Šta je novo?

je l' treba nekom terapija?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

zokish

Slavan
Učlanjen(a)
29.10.2004
Poena
319
preneto sa PC Berze:

"U Kini počelo lečenje zavisnika od Interneta : U Pekingu je započeto sa lečenjem grupe 12 mlađih ljudi, uglavnom tinejdžera, od nove bolesti - zavisnosti od kompjutera i Interneta. „Sva deca uključena u ovaj program napustila su školu zbog provođenja previše vremena u igranju kompjuterskih igara ili ćaskanju na Internetu“, izjavio je dr Tan Ren, direktor klinike. „Oni pate od depresije, nervoze, straha i bezvoljnosti za odnose sa drugim ljudima, ali i panike i agresije. Među problemima koje imaju jesu i nesanica i podrhtavanje ruku.“ U Kini, prema državnim podacima, ima 94 miliona korisnika Mreže, što je druga najveća brojka u svetu – na prvom mestu su SAD. Država podržava upotrebu Interneta u poslovne i obrazovne svrhe, ali ističe da ova tehnologija može imati negativne posledice po moralne i tradicionalne vrednosti. Zbog toga vlasti redovno zatvaraju Internet kafiće, od kojih mnogi rade ilegalno.
Na državnim medijima se iznose slučajevi bizarnog ponašanja Internet igrača među kojima su ubistva i samoubistva. I pored takvih vesti, broj javnih Internet mesta se povećava, a ovakvi objekti se nalaze čak i u najmanjim i najsiromašnijim selima. Kafei su obično krcati do kasno u noć.

Klinički psiholog Kimberli Jang sa Bredford univerziteta 1998. godine je objavila knjigu o Internet zavisnosti, koja je nedavno prevedena na kineski jezik. Ona nije iznenađena javljanjem problema sa prekomernom upotrebom Mreže u ovoj zemlji.

Odeljenje na kome su smešteni mladi zavisnici nalazi se u državnoj bolnici u Pekingu. O njima se brine 11 lekara. Neki od pacijenata dolaze dobrovoljno, dok jedan broj dovode i roditelji. Glavni razlog za prekomernu upotrebu kompjutera je bežanje od svakodnevnog stresa koji izazivaju roditelji sa prevelikim zahtevima za uspeh u školi.

Tretman obično traje između 10 i 15 dana, a cena po danu je oko 48 dolara. U toku tretmana primenjuje se mašina koja impulsima od 30 volti na određenim tačkama stimuliše nerve, ali i infuzije, koje, po navodima medicinske sestre koja radi u bolnici, imaju za cilj da normalizuju stanje elektrolita u mozgu. Pacijenti često dremaju i igraju karte, a sobe u kojima su smešteni su sunčane i dekorisane veštačkim cvećem.

Po navodima zvaničnika bolnice, efekti terapije su dobri, ali ključno je da se osoba drži podalje od kompjutera nakon terapije."

a kad forum "nestane" na par sati setite se kako vam se znoje prsti :type:

Sta? Da placam 48 dolara dnevno i jos da dobijam elektrosokove? Neka hvala bolje da za te pare uvedem ADSL i jos mi ostane za temeljan upgrade :d

a, znači ti bi da povećaš IT dozu :bottle: :d

URGH! je napisao(la):
Sta? Da placam 48 dolara dnevno i jos da dobijam elektrosokove? Neka hvala bolje da za te pare uvedem ADSL i jos mi ostane za temeljan upgrade :d

U potpunosti se slazem sa tobom!!

:type: :type: :d

A sa alkoholizmom i narkomanijom su zavrsili posao, pa sada "otkrivaju" internet.
Sto li me ne lece od zavisnosti od para??? :mad: Toga nema previsse, a!

Poslednja izmena:
Umesto da detetu jednostavno uskrate dzeparac, oni ga shalju na elektroshokove da bi imao bolji uspeh u shkoli?! Roditelji su za lechenje ako tako postupaju

lepo spakuješ kućište pod ključ, kakvi elektrošokovi... na šta sve neće uzimati pajserima keš...

A sta ako postanes zavisnik od elektrosokova :p :d :d

Htedoh da kazem nesto slicno -tamo kazu da se u sobama igraju karte, a s obzirom da ne mogu da se svucem s Pazaaka (KOTOR mi je jos uvek na masini iskljucivo zbog toga da bih igrao Pazaak dok mi ne ponestane svesti), bottom line bi bio da bih izgoreo za oko 1500 dolara (koje uzgred nemam) i jos zesce se navukao na Pazaak,a gde bi se onda lecio od toga? :D

Evo da vam Dr. Marti propise terapiju.
Svima u ovom tredu po jednomesecni ban a da vidimo za posle.

