Šta je novo?

Jazz 9940 vs Logitech z5500

Bojan84

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2007
Poena
330
Posedujem Jazz-ove 9940 zvucnike (RMS 200W) i za oko tjs. za uvo mi je pao Logitech z5500 koga svi preporucuju kao najbolje kompjuterske 5.1 zvucnike i najbolje zvucnike za ulozen novac. Ono sto mene interesuje je da li neko moze da mi opise razliku izmedju Jazz-a 9940 i Logitech-a z5500. Sigurno je zvuk na z-5500 znatno bolji odnosno kvalitetniji, medjutim mene interesuje sirova snaga, odnosno da li je logitech jaci od jazz-a. Po specifikaciji je jaci vise nego duplo ali ja sam nesto skeptican pre svego sto je subwoofer na jazz-u fizicki veci nego na logitech-u, mada mislim da je i pored manje dimenzije woofera precnik zvucnika na logitech-u veci za dva incha. Najbolje bi mi bilo da se uverim kako zvuci z5500 ali ne znam nikoga ko ih ima u mojoj okolini. I jos jedno glupo pitanje, kako bi zvucalo kada bih ostavio jazz-ove zvucnike i pored njih u istoj sobi stavio z5500, mislim to bi stvarno ''zvucalo'' ali da li bi kvarilo kvalitet zvuka. Sta cu kad volim da slusam jako muziku.

Poslednja izmena:
Imao sam davno j9940 i solidnu su, mada sam imao dosta problema sa njima, stalno neki sitni kvarovi. Z5500 su dosta kvalitetnije izrade i nikakvih problema nemam. Posto te interesuje glasnoca, logi je osetno glasniji, tj mnogo kasnije(na vecoj glasnoci) nego kod jazza dolazi do distorzije zvuka. Tako da ces sigurno primeti poboljsanje sto se glasnoce tice. Bass je isto dosta jaci i precizniji nego jazz-ov, mada sto se tice dubine, tu su negde ali logi moze da izdrzi dosta vecu glasnocu bez mucenja.

Mozes li da mi kazes kako logitech stoji sa srednjim i visim tonovima. Kod jazz-a srednji tonovi skoro da i ne postoje.

Logy je daleko ispred tog jazza. I ja sam presao sa J9940 doduse na L5450 i razlika je više nego primetna. 5450 nije mnogo glasniji ali moze da se pojaca do kraja i opet da se čuje ko i sta peva dok je kod 9940 vec preko 60ak % dolazilo do nesnosnog šuma i bruma. L5500 je još jači tako da nema da omaneš! :wave:

Kakav bas ima taj Logitech:
1. jak kratak i rezak ili
2. dugacak, otegnutiji i dubok?

Nesto mi woofer ne uliva poverenje da ima ovaj pod 1. Bojim se da nije trom i da ima poprilicno kasnjenje. ??? :trust:

Poslednja izmena:
Niko mi nije odgovorio sta bi dobio kada bih istovremeno prikljucio ova dva sistema. Pretpostavljam da bi dosla do preklapanja zvuka ili mozda i ne bi. Uostalom dace Bog da kupim ovog logitech-a pa da probam kako ce zvucati ova kombinacija, a ako ne radi kako treba, jazz-a mogu da prodam.

Poslednja izmena:
Neces dobiti nishta do buckurisha, i to beskorisnog.

Edit:ili jedan ili drugi sistem, nikako oba istovremeno.

Poslednja izmena:
Prvo da se pohvalim da sam uzeo logitech z-5500, da mogu da vas castim sad bih Vam kupio po pivo. Utisci su za sada fenomenalni, najbitnije je to sto je sam sa logitech-om dobio pun frenkventni opseg zvuka, ukljucujuci i veoma kvalitetno izrazene srednje tonove, koje na jazz-u gotovo da nisu ni postojali. Neverevatno kako onako mali satelim moze onako glasno da se cuje. Woofer je odsecniji, tvrdji i dinamicniji. Do sad koliko god jako da sam ga pojacao nije doslo do izoblicenja zvuka, a otprilike sam ga pojacao na 3/4 najvise jer dalje nije bilo potrebe a i ovo cudo ne da se cuje nego izuva. Napominjem da zvucnike jos nisam rasporedio kako treba, naime woofer mi stoji na sred sobe, tako da kada ih budem raporedio kako treba dobicu jos kompletniju zvucnu sliku. Probao sam da ih prikljucim da rade zajedno sa jazz-om i dobija se preklapanje zvuka, posebno niskih tonova, i to ne svuci nikako. Sve u svemu veoma sam zadovoljan.

