Šta je novo?

Izlizala se Windows nalepnica

Učlanjen(a)
24.07.2003
Poena
619
Izlizala mi se Windows Home nalepnica na poledjini Asus netbook-a, tako da se ne vidi kljuc za Win. Komp je jos u garanciji.

Zvao sam korisnicki centar WinWin ali su mi rekli da se obratim Asus call centru.
U Asus call centru su mi rekli da posaljem pitanje online, ali mi nisu odgovorili.

Moze li se zameniti nalepnica ili dobiti kljuc?
Ima li neko iskustva sa ovime?

P.S. Komp ima skrivenu backup particiju sa koje instalira Win i ne trazi kljuc, ali, rekoh, da pokusam da dodjem do kljuca dok je jos u garanciji ako mi zatreba nekada (npr. ako menjam HDD).

:wave:

Imas alate koji iscitavaju kljuceve, nisam siguran da li billy jean radi ali sam siguran da alat postoji. Probaj i siw, mozda on moze da vidi.

... ili uz pomoć Windows PowerShell-a :), tj. bez dodatnog software-a.
Key se nalazi pod "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId" i moguće ga je uz pomoć sledećeg koda dešifrovati

Kod:
$map="BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
$value = (get-itemproperty "HKLM:\\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion").digitalproductid[0x34..0x42] 
$ProductKey = "" 
for ($i = 24; $i -ge 0; $i--) {
  $r = 0
  for ($j = 14; $j -ge 0; $j--) {
    $r = ($r * 256) -bxor $value[$j]
    $value[$j] = [math]::Floor([double]($r/24))
    $r = $r % 24
  }
  $ProductKey = $map[$r] + $ProductKey
  if (($i % 5) -eq 0 -and $i -ne 0) {
    $ProductKey = "-" + $ProductKey
  }
}
echo "Product Key:" $ProductKey

Izvor

Hvala svima, probao sam i magicaljellybean Keyfinder i ShellScript koji je postavio eMe, i oba rade savrseno.:guitar:

Imam samo jos jedno pitanje:
Posto se sada key ne vidi, jer je izlizana nalepnica, da li je takav Win legalan? Kako ce kontrola (npr. mozda na granici ako se desi da proveravaju software ili sl.) da ustanovi da je to legalan Win? Mogu li imati problema?

na granici ti niko neće proveravati
sve da proveravaju ... imaš nalepnicu... izlizala se , što tebe briga što ne prave kvalitetnije te nalepnice....
:)
jedino ako ti je u firmi, našim inspekcijama sve smeta

U svakom slučaju Win ti je potpuno legalan, nemaš šta da brineš, ti si sa cenom laptopa platio i taj windows, i po njegovom serijskom broju moguće je utvrditi da je vezan baš za Asus (pretpostavljam da sadrži OEM u sebi).

... ili uz pomoć Windows PowerShell-a :), tj. bez dodatnog software-a.
Key se nalazi pod "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId" i moguće ga je uz pomoć sledećeg koda dešifrovati

Kod:
$map="BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
$value = (get-itemproperty "HKLM:\\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion").digitalproductid[0x34..0x42] 
$ProductKey = "" 
for ($i = 24; $i -ge 0; $i--) {
  $r = 0
  for ($j = 14; $j -ge 0; $j--) {
    $r = ($r * 256) -bxor $value[$j]
    $value[$j] = [math]::Floor([double]($r/24))
    $r = $r % 24
  }
  $ProductKey = $map[$r] + $ProductKey
  if (($i % 5) -eq 0 -and $i -ne 0) {
    $ProductKey = "-" + $ProductKey
  }
}
echo "Product Key:" $ProductKey

Izvor

Kako se ovaj kod koristi?