Marti Misterija je napisao(la):

Eto sta ti je Balkan -pa u Finskoj bre za zavisnost o internetu oslobadjaju od vojske (bila vest na benchmarku), a ti bi nas da poizbacujes sa foruma,nemoj bre po ugledu na Amere da vas tuzimo sto smo se navukli na vas forum,pa da se isponadogradjujemo za dz :d

čika doco, a je l' to podrazumeva karantin?

>>I pored takvih vesti, broj javnih Internet mesta se povećava, a ovakvi objekti se nalaze čak i u najmanjim i najsiromašnijim selima. Kafei su obično krcati do kasno u noć.<<

Ma daj kakav je ovo glupi chlanak. Zamisli internet kafe ispod gazele u karton naselju iliti ciganmaloj i cigu koji kaze a bre batke daj neki dinar vish da sam navuchen na ti internet...
A ako se deca navuku na komp pa najjeftinije je upucati ih i kupiti druga na rasprodaji :)

to3a je napisao(la):
A ako se deca navuku na komp pa najjeftinije je upucati ih i kupiti druga na rasprodaji :)

@Moderatori
Plese brišite ove gluposti.

Po reakcijama vidim da uopshte ne razumete u chemu je tu problem. Naravno necete ni razumeti dok ne osetite na sopstvenoj kozhi, a nadam se da necete. Zavsnost od interneta je ozbiljan poremecaj a ne neka izmishljotina smishljenja za kradju para. Mozhe se rame uz rame porediti sa teshkim oblicima depresije, anksioznosti i sl. Nije to neki hir, i oduzimanje dzeparca i sakrivanje tastature ili celog kompa nece uopshte pomoci! Potrebne su nedelje ako ne i meseci lechenja + podrshka porodice, a ne zabrane jer imaju suprotan efekat.

Najtoplije vam preporuchujem da se shto vishe informishete o tome, vrlo chsto ljudi zbog neobaveshtenosti ne shvataju da imaju problem (ne kazhem da ga vi imate) dok ne utonu dublje i dok se stvari drastichno ne pogorshaju...

Slazem se sa delacroix-om u svemu sto je gore naveo, cak imam u neposrednom okruzenju dobar primer kako je zavisnost od interneta zaista bolest.

U pitanju je relativno mladi bracni par kod koga lepsa polovina provodi skoro ceo dan na IRC-u i kojima je brak na ivici kolapsa zbog toga. Posle par akcija tipa: ne uplati se internet za taj mesec, skine se modem sa kompa, nista nije pomagalo jer je zena non stop visila u internet klubu pod izgovorom da je kod koleginice, komsinice na kafi itd.

Posle ozbiljnog razgovora za suprugom, koji je sazvao "porodicni sastanak" njen komentar je bio da to nije nista strasno i da moze da prestane kad god hoce.

Da li vam ovaj komentar zvuci poznato .... ?

Jesi siguran da je brak u krizi zbog interneta ili prosto zbog chatovanja?

Hocu da kazem mozda je devojka udaraljka pa chatuje sa potencijalnim partnerima po ceo dan sto bi naravno svakoga nateralo da takvu vezu prekine, ja licno ne bih imao nista protiv kad se budem ozenio da zena voli da cepa Heroes ili nesto slicno 3-4 sata dnevno (daleko bolja varijanta nego da moram da slusam sta joj je prekjuce rekla drugarica o drugarici dok su pile 17-tu kafu tog dana :wall: ),naprotiv posto i sam evo vise od 20 godina dnevno presedim najmanje 4 sata ispred kompa.

nemoj ni da se šališ sa tim stvarima!

auuuuuffffffff...

:D

jesmo pomalo sick, ali to je zdravo, bar se nešto nauči... većina ćoškari ispred dragstora, mi ćoškarimo po forumu, ICQ, MSN. Ja uvek uz to i surfam, pročitam sigurno neki zanimljiv članak, naletim na dojaja tutorial ili sors. Kapiram da je ipak bolja verzija ćoškarena ovo, pošto alternativno jedini uspeh je pišanje, mlatimuđenje bez ikakvih pozitivnih efekata i određen broj uništenih moždanih ćelija.

URGH! je napisao(la):
Slazem se
:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno