Šta je novo?

Jako veliki problem sa aDSL-om

artur

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
630
Skoro sam se uselio u stan, koji je kompletno renoviran, nemam metar starog kabla, svi kablovi se nalaze u plasticnim crevima. U stanu imam dve telefonske linije.
Problem je sledeci:
Prvo sam kod EUnet-a (posto sam kod njih jos od dial-up-a) uzeo 6 Megabita, medjutim brzina u jutarnjim casovima je isla oko 2Mb a uvece jedva 1Mb nije moglo cak ni da se surfuje. Hiljadu puta sam se cuo sa njihovom tehnickom podrskom i dobijao odgovor da je kod njih sve bilo uredu. Dosli smo do ideje da probamo to sve na drugoj liniji, medjutim problem je ostao apsolutno isti. Posle dva meseca sam izgubio strpljenje i presao kod Telekoma sa nadom da ce to ici bolje, medjutim apsolutno ista prica.
Jer ima neko ideju sta moze da bude i neki koristan savet.
Lokacija je Novi Beograd ulica Narodnih heroja.
Hvala svima.

Da bi neko mogao bilo sta da ti odgovori, prvo je potrebno da nam das ScreenShot statusa routera, da se vidi kvalitet tvoje parice.

Evo ga, da dodam menjao sam i router i kompjuter.

Prilozi

• cap.jpg
    cap.jpg
    120.9 KB · Pregleda: 208
Imas OCAJNU paricu, ruter ti je podesen na 4M, dok je upload 512, ali je to poprilicno LOSE. Nadam se da ne placas 6M kao sto si napisao, jer ti je ruter setovan na 4M.

Za NBGD, i jos si kod Telekoma, ja bih se zalio i zvao bih svaki dan tehnicku podrsku i trazio da se to sredi. Prosto nemoguce da ne postoji ni jedna druga parica sa kojom bi to bolje radilo.

Sa njihovom tehnickom pricaj to sto si ovde napisao... Doduse, imas 4M, pa me cudi kako ne ide priblizno toj vrednosti. Pitanje je kako ti meris brzinu? Al bez obzira na to, ja bih im kukao da mi promene paricu ili da urade bilo sta da ti podignu brzinu.

Poslednja izmena:
S obzirom da problem postoji isao sam na varijantu bez ugovorene obavaze i da probam prvo 4Mb pa ako radi idemo na vise. Moje su zelje IPTV i HD TV. Vec sam se par puta cuo sa njima i navodno kod njih u centrali je sve u redu, ne znam kako da ih nateram da dodju i izmere signal od tacke do tacke (sve to jako sporo ide, umesto oni mene da mole ja moram njih). Kako moze da se izracuna udaljenost centrale.
Hvala svima.

Brzinu merim i preko Speedtest.net i kao download vise fajlova od jednom.

ne znam kako da ih nateram da dodju i izmere signal od tacke do tacke (sve to jako sporo ide, umesto oni mene da mole ja moram njih).
Ako koristite Telekomove usluge pozovite 0800/100-100 i prijavite probleme u radu ADSLa . Za dan, dva će vam se javiti terenski inženjer koji će doći i izmeriti kvalitet linije od ugradne table (u kući ili zgradi) do centrale. Ukoliko je tu sve u redu, problem je negde u kablu od ugradne table do Rj-11 konektora koji ulazi u ruter.

Kako moze da se izracuna udaljenost centrale.

Udaljenost od centrale se računa na osnovu Download attenuation parametra.
Uzima se da je slabljenje u kablu od 13.5 - 14 dB po km kabla. Pošto Vi imate 3dB download attenuation , to bi trebalo biti rastojanje od 200-220m od centrale i sa tom ujdaljenošću bi trebali imati Max bandwidth (down) oko 22000-23000 kbps i sa time bi imali i 4Mb Internet + IPTV + HD kanale bez problema.

Toliko od mene.

Svako dobro,

YP.

Cekam ponedeljak pa javljam sta se desava.

Hvala jos jednom.

Negde su kablovi prebijeni i osteceni. Zbog toga je los kvalitet veze. Ukoliko nisi imao problema pre renoviranja a sada imas, onda jedino ako mozes da izvuces zicu na medtu gde ulazi u stan pa da odatle sprovedes do modema i probas.
Kazes da su s i kablovi u plasticnim crevima. Koje sve instaslacije idu kroz crevo sa telefonskim zicama? Struja? Kablovski TV? Mozda postoji interferencija signala iz dva razlicita kabla. Telefonska parica nije oklopljena.

