Izreke i Mudrosti - Ja kao Budist izmedju ostalog, imam odlicnih Zen prica.
JAGODA
Isao neki covjek poljem i nabasao na tigra. Dade se u trk, no tigar mu neprestano za petama. Stigavsi do neke provalije, uhvati se on za neku divlju lozu te se zanjise preko ruba i ostane visjeti. Tigar ga sa visine njuskase. Drscuci kao prut, covjek pogleda u dubinu, te na dnu provalije opazi drugog tigra kako samo ceka da ga prozdre. Samo ga je loza drzala da se ne sunovrati u bezdan. Dva misa, jedan crni i jedan bijeli, stadose malo-pomalo glodati lozu. Covjek tad opazi pokraj sebe socnu jagodu. Stisnuvsi cvrsto jednom rukom lozu, drugom ubra jagodu.
Kako samo bijase slatka!
BLATNJAVI PUT
Jednom su prigodom Tanzan i Ekido zajedno pješačili po nekoj blatnjavoj cesti. A kiša je neprestance lijevala kao iz kabla.
Iza jednog zavoja susretoše prekrasnu djevojku u svilenom kimonu stegnutom isto tako svilenim skupocjenim pojasom, koja nije mogla prijeći preko ceste.
"Dođi, djevojko", odmah će spremno Tanzan, pa je uzme u svoje naručje i prenese preko kaljuže.
Ekido ne izusti ni riječi sve dok te večeri nisu stigli do jednog hrama gdje su trebali prenoćiti. Tada se više ne uzmogne suzdržati. "Mi redovnici ne prilazimo ženama", reče Tanzanu, "a najmanje od svega ako su mlade i ljupke. To je opasno. Zašto si to učinio?"
"Ja sam onu djevojku ondje ostavio", odgovori Tanzan. "Ti je još uvijek nosiš sa sobom
UKRASTI MESEC
Zen učitelj je živio vrlo jednostavnim životom u maloj kolibi podno planine. Jedne večeri, dok je bio odsutan, lopov se ušulja u kolibu i shvati da u njoj nema ničega i da ne može ništa ukrasti.
U taj trenutak vrati se Zen učitelj i ugleda ga. "Prošao si dalek put da bi me vidio", kaže on lopovu, "i ne bi se trebao vratiti praznih ruku. Molim te, uzmi moju odjeću kao dar."
Lopov je bio zbunjen, ali mu uzme odjeću i pobježe. Učitelj ostane sam pa sjedne gol gledajući mjesec.
"Jadan čovjek", pomisli on, "Da sam mu barem mogao dati ovaj predivan Mjesec".
--------------------------------
izreke (iz glave koje pamtim) :
NE ZNAM AUTORA - "Bog najvise pruza onome ko mu najmanje trazi"
GANDI - "Moramo biti promena, koju zelimo da vidimo" (kasnije dobila oblik - Be the change you wish to see in the world)
CHERCIL - "Upseh se sastoji od dozivljavanja poraza za porazom, bez gubljenja entuzijazma"
CHERCIL - "Najbolji argument protiv demokratije je 5-minutni razgovor sa prosecnim glasacem"
DZORDZ BERNARD SHO - "Ne prestajemo da se igramo zato sto smo ostarili, starimo zato sto smo prestali da se igramo."
BUDA - "Neces biti kaznjen zbog svog besa. bices kaznjen od svog besa."