Šta je novo?

Izuzetno dugo bootovanje XP-a

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Prilikom startovanja sistema, pojavi se Windows logo, progress bar napravi krug, sve stane i sistem se digne posle 2 minuta (uobicajeno vreme je 20-ak sekundi). Nista pre pojave ovog problema nisam menjao. Kako da najjednostavnije i najbrze dijagnostikujem sta pravi zastoj?

Problem može da bude u tome što si o/c-ovao proc (mislim da je neko drugi isto taj problem imao, ali nije bilo 2 min, nego nešto kraće, uradi search na forumu, mislim da je bila diskusija o tome nekih 3-4 strane), a moze biti problem u virus/worm/spyware? Koristiš li neki prog za suzbijanje istih?

PAzi probaj da defragmentiras disk pa posle togaa ga resetuj.Mislim da ce ovo da pomegne ;)
Poz...

Ja sam imao slican problem, vreme dizanja masine je skocilo sa 30 sec. na 2 minuta. Pogotovu je bio bolan proces pojavljivanja desktopa tj. ikonica, cinilo se kao da se nikad nece ucitati.
1. Proveri masinu na spyware/viruse;
2. Defragmentizuj hard disk;
3. Iskljuci sve nepotrebne programe koje imas u startup-u;
4. Pokreni Bootvis i on ce ti pokazati sta se najduze ucitava (kod mene je to konkretno bio sam logon proces);

Proveri da li ti radi prefetch u XP-u, meni se to nekako bilo iskljucilo, kada sam ga ukljucio vreme boot-a je ponovo bilo normalno. Takodje sam video u nekom od TweakXP programa (nisam siguran u kojem tacno) da ima fora da se desktop ucita dok radi logon i sl. to takodje smanjuje vreme boot-a.

Pozdrav, :wave:

Evo sta je bootvis rekao
driver_delay.jpg

Ne znam sta je ono unknown, ali prva tri su izgleda vezana za neke cd programe (Elby konkretno za clonecd). Google nije bio od preterane pomoci. Idem ja da brisem sve sto ima veze sa programima za rezanje, a vi u medjuvremenu dajte savete ako znate nesto vise.

Inace, problem nije u fragmentovanom hardu ili zapustenom sistemu. Toliko sam iskuskan.

Deinstalirao sam sledece programe:
-clonecd
-daemon tools
-nero.
Problem ostao. Vinovnici isti, samo sto nema elbycdfl.sys, vec se pojavljuje nvatabus.sys. Probacu da reinstaliram drajvere za plocu (nForce 2).

Instalirao sam stare nforce 4.24 drajvere i sve je proradilo. Ne znam zasto su iz cista mira ovi 5.10 poceli da prave problem.

meni posle cackanja sa 6.xx drajverima i povratak na 5.10 dize jako dugo |[
cak sam i driver cleaner koristio i dzaba...

probaj ovako:

1.iskljuci prazne ide grane u biosu i stavi samo first boot hdd0

2.postavi Prefetch samo onog sto se pokrece uz win

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters]
"EnablePrefetcher"=dword:00000002

3.brisi pnf del c:\windows\inf\*.pnf
brisi pf del c:\windows\prefetch\*.pf

4.Stavi u bat fajl: del c:\windows\prefetch\ntosboot-*.* /q
i u gpedit na Scripts-Shutdown dodaj taj fajl.

5.BootVis

Slobodan prevod: ranija odluka. Bilo je dosta o tome ranije (potrazi po forumu).
Win pokusava da ubrza proces boot-ovanja citajuci sadrzaj Prefetch foldera (Windows\Prefetch).
Tu se zapisuje koji su sve programi bili izvrseni. E sad, ona reg vrednost gore kazuje sistemu da
vrsi prefetch samo onih programa koji se pokrecu pri samom podizanju Windowsa (startup).
Default vr. je 00000003.

Ima li ta ploča integrisan LAN? Možda krene dozivanje raznih servera preko mreže pa se to čeka...

Ako si mislio na moju plocu, i ja sam posumnjao na integrisanu mreznu na koju nije nista povezano, cak sam je i iskljucio u biosu i nije pomoglo.

Iz mog nekog iskustva odrzavanja racunara, taj problem je najcesci do CD-roma i to ustvari direktno problem do kabla. Znaci probaj neke kombinacije tipa : promeniti kabl za noviji/stariji tip, ili promeni granu da bude na istoj sa HDD-om, ili razlicitoj , zavisi vec kako je bilo ! Znaci kombinuj IDE grane i tip kabla (znam da glupo zvuci jer CD-rom bi trebalo da radi isto na novom i starom kablu, zbog max. UDMA-2 i znam da ne bi trebalo stavljati CD zbog brzine harda na istu granu sa hardom) ali probaj, meni je to cesto pomoglo !
Poenta ovoga je da se iz nekog razloga bios i XP ne slazu po pitanju (pio/dma) moda i tu nastaje usporavanje !

Vrlo slican problem je i sa HDD-ovima , pogotovo ako HDD nije sasvim ispravan (mislim njegov interfejs prema kablu). Imao sam slucaj da UDMA-4 HDD uopste ne moze da bude prepoznat u XP-u (usled cega se XP uzasno dugo dizao), jer je HDD bio prikacen na novi tip kabla (koji mu omogucava da zaista radi kao UDMA 4 , a ne moze jer se ispostavilo da HDD nije bio samo u tom delu prepoznavanja sasvim ispravan. Zasto ? ne znam, al pitajte ove koji popravljaju HDD-ove, pa prodaju ! ) . Inace bios ga je prepoznao da radi u UDMA-4 modu. E kada sam stavio doticni HDD na stari kabl. XP se digao normalno i prepoznao HDD u UDMA-2 modu !

Naravno nije se boot-ovao OS sa ovog diska.
Menjanje dzampera ne pomaze u ovim slucajevima, naravno osim ako neko slucajno nije pogresno dzamperisao i napravio konflikt.

JOJ !

E sad tek vidim da covek kaze da nista nije dirao u kompu HE HE !

Ali svejedno necu da brisem ovo jer mozda nekom ko kazi tudji hard ili drugi cd-rom, a ima doticni problem, ovo i pomogne !

Laza je napisao(la):
Ako si mislio na moju plocu, i ja sam posumnjao na integrisanu mreznu na koju nije nista povezano, cak sam je i iskljucio u biosu i nije pomoglo.
Da li imas mozda neki Card Reader?

Ne, ali kao sto sam vec rekao, problem je odavno resen.

Nazad
Vrh Dno