Poslednja izmena:
Srecno sa njima. Nabavi Flac i ac3 muzike i uzivaj :).

P.S. Posle malo usviravanja ce davati jos bolji zvuk, videces vremenom, samo ih dobro rasporedi...

Poslednja izmena:
Do sad koliko god jako da sam ga pojacao nije doslo do izoblicenja zvuka, a otprilike sam ga pojacao na 3/4 najvise jer dalje nije bilo potrebe a i ovo cudo ne da se cuje nego izuva.

Neznam samo da li si provalio kad dodjes do te 4/4 da moze jos dodatno da se okrece i da daje jos jacu snagu ;)

Vidim da si novi vlasnik zvucnika, ajde pokusaj da primetis da li ce se zvucnici cuti jos bolje, jace za nekoliko dana. Da ne tripujem, imam utisak da su se meni zvucnici bolje-jace culi posle nekoliko dana. Takav sam utisak imao i sa Jazzom 9906 ako se ne varam, Ali svemu tome ima nekoliko godina, pa ti kao novi mozda mozes to bolje da primetis.

Srecno sa njima. Nabavi Flac i ac3 muzike i uzivaj :).

P.S. Posle malo usviravanja ce davati jos bolji zvuk, videces vremenom, samo ih dobro rasporedi...

Hvala, hvala. Da budem iskren cuo sam za termin usviravanje ali nisam znao sta tacno znaci pa sam malo pretrazivao u vezi usviravanja i koliko vidim otprilike treba oko 100 sati rada da bi radili punim kvalitetom odnosno da bi se takoreci ''razradili''. Da li se usviravanje odnosi na sve zvucnike odnosno i na woofer i na satelite. Hvala jos jednom.

@Proday Jel to stvarno ili me zavrkavas.;)

Baš tako, posle 4/4 (20 "kockica") okrećeš još pola kruga "u prazno" pa onda imaš još 11 kockica. ZLO! :-devil-:

Pošto nije zdravo koliko je tada glasno, probaj prvo sa slušalicama ili što kaže Proday, smanji izlaz na zvučnoj ;)

Poslednja izmena:
Ja sam kod mene u sobici sa otvorenim prozorima (cca 9kvm) odvrnuo do Boost Level 1 i :D:D:D... Bolesno jako...

Cekajte pa zasto su to tako stavili, verovatno zato da svaki bik ne bi mogao da ga pojaca do daske, vec su to stavili kao neku tajnu zastitnu opciju da ih ne bi ljudi pojacavli do daske stalno. Ja vam i dalje ne verujem dok ne proverim:). Samo da prodje jos 5 i po sati dok sam na poslu i dok ne stignem kuci da probam.

Poslednja izmena:
Postoji taj feature, covece, sto bi te zezali... :)
Tzv. "Boost Level", kao sto ti vec rekose... ide do 11 :)

P.S. Moze da ide i do 22, samo treba znati kako... ;) :smoke:

To mu dodje neko izjednacavanje glasnoce preko digitala i analog-a.

Nije isto offset (izjednačavanje glasnoće analognih i digitalnih ulaza) i Max boost (boost na boost :D).

Hvala, hvala. Da budem iskren cuo sam za termin usviravanje ali nisam znao sta tacno znaci pa sam malo pretrazivao u vezi usviravanja i koliko vidim otprilike treba oko 100 sati rada da bi radili punim kvalitetom odnosno da bi se takoreci ''razradili''. Da li se usviravanje odnosi na sve zvucnike odnosno i na woofer i na satelite. Hvala jos jednom.

Ne razumem se nesto previse, ali trebalo bi da se najvisise odnosi bas na sub. Ipak je mehanicki najpokretniji pa bi vremenom trebao da dobije malo topliji,dublji zvuk i glasniji zvuk.

probaj da ugasish zvucnike (tj da ti svetli crvena lampica) i posle drzi input,effect,settings i mute nekih 5-6 sekundi.da bi promenio skin na ekranu itd.ispisace ti Second Skin ON :smoke:

probaj da ugasish zvucnike (tj da ti svetli crvena lampica) i posle drzi input,effect,settings i mute nekih 5-6 sekundi.da bi promenio skin na ekranu itd.ispisace ti Second Skin ON :smoke:

Nisam znao ovo, nije lose, mada je ipak bolji prvi skin.

Nazad
Vrh Dno