Šta je novo?

JBL TLX 510 zvucnici i Technics SA-190 risiver

nesharm

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
11.12.2000
Poena
680
Jel ima neko neka iskustva sa ovom opremom?

De nadje tu vrhunsku opremu. :d Bezi bre od Technics-a, kad je pa to imalo nesto sto lici na dobar zvuk.

Aca je napisao(la):
De nadje tu vrhunsku opremu. :d Bezi bre od Technics-a, kad je pa to imalo nesto sto lici na dobar zvuk.

S obzirom da je za dzabe...:).

Mator je, valjda ga to vadi :).

@Aca:
Technics je imao najbolje dekove, RSB 100 je pojam za sve ostale dekove napravljene pre i posle njega. RSM 245 je takodje bio zakon uredjaj. Ako su umeli to da naprave valjda umeju da naprave i receiver?

@nesharm:
Ako je dzabe, niste te dakle ne kosta da probas, sigurno zvuci bolje od Creative, Altec Lansing, Logitech, Ozaki, Genius i ostale kompjuterske kozmetike.

Ma naravno da je za 6 klasa bolje, mislim nema o tome price, nego zanima me kako se kotiraju ovako.

Btw, Technics nema neka pojacala, bili i ostali konfekcija.

audiofreak je napisao(la):
@Aca:
Technics je imao najbolje dekove, RSB 100 je pojam za sve ostale dekove napravljene pre i posle njega. RSM 245 je takodje bio zakon uredjaj. Ako su umeli to da naprave valjda umeju da naprave i receiver?

@nesharm:
Ako je dzabe, niste te dakle ne kosta da probas, sigurno zvuci bolje od Creative, Altec Lansing, Logitech, Ozaki, Genius i ostale kompjuterske kozmetike.

Ti mora da se salis ili moze biti da nisi cuo za Nakamichi, Alpage Alpine, Teac, Tandberg i da ne nabrajam dalje firme koje su zaista pravile odlicne dekove. Ne kazem da je taj Technics los, ali daleko je od najboljeg. A ovde je rec o pojacalima koja su bila najgori krs u nizoj i srednjoj klasi.

Aca je napisao(la):
Ti mora da se salis ili moze biti da nisi cuo za Nakamichi, Alpage Alpine, Teac, Tandberg i da ne nabrajam dalje firme koje su zaista pravile odlicne dekove. Ne kazem da je taj Technics los, ali daleko je od najboljeg. A ovde je rec o pojacalima koja su bila najgori krs u nizoj i srednjoj klasi.

Nakamichi Dragon mislis i tome slicno? Cuo sam i video, nisam odusevljen -- po mom skromnom misljenju to je prilicno izvikana sprava. Alpage nikad cuo. Alpine za kola mozda? Koliko se secam Teac je imao dobre trakase a dekovi im nisu bili nista narocito. Tandberg je ok.

RSM 245 sam imao ja, a RSB 100 sam imao prilike da vidim i cujem (i koristim) puno puta. Troglavi dek koji je bio u stanju da snimi dobar snimak i na najgoru kasetu zahvaljujuci fenomenalnoj kalibraciji i izuzetno kvalitetnoj glavi. Pogon trake je imao zavijanje i podrhtavanje svega 0.0022% (RSM 245 je imao 0.0045%). Radili su fenomenalno i posle 10-tak godina koriscenja.

Sto se tice pojacala, jesu konfekcija, ali po mom misljenju verovatno bolja od danasnje konfekcije.

Koliko se secam Teac je imao dobre trakase a dekovi im nisu bili nista narocito.

ne bih se slozio s tobom u vezi TEAC-a

TEAC Z-6000 (kod mene vec skoro 20god, dbx, 92dB na metal kaseti, 30kg . . . )
TEAC Z-7000
TEAC C-1 ako se ne varam...
TASCAM 122 do 122MK3 (jedna od najboljih pro dekova...)

to je sve izaslo iz TEAC-ove "kuhinje" tako da . . .

poz,
Nebjsa

pantaNS je napisao(la):
TEAC Z-6000 (kod mene vec skoro 20god, dbx, 92dB na metal kaseti, 30kg . . .

Ne secam se tezine -- Technics RSB 100 dbx, 96 dB na skoro svakoj kaseti :)

Technics dekovi ?!?