Nisam ziveo u tom stanu ranije, probao sam da izvlacim direktno iz hodnika na spratu do rutera, a mislim da su mi stavljeni oklopljeni telefonski kablovi (4. zilni sa folijom okolo). Ja sumnjam u kabl od razvodne kutije u prizemlju do mog stana posto je zgrada stara.

Dobio sam danas informaciju od Telekoma da navodno kabl od centrale do moje zgrade nije dovoljno kvalitetan da izdrzi vece brzine. Sada sam u dilemi da li uzeti kablovski kod Radijus Vektor-a ili ici na Orion Direct@Home?

Na toj lokaciji definitivno Orion Direct@Home. Na nbgd ima dosta tih centralica , koje su montirane po zgradama, stara i prevazidjena oprema, al gura. Kod direct home-a te isto vezuju na DSLAM, ali njihov, isto dobijas DSL ruter, ali ce ti parametri veze (margine i sl) biti daleko bolji, a paket onaj koji izaberes. To je sigurica usluga. Sve vrste WiFi-ja izbegavaj u širokom luku i to je to.
Plus kasnije mozes uzeti i neki IPTV,kada ga razviju. Recimo Orion D@H 6 + IPTV je 1990 din što je povoljno.

Inače, parametri na ruteru su ti i sada dobri, G.DMT na kojoj se ruter sinhronizovao predstavlja standard na kome radi i DSLAM sa druge strane, tj maksimalno 8/1.3 Mbps, što si ti i izvukao.Port dobro konfigurisan na 4096/512 kbps, ali pravi problem uplink, tj agregacija. Ništa neobično, jednostavno uredjaji nisu planirani za ove nove standarde i tehnologije i brzine. Ko zna kada je sve to montirano.

Najzad sam dobio pristojan internet :laugh: preko Orion Telekoma i njihove usluge Direct@Home. Moram da pohvalim njihovu tehnicku sluzbu.
[URL=http://www.speedtest.net][/URL]

Hvala svima na informacijama koje ste mi dali.

I koliko placas taj paket, na njihovom sajtu nevidim cenovnik za direct home pakete...

Ja sam nasao letak u TC Usce, cene su sledece:
D@H Flat 1Mbps - 990 din; 6Mbps - 1290 din; 10Mbps - 1990 din; 16Mbps - 2390 din.
Mora da postoji optika do tvoje zgrade.

ovo su odlicne brzine a i cene su extra, steta sto ovako nesto nema po celom BG?
Oduvali bi sve kada bi ovo moglo da se dobije svugde po Beogradu, naravno i u ostalom delu Srbije.
Bas mi je zao sto kod mene toga na Novom Beogradu nema :(
Samo napisi koje su UP brzine DL brzine su super.

Da, moram priznati da su super cene. Nije mi jasno sto to ne istaknu na sajtu, ako je to toliko povoljno...

Nasao sam neki cenovnik na njohovom sajtu http://www.oriontelekom.rs/privatni_korisnici/internet/[email protected] ali velika je razlika u ceni u odnosu na one koje je @artur video na letku.
Citao sam malo o uslovima za D@H. Ako sam dobro skapirao ako oni u tvojoj zgradi nisu postavili opremu onda ti ne mozes uzeti njohov net. Prvo oni dolaze procenjuju tehnicke mogucnosti, sklapaju neki ugovor o postavljanju opreme verovatno sa presednikom kucnog saveta i tek onda stanari mogu da se prijave za ovu uslugu.
Postavlja se pitanje da li bi oni postavili opremu ako nema dovoljnog odziva stanara.

Nasao sam neki cenovnik na njohovom sajtu http://www.oriontelekom.rs/privatni_korisnici/internet/[email protected] ali velika je razlika u ceni u odnosu na one koje je @artur video na letku.
Citao sam malo o uslovima za D@H. Ako sam dobro skapirao ako oni u tvojoj zgradi nisu postavili opremu onda ti ne mozes uzeti njohov net. Prvo oni dolaze procenjuju tehnicke mogucnosti, sklapaju neki ugovor o postavljanju opreme verovatno sa presednikom kucnog saveta i tek onda stanari mogu da se prijave za ovu uslugu.
Postavlja se pitanje da li bi oni postavili opremu ako nema dovoljnog odziva stanara.

Postoji varijanta da se njihova oprema u vasoj ili nekoj zgradi pored vase veze putem wi-fi-a dok se ne dovede optika. Meni su rekli da imaju jako puno korisnika i da ubrzano rade na postavljanju optickih kablova. Sto se cenovnika tice ni ja na njihovom sajtu nisam nasao informacije koje sam video na letku. Jedino da ga slikam.

Vrh Dno