Šta je novo?

Jak zvuk ventilatora

mixx

Slavan
Učlanjen(a)
12.05.2010
Poena
304
Kako da utisam ventilatore da mi se manje cuju..Kad hocu da nesto ostavim da mi se skida preko noci da mi se smanji zvuk...jer isto fen kad upalim cuje se sustanje njihovo..kako brzo okrecu..

Kao sto ti je zolabg rekao, napisi prvo koje komponente imas, ako imas ventilatore na kucistu kako su ti oni povezani (na molex ili na plocu), pa ti tek onda mozemo reci kako da utisas komp...

Procesor: Intel Pentium 4, 2800 MHz (21 x 133 )
Matična ploca: Asus P4P800-VM
Čipset na matičnoj ploči: Intel Springdale-G i865G
evo..da li moze nekako da se utisa ovo..imao sam jedan komp on se ne cuje kad ga ostavim preko noci da radim..a ovaj isto fen kad se upali..

Opet nisi rekao najvaznije delove, one koji prave buku :)
Koji ti je cooler na procesoru? (pretpostavljam box koji si dobio uz njega)
Imas li ventilatore na kucistu?
Koja ti je graficka i ventilator na njoj?

Jesi li cistio hladnjake i podmazivao ventilatore skoro?
Jel ti se cuje isto otkako si uzeo nov komp ili se pogorsalo u zadnje vreme?

Najbolje slikaj otvoreno kuciste i okaci sliku ovde.

Ne vidim da imas kulera na kucistu, znaci da buka moze da dolazi od ventilatora na procesoru ili od ventilatora na napajanju.

Prvo sto sam primetio je da ti je ventilator na procesoru zavrnut naopacke :D Zato slabije hladi pa ga verovatno ploca non-stop tera na max obrtaja (odatle i pojacana buka). Jesi li ti to tako zavrnuo ili ti ga je neki "majstor" namontirao tako?
Znaci, treba da duva na dole, ka ploci! Odvrni ga, ocisti lepo aluminijumski radijator ispod, i zavrni ga naopacke.

Ako se i dalje cuje onda prstom zaustavi ventilator na procesoru, da vidis da li se on dere.
Ako se i onda ne smanjuje buka onda znaci da se cuje ventilator na napajanju.
Tu ce ti jedino pomoci zamena ventilatora (pretpostavljam da ima samo jedan vent na izlazu, i to 8cm).
Mozes i da ga povezes na 5v, ali onda ce mnogo sporije da se okrece, napajanje da se greje, pa ce na kraju nesto da crkne :)

A podmazivanje vrsis tako sto skines tu nalepnicu (na kojoj pise: Y.S. tech, dc brushless fan...), ispod nje imas jedan mali poklopac (obicno je gumeni), skines i njega i tu kanes par kapi ulja. Najbolje je neko retko industrijsko ulje (npr. ono za sivace masine). To uradi isto i na ventilatoru na napajanju, pre nego sto ga promenis, mozda pomogne.

Ajd, pa javi sta se desava :)

uradio sam kako si rekao..ocistio sam..podmazao..aj cuje se ventilator na procesoru..kad zaustavim nista se ne cuje...da li moze kako da se podesi..ili da kupim neke ventilatore jos dodatne..a mozda i da uzmem novi hladnjak za procesor msm komplet ovo sto dodje hladnjak i ventilator..

Skini program Speedfan: http://www.almico.com/speedfan442.exe
S njim mozes da kontrolises brzinu okretanja ventilatora.
Takodje mozes da vidis i temperature svih komponenti.

Za temperature i napone takodje mozes da skines i program HW Monitor: http://www.cpuid.com/downloads/hwmonitor/1.17-setup.exe
Ovaj program ti samo pokazuje temperature i brzine ventilatora, ne mozes da kontrolises brzine kao sa SpeedFan-om.

Ako ni to ne upali onda ti preostaje da promenis kuler na procesoru. Prati oglase, naletece neki povoljan cooler za 478 socket. Em ce ti procesor biti hladniji em ce buka biti mnogo niza.

Ako dodje do promene kulera racunaj da ces morati da promenis i pastu na procesoru.

aha..ok. hvala ti :))
kolika je cijena otprilike ovih kulera ?

U vreme pentium cetiri procesora su bili retki tihi kuleri, a softverska kontrola ventilatora nikom nije ni padala na pamet, tako da tesko da ces resiti taj problem.

Ne izgleda mi nista specijalno taj MANHATTAN cooler, slican je kao onaj sto vec imas. Mada ventilator je mozda tisi a to ne mozes znati dok ga ne isprobas :)
U tom slucaju bolje da kupis samo drugi ventilator i zavrnes umesto postojeceg.

A ako se odlucis za kupovinu celog cooler-a onda bolje potrazi nesto polovno za te pare (20 km koliko sam video da kosta taj menhetn)....

U vreme pentium cetiri procesora su bili retki tihi kuleri, a softverska kontrola ventilatora nikom nije ni padala na pamet, tako da tesko da ces resiti taj problem.

U to vreme sam imao bartona tako da ne znam kakvi su bili kuleri na p4 :D

Ali mislim da ima novijih kulera koji imaju kacenje i za stari 478 socket...

Poslednja izmena:
U to vreme sam imao bartona tako da ne znam kakvi su bili kuleri na p4 :D

Malkice tisi nego kuleri za atlone xp, zanemarljiva razlika tako da mozes da imas predstavu. Ja sam na svom atlonu xp imao THERMALTAKE Silent Boost koji je tada smatran za tih kuler, a sad bih ga polupao u roku od pola sata.

Poslednja izmena:
Jesi li pogledao detaljno između "radijatora" da li ima nakupljene prašine? Očisti čačkalicom ako nisi...
E da, pogledaj u Biosu u Hardware monitoru kolika ti je temperatura procesora - možda se kuler napreže na max brzinu jer je CPU pred izdisajem pa se pregreva

Nazad
Vrh Dno