Šta je novo?

Je li moguće?

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Pa ljudi je li moguće da starije ploće kao što je moja na kojoj radi Celeron 400 ne mogu prepoznati HDD od 40GB?

Kupio sam onu barracudu i nikako ne mogu f disk.
Kaže no fixed disks found!

Jel' to moguće?

I kako da provjerim da li uopšte ovaj HDD funkcioniše?

Naravno da je moguce. Instaliraj Partition Magic pa napravi jos par particija.

Naravno da PM neće rešiti problem, ako u BIOS-u postoji ograničenje i ne može uopšte da se pozna HDD (npr. starije ploče su prepoznavale do 8 giga, mada sumnjam da ta tvoja ima to ograničenje). U svakom slučaju probaj sa BIOS updateom za tvoju ploču.

Delimir je u pravu. Probaj da flash-ujesh bios. Proveri i na sajtu proizvodjacha mozda imas software tj hd ima sopstveni bios koji overide-uje sistemski.

taj trip sam ja imao sa mojim maxtorom kad odnesem kod nekih drugova koji imaju starije ploce jednostavno nece da radi.... kod brata je proradilo na chaintech-ovoj ploci tako sto smo u biosu iskljucili da u opste proverava taj disk tj bios ga ni ne vidi a u XP radi ne pitaj kako ali radi ... jedino je caka sto je kod njega onda taj disk ubacen kao drugi

Mozda

Koji je chipset?
Cak i na SiS-u(BX-Pro shit), kad sam stavljao opciju "auto" za detekciju prilikom butovanja, proradio je 60GB. Znaci, ne detektujem disk za stalno, vec prilikom svakog restarta ponovo!
Na BX-u je ladno prolazio WD od 45GB.
A update BIOS-a uradi pod obavezno.

Evo sve o mojoj ploći i štase dobije Updateom BIOSa:
http://www.soyo.de/produkte/6/v6bep.htm

Updateom se ništa ne dobije, to jest fleshovanjem.
Prevelik mi je rizik taj flash, kad po opisu ne donosi ništa...
Ili?

A kako to da ga ne čita?

Moj nije ni podjeljen na particije u tome je i fazon.
Moram prvo fdisk, pa format.
Ali kaže kad upišem fdisk, no fixed disks found!!!!

Kako to riješiti?

Jel' trebam na neki drugi PC odnijeti pa to odraiti pa će funkcionisati na mom?

Ako mislim vraćati disk ne smije ništa biti rađeno na njemu!

Zato mi trebaju 100% informacije!

||NeX|| je napisao(la):
Evo sve o mojoj ploći i štase dobije Updateom BIOSa:
http://www.soyo.de/produkte/6/v6bep.htm

Updateom se ništa ne dobije, to jest fleshovanjem.
Prevelik mi je rizik taj flash, kad po opisu ne donosi ništa...
Ili?

Kao prvo: Soyo ima odlicnu podrsku, i updateovi itekako dodaju neke nove/bolje opcije isl. Rizik nemas ako odradis sve lepo.
Kao drugo: kako bre nista ne moze biti radjeno po disku???
Kupis, instaliras, a on npr. crkne posle dva dana. Pa normalno da ga vracas i trazis drugi.
Trece: meni mirise da si dobio neispravan disk. Ubodi ga kod nekog druga da vidis da li uopste radi, pa da nastavimo pricu.

||NeX|| je napisao(la):
Kako će Partition Magic to riješit' kad ga ni Windows ne vidi, tačniej rečeno neće da digne sistem dok ej taj HDD prikopčan!

Nene pogresno sam skapirao tvoj probem. Mislio sam da ti vidi nekoliko GB a ostalo ne, sto je bio slucaj koji je moj ortak imao, koji je resio onako kako sam i rekao.

BokiPK je napisao(la):
Kao prvo: Soyo ima odlicnu podrsku, i updateovi itekako dodaju neke nove/bolje opcije isl. Rizik nemas ako odradis sve lepo.
Kao drugo: kako bre nista ne moze biti radjeno po disku???
Kupis, instaliras, a on npr. crkne posle dva dana. Pa normalno da ga vracas i trazis drugi.
Trece: meni mirise da si dobio neispravan disk. Ubodi ga kod nekog druga da vidis da li uopste radi, pa da nastavimo pricu.

A šta ako pogriješim.
Kako ću resetovati BIOS?
Ako to mi kažete onda ću ipak flashovati!

Ja sam imao slican problem.Doneo drug njegov hdd da mu snimim neku gomilu pesama i ploca naravno ne prepozna hdd od 60gb.Onda on zeljan pesama skine sa neta flash za bios i flashuje ga,samo sto se meni cini da je on tu nesto zeznuo i da nije lepo odradio.Medjutim komp je radio ok neko vreme,a onda je kada sam ga jednom ukljucio,samo je zaglavio kod dela "verifying dmi pool data"(dok je dizao sistem).Rastavio sam komp na sastavne delove,sve sam pregledao i nista.Nekim cudnim slucajem mi je te iste noci zadimio flopi(bukvalno zadimio,soba mi je 3 dana smrdela).Sta sam uradio-ocajavao sam par dana:D a onda sam otisao kod drugarice,skinuo flash za bios,snimio ga na par disketa za svaki slucaj,pokupio joj flopi,dosao kuci i sredio stvar.Sve funkcionise vrlo jednostavno.Na jednu disketu snimis program za flesovanje biosa i bin file koji odgovara tvojoj ploci(sve imas na sajtu proizvodjaca).Sve radis iz dosa,pokrenes program za flesovanje i ucitas file.E sad,ja nisam mogao to da odradimiz dosa jer sistem nije mogao da se podigne,na svu srecu,kad upalim komp pre nego sto zaglavi ispisuje mi na dnu ekrana pritisni alt+f2 za ulaz u award flash.To sam uradio i evo komp radi ok.Jedini problem je sto jos uvek ne prepoznaje velike hdd-ove:)Mozda ce tvoja da prepozna kada flesujes,ova moja je neka sugava:DKoliko sam skapirao ne mozes mnogo da zeznes bios,ali ipak pazi sta radis.

I u mene je neka šugava. Ne mogu da vjerujem da bios flash file koji je napravljen 1999 ima update za hdd-ove od 40GB!

Jednostavno nemoguće i to me koći da pokušam!

A šta ako pogriješim.

Ma teško da ćeš pogrešiti. Samo bih ja ipak pre flešovanja otišao i našao softver za softversko dizanje.

Ja sam jednom proveo čitavo popodne terajući 2 Quantuma lct od po 30 Gb na dve matore ploče,
(btw. celo popodne zato što sam prvo besomučno kopao po Biosu i konektorima...:D )
ali je prorailo i dan danas rade (ploče se ne sećam koje su ali je jedna bila sa K6 na 300 a druga valjda beše baš sa nekim Cel.)

E sad za Quantuma je bio tada na sajtu softver, a za tvoj slučaj traži već kod proizvođača.

Kažu doduše da je takav rad sa diskom sporiji od "normalnog", ali ja nisam merio, ljudi se nisu žalili pa...

BIOS ako se ipak rešiš da fleshujes teško da možeš da omaneš, samo bih se pre operacije prekrsti
(da ne nestane struje slučajno...)

pozdrav

Vrh Dno