Šta je novo?

Izolacija cevi klime

shadow032

Zapažen
Učlanjen(a)
17.08.2024
Poena
5
Pozdrav svima. Pokusao sam da nadjem odgovor na opstoj diskusiji i ostalim otvorenim temama ali nisam uspeo.
Pre 15 dana Sam uzeo Hisense energy pro x 12k i majistori koji su ugradili klimu su obadve bakarne cevi koje nemaju sopstvenu izolaciju prislonili jednu uz drugu stavili vezice na recimo svakih 30-50cm i sve to ugurali u jednu izolaciju. Procitao sam na vise mesta da to nije pravilno i da se povecavaju gubici tako. Moje pitanje je koliki je to problem sto su cevi spojene i bukvalno se dodiruju celom duzinom,a nemaju svoje posebne izolacije i tako gurnute u jednu izolaciju? Da li to moze na duze staze da pravi problem u radu klime?

Da dovede do kvara ne moze, ali gubis na efikasnosti klime.

Zato što su cevi jedna uz drugu može da dođe do vibracija.Nije isključena pojava raznih zvukova posebno zimi kada je veći pritisak u cevima kompresoru itd.Loše je to odrađeno nije ni prema pravilima struke a još manje prema tehničkim pravilima vezanim za instaliranje inverter klima uređaja.Freon može da se sačuva u spoljašnjoj jedinici i da se opet razvuku cevi ali ovaj put kako treba svaka u svoju izolaciju i minimum 3 metra.Uradi sve što možeš da dođu i poprave to.Nema reči koje bi opisale takvu fušeraciju.

Upoznat sam sa mogucnoscu pojave zvukova i sa time mogu da zivim :). Najvise me zanima o kolikom gubitku efikasnosti se prica. Da li govorimo o velikim gubicima ili necemu sto u krajnjoj liniji moze da se prezali i zanemari?

Govorimo o neispravnoj ugradnji. Ako su tu zasrali, ko zna gde su još napravili propust.

Da li govorimo o velikim gubicima ili necemu sto u krajnjoj liniji moze da se prezali i zanemari?
Možda je čak i zanemarivo...
Nemam egzaktne podatke, možda bi se moglo pronaći, ali, video sam veliki broj uređaja, kako starijih, tako i novijih, kod kojih je ista situacija kao kod tebe - a opet nemaju problema pri radu i korišćenju.

Kako znas da li je zanemarivo, pogledom si utvrdio?

Mislim da niko nije merio, ali ti se dodiruju hladna i topla cev.

Jeste, dodiruju se, i?
Šta biva kad se dodiruju?
Hoće li se rastopiti? Ili zalediti?

Sva razmena toplote između freona i vazduha (to je ono što je nama korisno) se dešava na 2 mesta, a nijedno od tih mesta nisu cevi, tako da... nije potreban supermenov pogled, dovoljno je razmisliti.

Dobro oko sokolovo, jesi li ti to na kraju video ili razmislio? Od filozofa slaba vajda kada klima lose radi.

A posto ne znas kako funkcionise sistem toplotne pumpe i zasto postoje 2 odvojene bakarne cevi, onda ne pametujes kada pricas o tudjem novcu.

Sva razmena toplote između freona i vazduha (to je ono što je nama korisno) se dešava na 2 mesta, a nijedno od tih mesta nisu cevi, tako da... nije potreban supermenov pogled, dovoljno je razmisliti
Toplotna razmena treba da se odvija na 2 mesta, ali ukoliko se cevi celom njihovom duzinom dodiruju onda se pojavljuje i trece mesto razmene koje moze biti od par metara do 10+ metara.
Tacan procenat je odokativno tesko pretpostaviti.

Upoznat sam sa mogucnoscu pojave zvukova i sa time mogu da zivim :). Najvise me zanima o kolikom gubitku efikasnosti se prica. Da li govorimo o velikim gubicima ili necemu sto u krajnjoj liniji moze da se prezali i zanemari?
Ako si na nekom od viših spratova, a spoljašnja na terasi, zaključaj "majstore" na terasi i ne puštaj ih dok ne postave cevi kako treba. Ako skoče sa terase, prežalićeš. Lošu instalaciju ne prežaljuj!

Da ne otvaram novu temu, vidim da na novoj klimi izolacija cevi ne ide skroz do spoljne jedinice, tj. cevi su nekih 5cm gole. Hoće mi to praviti neke bitne gubitke?

@shadow032
Površina kojom se topla i hladna cev dodiruju nije prevelika ali su u istoj izolaciji. Pretpostavljam da gubitak nije zanemarljiv, inače bi to bio standard za montiranje klima. Treba ovih dana da se vidim sa drugarom koji baš to radi, pa ti javljam njegovu procenu gubitaka i mogućih problema.

Kod mene su isto tako montirali klimu. Kad sam im skrenuo pažnji na to, rekli su da koriste "debelozidne" cevi i da sa njima nema potrebe da se svaka cev izoluje posebno i da na internetu ljudi svašta pišu iako se ne razumeju...
Beovat011 je bio servis.
Istraživanjem po stranim forumima sam došao do zaključka da gubici između ove "metode" i normalne nisu toliko značajni, tako da nisam imao živaca da ih zovem da isprave grešku, zeznuli bi možda nešto drugo.
Klima više od godinu dana radi. Nisam primetio neke vibracije/zvukove.

Bakar je odličan provodnik temperature bez obzira koje debljine bio, cevi treba da budu kupljene već izolovane ili naknadno izolovane posebno pa onda zajedno i nikako drugačije. Tako je najbolje i najefikasnije, ne znači da neće raditi i bez izolacije ali će svakako raditi bolje i kako treba sa izolacijom. Taj majstor je uštedeo sebi 10-20€ u džep. Jedna cev šalje toplotu od 50°c konstantno a druga vraća ohladjeno oko 25°c i sad se ta povratna bespotrebno zagreva od ove tople a topla hladi, jer je bakar odličan provodnik. Za 10-20€ ne želim da razmišljam koliki je to procenat gubitka kada sada svi postavljaju već izolovane cevi i sve je to uračunato u montažu.

Kod mene su isto tako montirali klimu. Kad sam im skrenuo pažnji na to, rekli su da koriste "debelozidne" cevi i da sa njima nema potrebe da se svaka cev izoluje posebno i da na internetu ljudi svašta pišu iako se ne razumeju...
Beovat011 je bio servis.
Istraživanjem po stranim forumima sam došao do zaključka da gubici između ove "metode" i normalne nisu toliko značajni, tako da nisam imao živaca da ih zovem da isprave grešku, zeznuli bi možda nešto drugo.
Klima više od godinu dana radi. Nisam primetio neke vibracije/zvukove.
Na "leđa o leđa" kod starih fix speed klima gubitak i nije nešto. Kod invertera, gde su cevi obavezno 3+ metara, a negde i duže, nema smisla ostavljati cevi da se dodiruju

Nazad
Vrh Dno