Šta je novo?

Je li neko za (khhmm) Hi-Fi diskusiu ? :)

silverglider

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
30.07.2000
Poena
770
Ajde da pocnem ja sa jednim za vas prostim pitanjem: kabliranje.

Sta se preporucuje, kako, koje firme, pozlata kontakata ili ne, itd.

Guknite golubovi :)

Zar i ti, sine Brute ??? :D

No, prvo i osnovno pitanje, koji rang cene ? Raspon cena jednog interkonekt kabla je prakticno od 10$ do 10.000$...(ustvari, mozda bi se malo namucio da ti nadjem neki za 10.000, ali bi moglo tu negde, blizu :) )

Kao drugo, kakav kabl treba ? Interkonekt, zvucnicki, digitalni, napajacki ? Ili govorimo o kompletnom kabliranju celog sistema ?

Ustvari, mozda si mislio i na interno kabliranje uredjaja - zvucnika ili pojacala - jer to je opet potpuno drugi padez ?

Nema odredjene firme. Mora se proba sve i svasta sa odredjenim uredjajima, pa se izabere sta najvise odgovara. Kod tebe to moze u Dojchland, a kod nas uglavnom ne moze, jer nema velikih audio salona sa mnooogo razlicitih kablova.
Ima neki lik u Vojvodini, Dabic, koji radi dobre, rucno radjene kablove.
Generalno, ako zvucnici imaju bi- ili tri- wiring, za basove koaksijalni kabl sa punom centralnom bakarnom zicom, dok za srednje i visoke, licnasti, sa posrebrenim bakarnim licnama, ili za bogatase full srebrne licne.
Za one koji ne znaju, u high-endu se koriste i skuuupi strujni kablovi za uredjaje 99,99% OFC bakar (ono sto pisu na sve i svasta da je OFC bakar, nije nego), i oni kostaju od 10 Eura za metar, pa navise. Radi ih i AudioQuest, a njihove kopije za 1/2 cene radi neka Tajvanska firma, i to kod nas dobavlja firma Kanibal sa NBGD-a.

Ja nista ne razumem sta vi ovde pisete. :p A i kad je ovaj Silver postao Hi-Fi manijak, moracu dva puta da se prekrstim i levom i desnom. :p :D

Ma kakav crni HiFi manijak ? Znam ja da je to tvoja bransa, a mnogo si mi se nesto tamo aktivirao oko o/c-a, pa rekoh, daj da te vratim na pravi kolosek :D
A i vratio ti se ovaj sto ne placa porez (NoTax), pa imas lepo sa kime da se shamarash :p

Elem, ono sto me ponukalo da pitam jeste jedna mala prodavnichica iz komsiluka koja ja pocela da nudi neke satro kvalitetnije kablove; firme koje poznajem iz drugih oblasti pa ne znam da li su dobre i u ovoj oblasti; tipa pozlaceni cinc kablovi od Belkinai slicno. Generalno sam ganjao info o kablovima za povezivanje izmedju komponenti i slicno - ali ne napojni i ne zvucnicki (ono, stigla informacija o tax-returnu, pa sad ... :D).

P.S.
Kako se Onkyo rangira sa svojim audio proizvodima (dakle, generalno) ?

silverglider je napisao(la):
Ma kakav crni HiFi manijak ? Znam ja da je to tvoja bransa, a mnogo si mi se nesto tamo aktivirao oko o/c-a, pa rekoh, daj da te vratim na pravi kolosek :D
A i vratio ti se ovaj sto ne placa porez (NoTax), pa imas lepo sa kime da se shamarash :p

Elem, ono sto me ponukalo da pitam jeste jedna mala prodavnichica iz komsiluka koja ja pocela da nudi neke satro kvalitetnije kablove; firme koje poznajem iz drugih oblasti pa ne znam da li su dobre i u ovoj oblasti; tipa pozlaceni cinc kablovi od Belkinai slicno. Generalno sam ganjao info o kablovima za povezivanje izmedju komponenti i slicno - ali ne napojni i ne zvucnicki (ono, stigla informacija o tax-returnu, pa sad ... :D).

P.S.
Kako se Onkyo rangira sa svojim audio proizvodima (dakle, generalno) ?