Technics NIJE IMAO najbolje dekove,vec je imao dosta problema sa kalibracijom glave koja je jedno snimala,a u dobrom broju slucaja drugo reprodukovala,a pogotovo je bila losha produkcija kaseta snimljenim na ostalim dekovima zbog same glupe glave.Tascam,Teac,Nakamichi i troglava Aiwa jedu Tecnics dekove za te pare ili za kvalitete koji pruzaju.

>>Nakamichi Dragon mislis i tome slicno? Cuo sam i video, nisam odusevljen -- po mom skromnom misljenju to je prilicno izvikana sprava<<

Prijatelju,znas sta mislim,evo :mad: :mad: :mad:
Jel ti znas o cemu pricas ? O npr.keramickoj glavi Nakamichi-ja,o zvuku gde je reprodukacija bila 100% original,cak te iste kasete danas bolje zvuce od velike vecine bugarskih diskova koje si sluso u zivotu.Daj ne budi smesan.Tecnics je jedino dobar za gramofone,CD playere jer koristi Philips glavu i poneka pojacala,tipa SUV-900.Da ti ne pricam o njihovim cuvenim zvucnicima gde visokotonac,kalotni,u njihovoj izvedbi svira do 300 khz,tako poise :crash: :crash: :crash: :crash: (naravno Technics)

A,za JBL nemam reci.DJUBRE !!! Slusao sam ih sve sto moze ovde kod nas da se nadje i mislim da je rec DJUBRE sasvim adekvatna,pogotovo sto za te pare mozes da radish samogradnju koja ce da jede te kutije za DORUCAK

Ti zvucnici nisu stigli odavde, vec iz Dojchland. Pravo da ti kazem, stvarno nisu nista narocito, konfekcija od 200 evra, mada su malko bolji od starih Sony-ja. Kako sam ih za dz dobio (a stari su 2 godine), mislim da nisam lose prosao :).

Samogradnju cu raditi kad bas budem imao kinte, tipa da se otvorim 600-1000 evra za to, a to ce malo pricekati :).

Pitanje za one malo sterije: Otkad su to dekovi upali u vrhunski Hi-Fi?

koji su to zvucnici jbl TLX 510?

Ima li ih negde na internetu?

Ne, nasao sam ih samo u prodaji u Nemackoj, a na njima pise Made in Denmark :).

Josh malo o dekovima,samogradnji...

Sto se tice technics-a nadam se da sam dobro objasnio - IMA VELIKIH PROBLEMA sa AZIMUTOM GLAVE i to svi ljudi,koji se dobro razumeju u dekove,znaju,Zato je malo neukusno porediti ga sa Teac,Tascam,Nakamichi,Akai a u veliom broju slucajeva i Aiwa dekovima.Pitajte samo servisere koji zadovoljno trljaju ruke kad im dodju dobri stari Technics-i ;)
Sto se tice samogradnje,fina kombinacija se moze uraditi od Visaton komponenti (pogledaj Visaton Starlet,Alto i sl) za nekih 300-500 Eura (npr. DT94,W200S - Visaton, pogledaj cene na www.visaton.com i predloge za samogradnju,iste su i kod nas ) i ti zvucnici ce da POJEDU te JBL kutije za DORUCAK,za RUCAK ce jesti INFINITY Kapp-a, a za VECERU-npr.MONITOR AUDIO ili neki WHARF (ja i ne znam kad su oni to (Wharf) pa pravili fine kutije),za tu cenu,pa i vise.Ja imam trenutno B&W 603 S2 koji su klasa za napomenute zvucnike,ali daleko su oni od HI End-a svetlosnim godinama.KAd neko mota kalem oko visokog debljine mog malog prsta,pravi *****rije sa skretnicom tako da se dobija vrednost otpora za divljenje i debilizam,stavi woofer komponentu koja je *****SKI resena i koji stalno pravi tutnjavu-cuveni VROOOM...sta jos tu da kazem.Visoki,koliko god deluje jebozovno je TEZAK KRSH i ne da se ukrotiti ni bicem,sataro,sekirom... ;) To je jednostavno rezultat mass proizvodnje gde se stede milioni i milioni evra i dolara zbog nekoliko namotaja kalema vishe i kvalitetnije skretnice,a da ne pricam o zvucnicima... :wall: A,poredjenja radi - B&W je pravo zlato u odnosu na npr.JBL,iskreno kazem i mislim.Ja zatvorenije kutije koje sviraju vishe u sebi nego do mog uha skoro da nisam ni cuo,ako ne racunamo neke Tecnics(pa i Sony) zvucnike koje su tezak primerak lozenja ljudi (kalotni visoki koji radi do 100Khz - hahahaha :) :banana:
Zato nije ni cudo sto radim samogradnju Visaton VOX 300 (AL130,KE 25SC,TiW 250XS) koji ce biti remek delo za te vece pare.Odnos cena kvalitet je dobar,pogotovo sto ce se sve raditi polipropilenima,ma pozvacu vas da poslusate kad zavrsimo,za jedno 2-3 meseca.Jedni od najboljih zvucnika koje sam dosad cuo su bili mali zvucnici sa Scan-Speak komponentama(oko 30l),gde je radjena drvenarija - perverzija,sa godovima drveta u nekih 20-ak slojeva,nesto poput Stradivari rucne izrade,to je zvuk da se smrznesh,mada cekam uskoro da cujem 3-sistemske kutije od istih komponenti.Dynaudio,Scan-Speak,Seas su vrh,pa onda idu Vifa-Visaton,Peerless itd...Pricam za ono sto se mozes naci kod nas.Pozdrav

