Šta je novo?

Jedan jači inverter ili dva ili više slabijih

kaiser

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
630
Isključivo za grejanje. Dužina glavne prostorije koja je oblika slova T je 10m, širina varira od 4 do 10m.Površina oko 60m2.
Potkrovlje min 140 max 3,5. Prosečno ~ 2,6. 2x dupla balkonska ALU na jednoj strani+ 1 balkonska na drugoj strani.
Druga prostorija spavaća soba 12m2 i kupatilo 8, obe pod kosinom.

Godinama se grejem na pelet, kotao 12+2, ALU Global VOX radijatori. Potrošnja nije prešla 2,3t, ove godine 1,5t, za temperaturu 20-21.

Prilozi

• msedge_lBaJ4nczke.png
    msedge_lBaJ4nczke.png
    24.8 KB · Pregleda: 78
ako je dobro izolovano ovo bez problema pokriva jedna klima, ako bas zatreba dodas jos jednu ali cisto sumnjam.

Баш тако, једна добра клима ово покрива без проблема ако је изолација ок.

Mislim da bi Fujitsu KMTA18 bila odgovarajuća za taj prostor.

Pre 15 god Midea 12 dogrevala ok do temperatura od 5C u plusu. Ali sad je to otišlo, uređaji su efikasniji.
Bio sam na korak da instaliram Fujitsu 18 KMTA, ali iz firme koju sam zvao mi govore da se ne zezam i da ni sa 24 BTU klima neće moći da nadoknadi gubitke. Kapiram da mi bilo kakvih 12KW sigurno završava 95% sezone ali nisam siguran šta je isplativije na rok od 3-5 godina. Ostavio bih kotao još bar sezonu za svaki sl.
Sad čekiram malo iskustva i šta je najisplativije rešenje do 1500e max. Sve ispod je ćar.
Uzgred, hvala na odgovorima.

Ako nemaš alternativu u rezervi, kupi dve solidne 12ice.

Dvanaestica je za 60m2 nedovoljna, za 12m2 je previše.
U fazonu sam 18+9.
Ali slušam iskustva i predloge.

Ako već kažu da ti 18ka KM neće raditi posao (mada mi nije jasno zašto) onda ili Amber (ako mora jedna klima) ili 2 solidne što kaže Maxy.

Ako već kažu da ti 18ka KM neće raditi posao (mada mi nije jasno zašto) onda ili Amber (ako mora jedna klima) ili 2 solidne što kaže Maxy.
Ne mora jedna, imam mesta za 5 :)
Gledam šta je na rok od par godina najisplativiije računajući današnje odnose cena energenta. Da je pelet ostao na ispod 200 koliko sam plaćao i bez trzavica oko nabavke, terao bih dok kotao ne prsne.

Onda ti je bolje sa više klima da bi pokrio sve ujednačeno.
Ja sa jednim Amber Premium 12 grejem 80ak m2 kuće dobro izolovane, evo treća zima. Prosek prve dve zime je bio 1500 kWh, tj. oko 15000 din po sezoni.

Onda ti je bolje sa više klima da bi pokrio sve ujednačeno.
Ja sa jednim Amber Premium 12 grejem 80ak m2 kuće dobro izolovane, evo treća zima. Prosek prve dve zime je bio 1500 kWh, tj. oko 15000 din po sezoni.
Komšija s LG 18 dual inverter grejao 100m2+, 10 cm izolacije, etaž između podruma i potkrovlja. U februaru 200kWh. Ja sam lošiji za gubitke ali pevao bih da je 50% veća potrošnja na 20% manju kvadraturu.

Имаш ли изолацију? Ако је простор изолован 60 квадрата може да покрије Киригамин 12-ца или нешто у том рангу, Фуђицу ЛТ и сл.

Имаш ли изолацију? Ако је простор изолован 60 квадрата може да покрије Киригамин 12-ца или нешто у том рангу, Фуђицу ЛТ и сл.
Stiropor 5, gore gips i 10 vune. Nema betonske ploče. Dole stiropor 3 ali terasa nije i nije prekinut hladni most.

Pa to je kolika tolika izolacija, nije baš "go" objekat.
Sve se sada svodi na tvoje preferencije.
Amber imam i siguran sam da bi ti radio posao i opet se čudim zašto su ti rekli da 18ka KM ne bi radila.

Pa to je kolika tolika izolacija, nije baš "go" objekat.
Sve se sada svodi na tvoje preferencije.
Amber imam i siguran sam da bi ti radio posao i opet se čudim zašto su ti rekli da 18ka KM ne bi radila.
Pretpostavljam da su uzeli u obzir najoštrije spoljne uslove tipa -15. Tako se i planira nadoknada gubitaka. Za Bg je -12 iako je prosečna 5-7. Najverovatnije ću prvo da ubacim jednu 18 i zadržati kotao prve sezone kao osiguranje
U svakom sl znam da sa dve mogu da se opustim samo je pitanje s koliko kWh. Tu sam u dilemi. Hoće li dve trošiti mnogo više od jedne ili će isto ali efikasnije jer je bolja pokrivenost.
Par stotina veća investicija nije problem jer rešavam narednih 5-10 god.

Stiropor 5, gore gips i 10 vune. Nema betonske ploče. Dole stiropor 3 ali terasa nije i nije prekinut hladni most.
Uzmes Amber Premium12(nordic verzija kao kod zeke89). Lako je onda po potrebi dodat jos jednu ako vidis da gdje fali.
Mada to bi Amber trebao pomest.