Koliko vidim interesuju te interkonekt kablovi. Pa vidi sta ima u toj bakalnici pa nam javi, uspu reci i koje uredjaje imas. Nemoj posle da bude skuplji kablovi od uredjaja. :p :D Onkio nesto bas ne pratim zadnjih dve-tri godine, ali su ranije bili tu i tamo solidni.

notax je napisao(la):
Nema odredjene firme. Mora se proba sve i svasta sa odredjenim uredjajima, pa se izabere sta najvise odgovara. Kod tebe to moze u Dojchland, a kod nas uglavnom ne moze, jer nema velikih audio salona sa mnooogo razlicitih kablova.
Ima neki lik u Vojvodini, Dabic, koji radi dobre, rucno radjene kablove.
Generalno, ako zvucnici imaju bi- ili tri- wiring, za basove koaksijalni kabl sa punom centralnom bakarnom zicom, dok za srednje i visoke, licnasti, sa posrebrenim bakarnim licnama, ili za bogatase full srebrne licne.
Za one koji ne znaju, u high-endu se koriste i skuuupi strujni kablovi za uredjaje 99,99% OFC bakar (ono sto pisu na sve i svasta da je OFC bakar, nije nego), i oni kostaju od 10 Eura za metar, pa navise. Radi ih i AudioQuest, a njihove kopije za 1/2 cene radi neka Tajvanska firma, i to kod nas dobavlja firma Kanibal sa NBGD-a.
U Beogradu i sire po Srbiji moze da se nadje svaki zamislivi kabl, prakticno nema sta nema kod ljudi, pa se medjusobno pozajmljuje na slusanje. U Nemackoj nema sanse da bilo gde covek nadje takav izbor kablova, barem za 50% kablova kojih ima kod nas cak i vrhunski nemacki dealer nikada nije ni cuo...

Mile Dabic je beogradjanin, nije jedini koji pravi kablove, ima ih pet-sest njemu slicnih "majstora", i sacuvaj me Boze pravljenih kablova...

Na bi/tri wiring nikada ne treba mesati razne vrste kablova, jer to menja tonalni karakter zvucnika, kao da si recimo modifikovao skretnicu. Striktno se drzati jednog proizvodjaca, eventualno mogu da se upotrebe razliciti modeli ( veci presek na bas, manji presek na visoke), ali obavezno od istog proizvodjaca, da bi se obezbedio isti tonalni karakter (svaki proizvodjac ima svoj karakteristicni karakter zvuka, koji zadrzava kroz celu gamu proizvoda...)

Svaki proizvodjac kablova pravi i napajacke kablove, AudioQuest je samo jedan od stotina...

Generalno, fabricki pravljeni kablovi su uvek znacajno bolji od onih koji se kupuju na metar pa se terminisu u "domacoj radinosti", zbog specificnih nacina terminacija u fabrickim uslovima.
Kod nas vazi pogotovo za napajacke kablove, jer je jos i moguce naci kvalitetne Cinch konektore i zvucnicke"papucice" ili "banane", ali kvalitetne muske i zenske strujne stekere (npr. takozvane "hospital grade") je nemoguce naci.

Pitanje materijala...uf, ajd drugi put, ne mogu vise...

Ma nista posebno od opreme, najobicniji mainstream (da ne kazem nesto gore :D):

Pijonir VSX-C300 (pojacalo)
Pijonir DV-454 (dvd/cd/mp3) i
Yamaha YST-SW320.

Nisam toliki audiofil da bi mi trebala vrhunska audio oprema, nego relativno ok kucni bioskopcic. Verovatno ne bih ni primetio nesto razliku izmedju slicnog kabliranja, ali to je jedino sta jos moze da se promeni, a da ne kosta mnogo. Zato i pitam: ima li vajde ili ne ? :)

Ma nista posebno od opreme, najobicniji mainstream (da ne kazem nesto gore :D):

Pijonir VSX-C300 (pojacalo)
Pijonir DV-454 (dvd/cd/mp3) i
Yamaha YST-SW320.

Nisam toliki audiofil da bi mi trebala vrhunska audio oprema, nego relativno ok kucni bioskopcic. Verovatno ne bih ni primetio nesto razliku izmedju slicnog kabliranja, ali to je jedino sta jos moze da se promeni, a da ne kosta mnogo. Zato i pitam: ima li vajde ili ne ? :)

Za tu skalameriju ti je dovoljan i kanap za ves da turis izmedju za povezivanje. :p :D :D

Aca je napisao(la):
Za tu skalameriju ti je dovoljan i kanap za ves da turis izmedju za povezivanje. :p :D :D
A ako mu treba koaxijalac za bas neka ga proturi kroz one noTaxove zenske carape :D :D

Skalamerija vam u gacama :D

Ja sam odgovorna glava familije i dovoljno je sto bacam vec tolike pare na racunare, a ne treba mi (da radim to i sa muzikom, ocelavio bi do cetrdesete :p ). Da me nije obradovalo poresko, ne bi uzeo ni ovo :)

No, nisam ni dobio neke preterano konkretne odgovore za kabliranje uopsteno (nece ni ovo do veka stajati na stalazi).

BTW, valja li sta Yamaha DSP-AX2 pojacalo ?

P.S.
Drapine, malo ga pretera za "vrhunske nemacke dilere".

