Šta je novo?

Izvinjavam se sto sam glup...

Gaston

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
...ali ne mogu sam da resim problem, pa bih da gusim malo. Ako ne zamerite. Nov sam u ovome(citaj nabadam najstrasnije), bavim se mrezama i hocu malo da probam mrezne
servise pod Linuksom. Digao virtuelnu masinu, Centos 5.8 server. Pocinjem od najosnovnijeg, pravim analogiju sa Cisco stvarima. SSH. Peace of cake. Banner, odradio. Videh
negde da mogu da vezem i skript za ssh login, super! Sad cu da namestim motd(banner of the day). E, ovde zakucam. Napravio neki bash skriptic(bez veze, da mi ime hosta,
njegovu adresu, ko se logovao pre mene...) i sad nemam blage veze gde da ga turim. Treba da bude u /root/.bash_profile. Kad to probam, kaze Permission denied.

Gde gresim? Sta treba da uradim?

Da uprostim: hocu da mi se, kad god se sshaujem :d na server, automatski izvrsi neki skript.

/etc/motd je staticki fajl i sistem ce ti samo prikazati sta je u njemu, drugim recima ne mozes da koristis isti za skripte na CentOS-u.
ako hoces da se neki skript opali svaki put kada se ulogujes treba da editujes ~/.bash_profile gde "~" predstavlja putanju do tvoj home foldera.

Da li si bio root kada si pokusao da promenis "/root/.bash_profile" ?
Komandom "whoami" mozes da proveris koji si user efektivno.

Nisam bio jasan, motd je u Cisco svetu "Message of the day", ono sto ti izleti kad se ukacis na uredjaj. Ulogovan sam kao root, sve vreme.

Isto motd znaci i u linux svetu :)

Cudno da ti ne da kao root da pises u neki fail ? Aj uradi "lsattr" i "ll -a" pa c/p ovde da vidimo gde je zapelo.
Ovako bi trebalo da izgleda:

Kod:
# lsattr /root/.bash_profile
-------------e- /root/.bash_profile

# ll -a /root/.bash_profile
-rw-r--r--. 1 root root 176 Oct  3 13:06 /root/.bash_profile

:) rekoh ja, nabadam. Evo kako izgleda kod mene(koliko vidim, isto kao kod tebe)

[root@centos ~]# ll -a /root/.bash_profile
-rw-r--r-- 1 root root 191 Jan 6 2007 /root/.bash_profile
[root@centos ~]# lsattr /root/.bash_profile
------------- /root/.bash_profile

Sto je ovo interesantno, u pm! Primio sam se na keca! Jedini problem je sto hocu sve sto procitam da probam odmah. A ne da ne znam da hodam,
nego ne znam ni da puzim :)

Odradim nano /root/.bash_profile i dobijem sledece:

# .bash_profile

# Get the aliases and functions
if [ -f ~/.bashrc ]; then
. ~/.bashrc
fi

# User specific environment and startup programs

PATH=$PATH:$HOME/bin

export PATH
unset USERNAME

Znaci mogu da ga drndam. Opet pitanje, moj skript ide u .bash_profile, jel tako? I jos jedna stvar. Malo me nervira kad moram da
kucam kobasicu kad hocu da pokrenem neki servis. Jel mogu u PATH varijablu da stavim ovako nesto PATH=$PATH:/usr/sbin' >> $HOME/.bash_profile
pa kad treba da startujem neki servis kazem samo servis_ime, a ne .usr/sbin/servis? Oce to da radi?

Ovde meni sve izgleda u redu.
kada probas da editujes taj fajl sa npr:
Kod:
nano /root/.bash_profile

Dali ti odmah izbaci gresku ili tek kada pokusas da snimis taj fajl ?

moze i neki c/p kako to radis.

EDIT: u isto vreme smo postovali, vidim radi.

Kobasica za servis?
service sshd restart
ili
/etc/init.d/sshd restart

pa i nije bas kobasica.

Poslednja izmena:
Mora da sam ja nesto zdudao, magarac. Resio stvar. U /root/.bashrc sam uneo komande i dobijam
ono sto sam hteo :) Bravo ja! Oko PATH-a, necu da mrsim. Ovako cu da se naviknem i na strukturu
foldera. A sad idem da dignem Bind. I opet cu da tulim, ako zakucam. Jel to ok? :)

Nisam jos krenuo sa Bind pricom, samo malo pitanjce:

sta u ovom redu ne valja?

IP Address: $(/sbin/ifconfig eth0 | /bin/grep "inet addr" | /usr/bin/cut -d ":" -f 2 | /usr/bin/ cut -d " " -f 1)

Treba da mi vrati IP adresu servera, ali ne dobijam nista. Da nisam negde dodao/oduzeo neki razmak, promasio kromandu?
Ako je bitno, server je virtuelna masina(na mom laptopu), adresa mu je bridge-ovana(sto mi ide na k ovakvo izrazavanje), dobija je
od dhcp servera.

Imas razmark izmedju poslednjeg /usr/bin i /cut-a

Kod:
ifconfig eth0 | grep "inet addr" | cut -d ":" -f 2 | cut -d " " -f 1

PS: ne moras da koristis punu putanju komandi.

Upravo! Hvala za hint oko putanje. A narocito hvala na strpljenju i pomoci!

Hvala tebi što si tako preduzimljiv, zainteresovan i snalažljiv.

Nazad
Vrh Dno