Šta je novo?

Iznenadno zaglupljivanje i krahiranje XP-a

HoochieMan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
304
Ovo je već treća različita instalacija xp-a na kojoj se problem dešava. U random momentu (prvi put je to bilo kopiranje fajlova preko LAN-a, drugi put u toku gledanja filma, sad usred igre) dolazi do kratkotrajnih "zaglupljivanja" sistema- sve stane na nekoliko sekundi, ili na malo više, i tako nekoliko puta dok se ceo sistem ne blokira i ne reaguje ni miš, ni tastatura, ništa. Ovoga puta sam brže bolje sve ubio i restartovao dok se nije skroz zablokirao.

Pri ponovnom startovanju sistema, vreme dizanja je sa prvobitnih 8 ciklusa (vozića na windows ekranu) poraslo na 38. U prethodnim instalacijama često nije mogao da izgura dalje od vozića kolko god ga ja pustio da vergla. Prethodna instalacija je zakucavala i iz safe moda, i ni na koji način nije mogla da se podigne.

Zbunjuje me da se sve dešava u random momentu, sad je sve bilo ok tri nedelje, prethodni put par dana, i sve se dešava odjednom. Sumnjao sam na hard, ali hard prolazi hiren-ove testove. Drajvere sam ovog puta reinstalirao, ali nema pomaka. Našao sam ovde na forumu link ka bootvis-u, instalirao ga i pokrenuo opciju za optimizaciju- nisam očekivao previše od ovoga. I za moje iznenađenje, sledeći boot je trajao 8 ciklusa- kao što treba!!!

Da li iko može da mi objasni šta se dešava sa mašinom, sistemom, čime god, a da to uzrokuje ovakve, iznenadne simptome? Šta se to desi da svež sistem koji korektno radi odjednom ovako poludi? Ne smem opet da ga testiram i resetujem, ko zna da li će opet hteti normalno da butuje, ostaviću mašinu da radi do daljnjeg.

EDIT: posle restarta, opet vrti preko 30 ciklusa :-(

Poslednja izmena:
Pa ako nije do softvera (a ne deluje tako) obično je u pitanju neka komponenta.Ja bih proverio RAM tj. probaj da ostaviš samo jedan modul pa da startuješ komp,pa onda probaj to isto sa drugim modulom .. ne znam,nagađam ... moraćeš da testiraš svaku komponentu ... nešto se tu ili pregreva ili traži više napajanja ili je jednostavno loš primerak (i nije neka pomoć) .. ajde probaj nešto,pa javi ima li promena ...

to se meni desavalo sa transcendom...vrlo moguce je da je ram...... Check it ;)

Elem... čačkao sam, testirao, i zanimljiva mi je bila brzina čitanja sa hard diska od samo 4mb/s (!!!). Hard se u toku rada prebacio iz DMA u PIO mod- znači, sistem se podigao sa hardom u DMA modu koji je u toku samog rada ušao u PIO ?!? I naravno- kontroler odbija da se vrati u DMA. Jednostavno sam promenio IDE kontroler sa primarnog na sekundarni, znači preštekao kabl na samoj ploči, i sistem se podiže bez problema u DMA modu.

Čuo sam da postoje ovakvi slučajevi (gde se nakon određenog vremena sve vrati u normalu, pa onda opet pobrljavi), ali ne znam koji je uzrok. Nemam čak ideju ni da li je softverske ili hardverske prirode. Padaju mi na pamet ploča, hard, drajveri... možda čak i XP brlja?

Nazad
Vrh Dno