Onda se drži plana, jedna 18ka pa ako zafali lako je dodati. U svakom slučaju, mislim da ćeš biti zadovoljan potrošnjom. Mislim da 2 klime troše oko 30% više od jedne (ako bi gledali isti model, 2x12 vs 18).

Lg f12mt odlicna klima.Ima isto jak kapacitet kao amber 43kg teska spoljna.

Pretpostavljam da su uzeli u obzir najoštrije spoljne uslove tipa -15. Tako se i planira nadoknada gubitaka. Za Bg je -12 iako je prosečna 5-7. Najverovatnije ću prvo da ubacim jednu 18 i zadržati kotao prve sezone kao osiguranje
U svakom sl znam da sa dve mogu da se opustim samo je pitanje s koliko kWh. Tu sam u dilemi. Hoće li dve trošiti mnogo više od jedne ili će isto ali efikasnije jer je bolja pokrivenost.
Par stotina veća investicija nije problem jer rešavam narednih 5-10 god.
Ako imaš samo jedno grejno telo, alternativu moraš imati uvek, a ne samo jednu sezonu. U slučaju kvara na jedinom grejnom telu, servis se može rastegnuti i preko mesec dana, pa ako ti se to baš desi u sred grejne sezone...

Прочитај и ову тему ако ниси до сад, има доста корисних информација.

Onda se drži plana, jedna 18ka pa ako zafali lako je dodati. U svakom slučaju, mislim da ćeš biti zadovoljan potrošnjom. Mislim da 2 klime troše oko 30% više od jedne (ako bi gledali isti model, 2x12 vs 18).
Jedna 18 i kotao da prikrpi ako zaškripi, Onda sledeće sezone još 7 ili 9, to ću moći da procenim na kraju i raosiljam se peleta.
Lg f12mt odlicna klima.Ima isto jak kapacitet kao amber 43kg teska spoljna.
Firma koju sam konsultovao a servisira i prodaje klime se ozbiljno osr*la na LG u srednjem cenovnom segmentu. Navodno za lovu od oko 120000 postoje kvalitetnija rešenja.
Ako imaš samo jedno grejno telo, alternativu moraš imati uvek, a ne samo jednu sezonu. U slučaju kvara na jedinom grejnom telu, servis se može rastegnuti i preko mesec dana, pa ako ti se to baš desi u sred grejne sezone...
Pa da. Sledeća sezona klima 18 + pelet. Naredna samo klime, 18+još jedna slabija, u nadi da ako se nešto desi to neće biti na -15.

Прочитај и ову тему ако ниси до сад, има доста корисних информација.

Hvala, jesam i to mada mi je isparilo jer sam čitao sve čega sam se dohvatio. Neku odluku moram doneti osim te da je peletu odzvonilo. Nekako sam podneo drndanje oko čišćenja i utovara, ali da cupkam u neizvesnosti hoće li tona ići na 400 i da li će ga uopšte biti. A jok. Plus kotao će mi sigurno vratiti jednu klimu kad ga budem prodao.

Mene su srecom zavlacili za pelet pa sam na kraju odustao i za cijenu peci kupio klimu i ogrijao se ovu sezonu i jos mi je ostalo para za skoro pola neke manje klime koju razmisljam da ubacim ove godine.

Mene su srecom zavlacili za pelet pa sam na kraju odustao i za cijenu peci kupio klimu i ogrijao se ovu sezonu i jos mi je ostalo para za skoro pola neke manje klime koju razmisljam da ubacim ove godine.
Sezona jeste bila premija, mada dosta vetrovitih dana. Ostalo peleta za sledeću onim danima kad stisne. Mada sam se več narajcao da odmah uletim dve i skratim muke.

Kao sto su ti mnogi rekli 18-ka..i potrosis pelet iz ove sezone...Posle jos jedna 12-ca..i resio si sebi problem..Najveca dilema ce ti biti proizvodjač..mada verujem da svaka klima preko 1.000€ ne moze da bude losa..Srecna kupovina..

Kao sto su ti mnogi rekli 18-ka..i potrosis pelet iz ove sezone...Posle jos jedna 12-ca..i resio si sebi problem..Najveca dilema ce ti biti proizvodjač..mada verujem da svaka klima preko 1.000€ ne moze da bude losa..Srecna kupovina..
Bio čovek da vidi prostor. Tvrdi da Midea Xtreme 18 završava i da nema potrebe za Mitsubishi Heavy recimo , Daikin Sensira navodno neće biti za grejanje toliko efikasna. Nemaju Fujitsu niti druge Daikin proizvode.
U fazonu sam 200-300 viša cena nije problem samo da zadovoljava nominalne vrednosti uz pouzdanost.

Neka me isprave iskusniji u sali klimasi..Ali ja bih pre isao na nesto jače i sigurnije ako je u planu da.izbacis pelet sl.god.Ako ne cuvaj kotao zlu netrebalo..ili neodustaj od kupovine onoga sto si i planirao..

Dobar dan
da ne pokrećem novu temu, značilo bi mi
vaše mišljenje - da li se može stan od 60 kv grejati i hladiti inverter bosh klimom? cene su niže nego kod kvalitetne konkurencije, bilo da je 18 -t tica ili 12-tica u pitanju.
Hvala najlepše
Još da dodam-sve su prostorije povezane tj iz kuhinje i dnevne se ulazi direktno u dve male sobe, bez hodnika izmedju.

Vrh Dno