Izvrsavanje skriptova u PowerShell-u

(Skript snimiti u notepadu sa extenzijom "ps1" u zeljeni folder)

1. Startovati Command prompt: start-> Run -> cmd.exe
2. Otici u folder u kome se nalazi PowerShell script koji zelimo da izvrsimo: npr."cd test"
3. Startovati PowerShell: U Command promptu se kuca "PowerShell.exe"
4. Proveriti ExecutionPolicy tj. da li je dozvoljeno izvrsavanje skriptova:
U PowerShell-u se kuca : "Get-ExecutionPolicy".
Odgovor moze biti:
- Rstricted - zabanjeno izvrsavanje skriptova
- Unrestricted - dozvoljeno izvrsavanje skriptova
4.a. Ako je zabanjeno izvrsavanje skriptova, odobriti kucanjem u PowerShelly sledece: "Set-ExecutionPolicy Unrestricted"
4.b. Proveriti da li je odobravanje uspelo ponovnim kucanjem "Get-ExecutionPolicy" - Treba da vrati "Unrestricted"
5. Izvrsiti PowerShell script na sledeci nacin: "./ime_skripta.ps1". Kljuc se ispisuje ispod.
6. Ponovo zabraniti izvrsavanje skriptova (jer je tako i bilo pre ovoga) kucanjem: "Set-ExecutionPolicy Restricted"
7. Proveriti da li je zabrana uspela ponovnim kucanjem "Get-ExecutionPolicy" - Treba da vrati "Restricted"
8. Izlaz iz PowerShell-a: kuca se "exit"
9. Izlaz iz Command prompta: kuca se "exit" ili se misem zatvori prozor

Evo dole primera kako to izgleda zaista. Skript sam nazvao "WinKey.ps1" i smestio sam ga u folder "C:\test".

Prilozi

• WinKey.jpg
    WinKey.jpg
    191.2 KB · Pregleda: 56
Pa i ja tako nesto mislim ali nikad ne moze covek da bude siguran. Kupljen je za kucnu upotrebu, ali ce ga devojka jos koristiti i na poslu, pa zato razmisljam o tome. E sad, ako inspekcija dodje na posao a ona kaze da je to njen privatni komp, valjda ne bi trebalo da ga diraju. Ipak, mozda ne poveruju pa je zezaju.

Nema šta da joj veruju ili ne, kako se pisalo u onoj temi o legalizaciji, svi računari koji su na licu mesta će biti kontrolisani.

Svaki računar zatečen u preduzeću, u trenutku dolaska inspekcije, podleže proveri!

Izvrsavanje skriptova u PowerShell-u

(Skript snimiti u notepadu sa extenzijom "ps1" u zeljeni folder)

1. Startovati Command prompt: start-> Run -> cmd.exe
2. Otici u folder u kome se nalazi PowerShell script koji zelimo da izvrsimo: npr."cd test"
3. Startovati PowerShell: U Command promptu se kuca "PowerShell.exe"
4. Proveriti ExecutionPolicy tj. da li je dozvoljeno izvrsavanje skriptova:
U PowerShell-u se kuca : "Get-ExecutionPolicy".
Odgovor moze biti:
- Rstricted - zabanjeno izvrsavanje skriptova
- Unrestricted - dozvoljeno izvrsavanje skriptova
4.a. Ako je zabanjeno izvrsavanje skriptova, odobriti kucanjem u PowerShelly sledece: "Set-ExecutionPolicy Unrestricted"
4.b. Proveriti da li je odobravanje uspelo ponovnim kucanjem "Get-ExecutionPolicy" - Treba da vrati "Unrestricted"
5. Izvrsiti PowerShell script na sledeci nacin: "./ime_skripta.ps1". Kljuc se ispisuje ispod.
6. Ponovo zabraniti izvrsavanje skriptova (jer je tako i bilo pre ovoga) kucanjem: "Set-ExecutionPolicy Restricted"
7. Proveriti da li je zabrana uspela ponovnim kucanjem "Get-ExecutionPolicy" - Treba da vrati "Restricted"
8. Izlaz iz PowerShell-a: kuca se "exit"
9. Izlaz iz Command prompta: kuca se "exit" ili se misem zatvori prozor

Evo dole primera kako to izgleda zaista. Skript sam nazvao "WinKey.ps1" i smestio sam ga u folder "C:\test".

Hvala ti i svaka čast za tutorijal

Vrh Dno