliko taj servis može pomoći??

Koji proces trosi 100% CPU? Ne vidi se na slici nista.

Ako te brine ovaj system idle process, to je normalno, nema razloga za brigu. Ako nije taj, napiši koji je proces.

Kao što ljudi rekođe navedi koji proces ti zakucava procesor na 100. Na jednom laptopu sa XP sam se susretao sa problemom da je aplikacija zadužena za ažurianje pravila ršum da su se ljudi masovno žalili i da je rešenje bilo u zameni novijom verzijom iste ali je OS odbijao da to uradi jer aplikacija već postoji. Iključivanje automatskog update sistema je rešilo problem.

Davno je bilo pa se nesećam detalja ali pomoći nema dok neotkriješ koja aplikacija odnosno proces vrši problem

Nemora svako zakucavanje procesa da znači zarazu, primer za ovo tvrđenje sam već naveo.

Zato i jeste poenta da kaže koji je proces u pitanju pa da se vidi šta je i da se pročešlja i alatom koji si naveo

У "idle" је све ок, али чим се покрене каква апликација он успорава и закуцава. Аутоматско ажурирање је искључено, дефрагментовао сам "HDD", у "msconfig" сам искључио непотребне сервисе... Пробаћу скенирати са ComboFix-om...

У "idle" је све ок, али чим се покрене каква апликација он успорава и закуцава. Аутоматско ажурирање је искључено, дефрагментовао сам "HDD", у "msconfig" сам искључио непотребне сервисе... Пробаћу скенирати са ComboFix-om...
I dalje nam ne govoris koji proces uzima 100% CPU.

Kruži kao kao kiša oko Kragujevca odnosno poreznici oko Fiata

Претпостављам да је у питању процес... а можда и сервис... а можда и вирус... Сад све узимам у обзир. Чињеница је да је рачунар спор иако ради под процесором "Intel Pentium 2.8 HT & 1GB RAM-a", а други ради под "Intel Pentium 3.4 HT & 2 GB RAM-a". У питању су "Dell" рачунари. :crash:

Ali napiši već jednom koji je u pitanju. Topic si započeo tako što si napisao d ati jedan porces ili servis zakucava na 100 CPU?

Pitanje je dakle jasno? Koji je to proces ili servis? Ime, naziv te aplikacije koja ti pravi problem ovde napiši

Ovako ispade da si sve navedeno otprilike napisao zato što ti je usporio računar

Druže, ne čitaš dobro! Već sam napisao da me buni "ekrn.exe" i na njega sam sumnjao, ali sam od turoka dobio odgovor da je to nodov servis. To sam i sam znao, ali me bunilo što je na jednom računaru 88, a na drugom 22K. I na to sam dobio odgovor da možda nod u tom trenutku naprimjer skenira. Međutim provjerio sam par puta i dalje zauzima oko 88K. Kako priča ide, logično je da mjenjam mišljenje, ne zna šta tebi tu sad nije jasno!?? Uopšteno, sve je to diskutabilno i relativno, pošto se naprimjer virusi često predstavljaju kao proces "svchost.exe" i logično je da kako vrijeme odmičem mjenjam mišljenje usljed novih informacija!
Da je servisiranje jednostavno, davno bi smo završili priču!!!

Ali napiši već jednom koji je u pitanju. Topic si započeo tako što si napisao d ati jedan porces ili servis zakucava na 100 CPU?

Pitanje je dakle jasno? Koji je to proces ili servis? Ime, naziv te aplikacije koja ti pravi problem ovde napiši

Ovako ispade da si sve navedeno otprilike napisao zato što ti je usporio računar

Poslednja izmena:
Potreban ti je proc explorer od sys internals. On moze da vidi sta se nalazi iza svakog svchost.exe procesa.
Ljudi ovde pokusavaju da ti pomognu, ali ti ne saradjujes. Okacio si screenshotove task managera na kome nema problematicnog zauzeca procesora.

И Турок ми је препоручио "proc explorer", видјећу сутра на послу, па окачим.

Potreban ti je proc explorer od sys internals. On moze da vidi sta se nalazi iza svakog svchost.exe procesa.
Ljudi ovde pokusavaju da ti pomognu, ali ti ne saradjujes. Okacio si screenshotove task managera na kome nema problematicnog zauzeca procesora.

Autoruns for Windows je izuzetan. Može da se isključi sve što se poželi. Ali pošto vidim da se ljuti da sam mu linkove ako nemože ili ne zna da neđe dobre programe videh da ti odradi isto, tako da je na njemu

Proces explorer - M.jpg

Ma niti se ljutim, a daleko od toga da ne znam, jednostavno nisam stigao. Pretpostavljao sam da je proces, ali izgleda da sam pogriješio.
Ipak ostaje činjenica da računar sporo radi. Nema druge nego da rušim sistem. Svima hvala na trudu. P.S. AutoRuns je odličan "programčić".

Prilozi

• Proces explorer - V.jpg
    Proces explorer - V.jpg
    226.1 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Vidjeo sam. Kad sam postavio pitanje, bio sam ubjedjen da je u pitanju proces. U startu sam koristio "Security Task Manager", a on je nešto poput "processexplorera" pa sam pomislio i da je u pitanju neki skriveni proces... Otkud znam više... . Međutim, ako ne postoji zauzeće procesora i RAM-a, ako nema virusa odnosno malwera, zašto se onda sistem vuče ko prebijena mačka?? Nema drugog rješenja, nego nova instalacija sistema!

tebi tu nista ne gnjavi cpu. kao sto vidis, 95% je idle

Definisi malo bolje 'vuče ko prebijena mačka'.
Ima puno razloga zbog kojih OS moze da se vuce, npr.. da kontroler radi u PIO modu umesto UltraDMA, ili nema mesta na C disku za swap ili ga AV program gusi i usporava.

HDD radi u ULTRA DMA 5 modu, a na particiji je sistem zajedno sa programima i dokumentima zauzeo 30%. Na drugoj particiji zauzeće je 40%. AV ga ne guši pošto sam ga deinstalirao.
Provjerio sam HDD sa "Data Lifeguard Diagnostic for Windows" i sve je ok nema grešaka, ali sam sa "CrystalDiskMark" primjetio da su brzine čitanja/pisanja 30 i 35 MB/s, što znači da je HDD usko grlo.
Zamjenio sam "IDE" kabal sa 40 pinskog na 80 pinski zbog ULTRA DMA 5 moda, ali su mi brzine čitanja i pisanja ostale iste. HDD je definitivno usko grlo, mada se bilo kakav ozbiljniji rad odražava i na procesor.

Mijenjam HDD i prelazim na linux!

Definisi malo bolje 'vuče ko prebijena mačka'.
Ima puno razloga zbog kojih OS moze da se vuce, npr.. da kontroler radi u PIO modu umesto UltraDMA, ili nema mesta na C disku za swap ili ga AV program gusi i usporava.

A gde citas u kom modu je ide kontroler? To sto pise u biosu nema veze sa pravim stanjem.

Vrh Dno