Šta je novo?

JAKO neobican problem sa HDD-om

Bartman

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
320
Imam u laptopu HDD WD120BEVS-07LAT0 kapaciteta 120 GB, SATA II, 8MB cache-a ...
Elem, jos od kada sam uspeo da instaliram Win XP, koji sam budzio sa XP-Iso Bulderom, primetio sam da mi je HDD kapaciteta 111.8 GB, sto je 8.2 GB manje od originala. Ipak pomislio sam da je to zbog toga sto "kradu" gigabajte po principu 1 GB nije 1024MB, vec 1000 MB. Iako po toj racuni treba da su mi ukrali manje od 1%, a meni je falilo skoro 10% nisam ulazio u detalje i nisam hteo da vise mislim o tome. Dalje sam napravio dve particije i sve je sljakla super.
Ali jutros kada sam ustao i bunovan uspeo da obrisem Simulator letenja od 9 GB koji sam skidao preko torenta poslednjih mesec i po dana (mozete zamisliti moje odusevljenje), odlucio sam da potrazim program za povracaj podataka. Nasao sam neki Active File Recovery instalirao ga i utvrdio da je glupi Windows obrisao sve jako detaljno.
E sada sa pitate kakve veze to ima sa HDD-om ?
Naime dok sam skenirao HDD u potrazi za izgubljenim fajlovima, nervirajuci se i sa neobicnom zeljom da bacim laptop kroz prozor, u ekranu predvidjenom za detalje sa video da je taj program nasao 8 particija od po 1 GB koje su bile formatirane u FAT32, da su bile obelezene sa NO NAME i da je status stajao POOR :shock:
Odmah sam pokrenu Partition Magic 7 i normalno video stari HDD od 111.8 GB (2 particije), isto kao sto sam ga video i preko Device Managera
E sada mi recite, jel sam ja blesav ili je nesto trulo u drzavi Srbiji ?
Dakle Partition Magic 7 i XP ne vide 8 GB, a program za vracanje podataka vidi 8 GB
Ko je ovde lud :exploder:
Inace laptop mi je dosao sa Linux Knoppix Live DVD-om, koji radi samo dok je DVD u drajvu, znaci Linux nije bio instaliran na HDD, bar ja tako mislim, mozda gresim.

Molim Vas ko ima zna neka mi kaze kako da iscupam tih 8 GB, jer mi svaki GB slobodnog prostora znaci mnogo !!!!!

Instaliraj najnoviji Acronis Disk Director Suite ( 10.x ) i probaj sa njim, mada bi trebalo da može i Acronis Partition Expret ver 7.x

Poslednja izmena:
Pa ne znam sta je problematicno u 111.8???

111.8*1024*1024*1024=120044335923bytes, sto i treba da bude.
Haug.

Poslednja izmena:
ako se uzima 120 gb onda treba da bude 120 gb a ne da mi pise u triliona bajtove
120gb=122880mb=125829120kb=128849018880b
da sam narucivao bajte pa ok ali sam narucio gb znachi nije u redu

ako se uzima 120 gb onda treba da bude 120 gb a ne da mi pise u triliona bajtove
120gb=122880mb=125829120kb=128849018880b
da sam narucivao bajte pa ok ali sam narucio gb znachi nije u redu
To je stari marketinski trik koji koriste svi proizvodjaci HDD-ova godinama:
http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=615
tako da ne znam sta je tu cudno :D

Ono na sta treba obratiti paznju jeste da i u tom slucaju npr 80GB nije uvek isto, pa recimo WD kad se formatira bude 76GB, a Maxtor 78GB itd. a mnogi ne razmisljaju o tome kad se odlucuju koji ce HDD da kupe misleci da je 80GB=80GB :d

ma loodaci sve su to :D
kao npr kod mene
uzeo hdd od 160 =149 po binarnoj logici - ali je zapravo 152 :D tako ga ocitava ovaj loodak od kompa :D uzmem neki levi program da vidim temperature na maticnoj i procu i ovaj je usput ocitavao i koliko imam hdd i tamo pise 163,nesta :D
nek se dogovore koju ce definiciju da koriste i nek pice po toj :D barem ce nas manje glava boliti

Vrh Dno