Sta si hteo celom ovom pricom da kazes?!?!

Halo, moja baba zna da samogradnjom mozes svasta da postignes, ali cemu toliko duvanja da ces napraviti nenadmasne zvucnike za 300-500 evra? :d

borjan je napisao(la):
Zato nije ni cudo sto radim samogradnju Visaton VOX 300 (AL130,KE 25SC,TiW 250XS) koji ce biti remek delo za te vece pare.Odnos cena kvalitet je dobar,pogotovo sto ce se sve raditi polipropilenima,ma pozvacu vas da poslusate kad zavrsimo,za jedno 2-3 meseca.Jedni od najboljih zvucnika koje sam dosad cuo su bili mali zvucnici sa Scan-Speak komponentama(oko 30l),gde je radjena drvenarija - perverzija,sa godovima drveta u nekih 20-ak slojeva,nesto poput Stradivari rucne izrade,to je zvuk da se smrznesh,mada cekam uskoro da cujem 3-sistemske kutije od istih komponenti.Dynaudio,Scan-Speak,Seas su vrh,pa onda idu Vifa-Visaton,Peerless itd...Pricam za ono sto se mozes naci kod nas.Pozdrav

Stani, zar ti nisi onaj cuveni samograditeljev sa audiofila.net koji je tvrdio da je napravio vrhunski HI-END zvucnik sa SAL drajverima :)

Poslednja izmena:
>>Stani, zar ti nisi onaj cuveni samograditeljev sa audiofila.net koji je tvrdio da je napravio vrhunski HI-END zvucnik sa SAL drajverima<<

prvo,prozivanje ti je bash super,bash si me *****ao.te kutije jedu kao malu decu sve kutije u tom rangu,pa i vishe.Zasto ne reci da ako neko zna da radi sa SAL komponentama to moze mnogo bolje da zvuci nego neki JBL,Monitor Audio i sl.Ti prijatelju,prvo pogledaj sta si i koliko dela ostavio iza sebe u zivotu,pa onda mozesh da prozivash druge.Inace,mi smo prozvani od strane Notax-a,decka koji je sasvim ok,ali zivi u nekom svom svetu i malo se vishe zamerio mnogim ljudima u gradu,zato sto ide i pljuje tudje radove,a vrhunac njegove "karijere" je rad sa Monacor zvucnicima,koje su mnogi ljudi slushali i napljuvali.Ali ja nikad necu reci da je tacno ono sto sam cuo dok to i ja ne cujem,ne vidim,a ima tu i sujete i svega sto krasi DIY.Video sam svojim ocima da Boris "zna znanje" i mislim o njemu sve najbolje,ali ne moram se sa nim uvek sloziti oko svega.Npr. ovaj moj ortak Goran je napravio preko 50 kutija u zivotu,zna sve ljude od Sinise,Borisa,Dejana Dobrina iz dayens-a i 1000 jos ljudi,pa je malo neumesno da pricamo o njegovim mogucnostima.