No, nisam ni dobio neke preterano konkretne odgovore za kabliranje uopsteno (nece ni ovo do veka stajati na stalazi).
P.S.
Drapine, malo ga pretera za "vrhunske nemacke dilere".
Nisam, nisam preterao, ziveo sam u Nemackoj i poznajem ih vrlo dobro !

Nemacka je generalno gledano malo mnogo "leva" zemlja po pitanju hi-fi-ja, imaju neka svoja specificna gledanja i ukuse, specificni izbor ponude, specificna resenja, ma sve je nekako drugacije u odnosu na ostatak sveta...

Da ne navodim sad mnoge konkretne primere, desavalo mi se mnogo puta da udjem u radnju da se raspitam za neku sasvim obicnu i vrlo poznatu americku ili englesku fimu i da me prodavac gleda belo, jer NIKAD za nju nije cuo !!!

Uglavnom preferiraju ili svoje nemacke ili japanske firme i proizvode, sto je van pameti, jer u hi-fi-ju vladaju Amerika i Engleska, pa onda cesto i Italija i Francuska. Japanci uglavnom prave samo konfekciju, mada im se ponekad desi da izbace nesto relativno ozbiljno, a Nemci znaju istina da prave vrhunske uredjaje ali su oni uglavnom vrlo specificnog zvuka, u stilu "to samo majka moze da voli", ili drugim recima dopadaju se samo samim Nemcima...

Sad konkretno, za tvoj slucaj: uzimajuci u obzir da ti je sistem ono sto (bez uvrede) nazivamo japanska konfekcija, nema svrhe ulagati mnogo para u kablazu jer i cak da si iskusni slusalac, neku veliku razliku neces cuti.
Firme koje prave jeftine a ipak kvalitetne kablove su na primer, medju ostalim, Van Den Hul, Kimber, AudioQuest i recimo jos par Engleskih firmi koje je malo teze naci, pa da ih sad ni ne spominjemo.

E sad u skladu sa gore recenim, Nemci imaju i mali milion nekih svojih kablova cija imena se nikad bas nisam potrudio da zapamtim jer i nisu vredna paznje, i sve to bi po mom misljenu trebalo zaobici. Ima ih istina koji i nisu losi, ali su gore navedeni za slicne pare sigurno bolji. Sad se vracamo na pocetak price, tj. nemacki dealer ce ti verovatno gurati te svoje nemacke kablove i verovatno ces olizati djonove dok pronadjes nesto od npr. ove tri firme koje sam naveo.
Osim toga cene ce verovatno biti vise nego sto bi trebalo...za Van den Hul sam recimo siguran da je 50-100% jeftiniji kod nas nego u Nemackoj, verovatno i AudioQuest, za Kimber bas nisam siguran kakve su cene u Nemackoj...

Prema tome ako ti nije problem, nabavi to ovde, trebalo bi mnogo jeftinije da prodjes, a kablovi nisu uredjaji pa da se postavlja pitanje prevoza ili carine.

Dakle raspitaj se prvo recimo za Van den Hul D 102 III HYBRID interkonekt i CS 122 HYBRID zvucnicki ili pak Kimber PBJ interkonekt i 4TC zvucnicki.

http://www.vandenhul.com/cable/d-102-3h.htm
http://www.vandenhul.com/cable/cs-122-h.htm
http://www.kimber.com/pbj.htm
http://www.kimber.com/4tc.htm

Eto cika Drapina ne mrzi da pise, pa ti je sve potanko objasnio. BTW Drapine ne diraj mi Luxman-a i Accuphase. :p :D Licno ja od ovoga navijam za holandjanina Van den Hul-a. :)

vlasta je napisao(la):
A ako mu treba koaxijalac za bas neka ga proturi kroz one noTaxove zenske carape :D :D

E moj vlasto, tebi je bas neka frka, kada si zakljucio da sam pisao o zenskim carapama, a to se nigde ne pominje. Samo charape.
Za one koji nisu vichni logici, da razjasnimo. Par iznosenih charapa - stereo charape (dobro se chuju). Pa, sad, koje charape smatrate smrdljivijim (dobro se chuju) u toj kombinaciji, muske ili zenske, to vam je prepusteno sa sami zakljucite.

notax je napisao(la):
E moj vlasto, tebi je bas neka frka, kada si zakljucio da sam pisao o zenskim carapama, a to se nigde ne pominje. Samo charape.
Za one koji nisu vichni logici, da razjasnimo. Par iznosenih charapa - stereo charape (dobro se chuju). Pa, sad, koje charape smatrate smrdljivijim (dobro se chuju) u toj kombinaciji, muske ili zenske, to vam je prepusteno sa sami zakljucite.
:D :D :D Post Godine 2002!!!!! Ma kakva 10! Cista 100!!!! Svaka cast!!! :D :D

Nazad
Vrh Dno