Prijatelju,boli mene ***** da ja hvalim ono sto pravim vec sam ti rekao da je za te pare bolje nesto napraviti.Izvini ako sam ti previshe napljuvao kutije,ali uvek to gledaj kao stvar licnog ukusa,pa i ne morash da me slushas i cenish moj sud.Zvucnici koje pravim su mnogo,mnogo skuplji i nije mi neki cilj da o tome pricam ili se hvalim,vec samo da dam ljudima ideju da pocnu da prave i rade zvucnike.

borjan je napisao(la):
Ti prijatelju,prvo pogledaj sta si i koliko dela ostavio iza sebe u zivotu,pa onda mozesh da prozivash druge.

Otkud znas ,mozda sam je bas "dioklecijan" na ovom forumu ;) .Koliko se secam i njega si bas tako napao, da nista nije uradio i tako to, kad ono ... :d
Prilicno arogantno i agresivno nastupas, opusti se malo ovo je samo forum.
Za ostalo necu da ulazim, to je stvar izmedju tebe i Notax-a.
Pozdrav

borjan je napisao(la):
>>Stani, zar ti nisi onaj cuveni samograditeljev sa audiofila.net koji je tvrdio da je napravio vrhunski HI-END zvucnik sa SAL drajverima<<

prvo,prozivanje ti je bash super,bash si me *****ao.te kutije jedu kao malu decu sve kutije u tom rangu,pa i vishe.Zasto ne reci da ako neko zna da radi sa SAL komponentama to moze mnogo bolje da zvuci nego neki JBL,Monitor Audio i sl.Ti prijatelju,prvo pogledaj sta si i koliko dela ostavio iza sebe u zivotu,pa onda mozesh da prozivash druge.Inace,mi smo prozvani od strane Notax-a,decka koji je sasvim ok,ali zivi u nekom svom svetu i malo se vishe zamerio mnogim ljudima u gradu,zato sto ide i pljuje tudje radove,a vrhunac njegove "karijere" je rad sa Monacor zvucnicima,koje su mnogi ljudi slushali i napljuvali.Ali ja nikad necu reci da je tacno ono sto sam cuo dok to i ja ne cujem,ne vidim,a ima tu i sujete i svega sto krasi DIY.Video sam svojim ocima da Boris "zna znanje" i mislim o njemu sve najbolje,ali ne moram se sa nim uvek sloziti oko svega.Npr. ovaj moj ortak Goran je napravio preko 50 kutija u zivotu,zna sve ljude od Sinise,Borisa,Dejana Dobrina iz dayens-a i 1000 jos ljudi,pa je malo neumesno da pricamo o njegovim mogucnostima.

Prijatelju,boli mene ***** da ja hvalim ono sto pravim vec sam ti rekao da je za te pare bolje nesto napraviti.Izvini ako sam ti previshe napljuvao kutije,ali uvek to gledaj kao stvar licnog ukusa,pa i ne morash da me slushas i cenish moj sud.Zvucnici koje pravim su mnogo,mnogo skuplji i nije mi neki cilj da o tome pricam ili se hvalim,vec samo da dam ljudima ideju da pocnu da prave i rade zvucnike.

Mnogo, mnogo netačnosti. Radi istine, ja ću napisati kako jeste. Ne svoje mišljenje, već činjenice. Borjane, ako nešto od sledećeg nije tačno, napiši.

Prvo, ja nisam "prozvao" za te kutije. Na audiofil sajtu je postavljena tema o vrhunskim kutijama sa SAL jedinicama. Pošto sam iz Beograda, bio sam pozvan da kutije čujem, i da mišljenje iznesem na sajtu. Ja sam izneo svoje zamerke, onako kako sam mislio da najobjektivnije mogu, a ako se nekome to ne svidja, šta ja tu mogu.

Drugo, Ono što mi je najčudnije je ta priča da sam se ja mnogima zamerio jer idem okolo i pljujem tudje zvučnike. ČISTA IZMIŠLJOTINA. Jedini zvučnici u poslednjih 5-6 godina koje sam negativno ocenio su bili pomenuti. Ako ti misliš da to nije tako, striktno navedi čije sam druge zvučnike negativno kritikovao. Kostruktora, po imenu i prezimenu i koje kutije. Ja sam i na uadiofil sajtu i ovde afirmativno govorio o radovima ace ribona, a ako bi me neko pitao za kutije Siniše Rankova, rekao bih da su odlične.
Nije fer da ovako pišeš. Ako je tebe i Gorana pogodila kritika SAL kutija, nije red da se ovako izmišlja da sam se ja zamerio celom gradu. Niste vas dvojica ceo BG.

Treće, barem 3 ili 4 puta sam te zvao da dodješ kod mene da poslušaš kutije sa Monacor jedinicama, i na kraju nikada nisi ni došao, a pišeš "kako drugi pričaju da one ništa ne valjaju". Šta još reći o tom komentaru? Kod mene je bilo relativno malo ljudi da sluša kutije. Ako je istina "da neki pričaju" da to ne valja, ko su ti ljudi, kada nisu ni bili kod mene? Da li si se zapitao o tom maniru napljuvavanja na daljinu? Nažalost, takvi su ljudi u ovoj zemlji.

Koliko sam ja kritikovao tudje ručne radove, možeš da utvrdiš tako što ćeš da prodješ sve moje postove na sajtovima audiofil, hifi.co.yu i ovom, pa da vidiš koliko je bilo loše kritike (a skoro da je nije bilo), a koliko ima afirmativnih postova za tudje radove. Toliko o tome kakav je ko.

Nakamichi Dragon mislis i tome slicno? Cuo sam i video, nisam odusevljen -- po mom skromnom misljenju to je prilicno izvikana sprava. Alpage nikad cuo. Alpine za kola mozda? Koliko se secam Teac je imao dobre trakase a dekovi im nisu bili nista narocito. Tandberg je ok.

Samo da dodam da ja imam Alpage AL300 dek i da je zvucno bolji po casopisima iz tog vremena od Nakamichi Dragon-a, a i po misljenju mojih prijatelja koji su culi oba na delu. Ja nazalost nisam nikad cuo Dragon-a. Inace, oba su naravno bila u apsolutnoj spic klasi u svim casopisima. A zna se sta je predstavljao Nakamichi Dragon tada.

Toliko o Alpage Alpina uredjajima.

>>Otkud znas ,mozda sam je bas "dioklecijan" na ovom forumu .Koliko se secam i njega si bas tako napao, da nista nije uradio i tako to, kad ono ...
Prilicno arogantno i agresivno nastupas, opusti se malo ovo je samo forum.<<

A otkud ti znas da li sam ja Borjan i kakav je moj rad da bi me kritikovao? Vidish,ti pravish sad istu gresku,kao i ja,da umem da potcenim ljude ;) Priznajem,brzo sam planuo,zato sto se sprdaju za SAL zvucnike na osnovu toga sto je bilo napravljeno_Otada su menjane sve skretnice,a Boris nije se udostojio da dodje da ih poslusa da cuje da sad sviraju bolje.Izmedju ostalog,jedino ih je on i cuo,pa ne vidim kako drugi mnogu toliko da pljuju te kutije,kad ih nisu imali prilike poslusati.JA cenim Borisovo misljenje,sve sto sam imao-rekao sam mu u privantim porukama,ali isto tako ne moram u svemu da se slazem sa njim,zar ne? Kao sto npr.mislim da je Monacor prosecan,da postoji dobar odnos cena-kvalitet,ali da su Visaton komponente,u hi-end klasi,znatno bolje.Ja smirujem strasti i zaista necu nikog da napadam,sve postujem i potrudicu se da smirim svoj agresivniji pristup.NPR.kad je neko pljuvao moje B&W zvucnike,nisam reagovao tako sto sam prozivao ljude,vec samo josh dosta toga dodao,jer sam i ja imao milion zamerki.
pozdrav svima

borjan je napisao(la):
Priznajem,brzo sam planuo,zato sto se sprdaju za SAL zvucnike na osnovu toga sto je bilo napravljeno_Otada su menjane sve skretnice,a Boris nije se udostojio da dodje da ih poslusa da cuje da sad sviraju bolje.Izmedju ostalog,jedino ih je on i cuo,pa ne vidim kako drugi mnogu toliko da pljuju te kutije,kad ih nisu imali prilike poslusati.JA cenim Borisovo misljenje,sve sto sam imao-rekao sam mu u privantim porukama,ali isto tako ne moram u svemu da se slazem sa njim,zar ne? Kao sto npr.mislim da je Monacor prosecan,da postoji dobar odnos cena-kvalitet,ali da su Visaton komponente,u hi-end klasi,znatno bolje.Ja smirujem strasti i zaista necu nikog da napadam,sve postujem i potrudicu se da smirim svoj agresivniji pristup.NPR.kad je neko pljuvao moje B&W zvucnike,nisam reagovao tako sto sam prozivao ljude,vec samo josh dosta toga dodao,jer sam i ja imao milion zamerki.
pozdrav svima

Nemojmo opet izmišljati. Nakon onih kritika kutija na audiofil sajtu nisam znao da se radi mnogo bolja SAL MkII verzija. Otkuda ja znam da je posle sve promenjeno?
Kako to misliš nisam hteo da dodjem, kada se nešto ne sećam da me neko zvao?

Pozdrav

P.S. Što neko reče, lakše malo. Nema potrebe za toliko vatre. Ovo je forum za ćaskanje.

Poslednja izmena:
Ma nisam hteo da ni da te potcenjujem ili da ti se sprdam , nego cisto da te malo strecnem ;) (a izgleda da mi je uspelo) posto si bezvezi planuo u neku raspravu.Znaci nista licno.
Mislim da je bezveze da drzis predavalje dali je nesto dobro ili ne (govorim o JBL) pogoto sto ih je lik dobio za dzabe.Ma da su najgori zvucnici na svetu , dzaba je ,jednostavno tu je kvalitet na drugom mestu ,)
Pozdrav

Poslednja izmena:
borjan je napisao(la):

Ma da, uopste se nisi hvalio da pravis VOX300 (koji BTW, ne zvuce nista posebno, slusao sam ih uporedo sa Atlas MK4 i ne mogu da im prismrde) i da kupujes pojacalo od 1500evra. :d

@notax:
NHF, ali rekao bih da si previse konzervativan. 3 godine, koliko sam ja na ovom forumu, pricas iste price. Trendovi se menjaju, tehnologija napreduje, vreme DVD-a je uveliko doslo...prepusti se! ;)

BTW, kad si napravio i prodao poslednji par zvucnika i koliko si ih prodao/napravio u poslednje 3 godine?

Poslednja izmena:
>>Ma da, uopste se nisi hvalio da pravis VOX300 (koji BTW, ne zvuce nista posebno, slusao sam ih uporedo sa Atlas MK4 i ne mogu da im prismrde) i da kupujes pojacalo od 1500evra. <<

Tesko da si slusao VOX 300,to je bio VOX 250,a da se radi o istim cudima,stoji.meni niuje jasno,sta je sem snage doneo datj novi XS.Prijatelju,ti prvo izracunaj koliko kosta Atlas i u kom je cenovnom rangu,pa ce ti sve biti jasno.Za te pare isao bih na Dynaudio ili Scan,a ne Visaton ;) Prismrdeti...hmm... :) Necu ulaziti u raspravu o tvom licnom ukusu i sl,tako da ne zelim oko toga da se svadjam.Ja bar necu "slusati" uporedo "negde" vec kod sebe,pa me sama ta cinjenica cini srecnim.A da nisu ista klasa Atlas i VOX - nisu,vidi se i po ceni 2 dodatna TIW 400 basa i drugim stvarima.Vidish,za taj TIW 400 kazu da i nije se bash lepo pokazao,kolika mu je cena,pa opet dolazimo na pitanje ukusa.A slusao sam ja i Nautius 801 i Stradivarija u Moskvi gde nijedna skoro kutija koju sam ovde cuo nije ni pribliznog kvaliteta,a tek po ceni nisu u istom rangu 40000$ pa navishe tako da je o tome glupo pricati.Ne znam zasto se ti osecas pogodjeno ?ja sam u ovom cenovnom rangu odabrao ovo,jer sam hteo solidan 3-sistemac umesto slabijih varijanti Scan-speak zvucnika,jer je vishe nego evidentno da ne bi mogli da pokriju veliku prostoriju svojim zvukom.
Sto se tice SAL MK II - zovem Borisa da dodje da poslusa,ima poboljsanja,a ja cu zaista ovog puta otici da cujem njegove Monacor MK III zvucnike.Nista ja nemam protiv njega niti bilo koga vec sumnjam da ce me monacor od 800 Evra zadovoljiti u veliko meri,ali da ne pricam unapred...

Nazad
Vrh Dno